KrzysiekMarusza 10.08.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Odsprzedam b. okazyjnie po 3 segmenty kominów Schiedla: Rondo, Avant (do kondensatów/zamkniętej komory), wentylacyjny podwójny Mam tez jakies 50 szt dachówki Braas'a - celtycka, wiśniowa pozdr - Krzysiek PS jako bonus - mozna u mnie zobaczyc jak wygląda komin wybudowany z takich elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 10.08.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 A podziel się w takim razie ze mną doświadczeniami jeśli chodzi o budowę tego Schiedla, bo ja przechodzę horror. Obydwa kominy (Rondo i Quadro) wybudowane bez dylatacji od ściany nośnej i od stropu, czekają mnie - i ekipę oczywiście - poprawki. Konsultacji mnóstwo przeprowadziłam z doradcami, bez dylatacji ani rusz.Mój kierownik budowy pyta się jak można zostawiać dylatacje na wysokości kilku czy kilkunastu metrów, przecież ten wąski komin jakby się o niego oprzeć na samej górze, to się "ruszy" i "podłamie". Może w domku z poddaszem to nie jest możliwe, ale przy wiekszej ilości kondygnacji ? No i w Rondo nie ma otuliny z wełny mineralnej wokół kamionki, więc przy hipotetycznym pożarze sadzy temperatura z wnętrza kamionki się przeniesie na pustaka, który się rozgrzeje i sąsiadujące obok sprzęty mogą zacząć się przypalać. Dlaczego w Rondo Plus jest wełna a w Rondo jej nie ma ?Wiem, to pytanie do producentów, ale niestety w trakcie rozmów nie zadałam im tego pytania, bo zeszło na inne tory.Może mi Ty coś dopowiesz ?Czy już palisz w kominach ? Przyznam Ci się, że teraz po fakcie, to trochę się zastanawiam czy to był słuszny wybór, jeśli będą sprawować się dobrze, to chyba słuszny, ale drogi sakramencko.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 11.08.2004 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Ja nawet nie jestem pewien czy mam Rondo czy Plus - jedyne co zrobiłem, to wytargowałem jaką-taką cenę za całość, a reszte robiła firma - koniecznie chcieli Schiedla i, wg opinii konsultanta z Schiedla, zrobili go wzorowo (wszystkie 3 kominy są razem). Postawili to na małym (0.5 m) fundamencie z cegieł, w zasadzie nie wiązali go, tylko jakby oddylatowali od sciany działowej na pół cegły - czyli komin stoi sam. Stropu klasycznego nie mam - tylko sufit z drewno-płyty g-k, a komin od płyt i drewna oddzielono 5 cm wełny mineralnej. W kominku dołączonym do Ronda (Plusa ?) palilem raz - przez kilka godzin - mimo niskiego komina (jakies 5.5 mb - do jest parterowy) ciąg był od razu bardzo dobry. Jeśli idzie o Avanta - pracuje od stycznia br. z kondensatem - bez zastrzeżeń Co do ceny - trzeba się targować (ja za całość długości 5.6 mb zapłaciłem mniej niż 4.5 kzł rok temu - a nie wziąłem pod uwagę, że fachowcy dobudują fundament ) a nie targowałem się jakoś szczególnie mocno (zależało mi na czasie, bo ekipa czekała) uważam w każdym razie że jest to stosunkowo drogi komin, ale dostajesz pełny pakiet dobrej jakości elementów do jego zbudowania pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 16.08.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Dzięki za odpowiedź, faktycznie masz dobrze wykonany komin, dylatacje prawidłowo. Szkoda, że ja nie zostałam wcześniej pouczona o tych dylatacjach, teraz trzeba kuć beton dookoła pustaków.Przyjemnego mieszkania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 17.08.2004 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Dzięki Reniu - gdyby tak jeszcze ktoś chciał reszte ode mnie odkupic - bo leży to na podwórku i się marnuje .... hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.09.2004 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Podciągam ogłoszenie wyżej - może jednak ktoś potzebuje ? podr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 05.09.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Może łatwiej się będzie komuś zdecydować jeśli podasz średnicę wkładu, cenę i lokalizację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.09.2004 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Slaw - od Ciebie raczej daleko - koło Oświęcimia/Małopolskie Cena nie gra większej roli - ile kto zapłaci, to będzie Schiedel - dymowy fi wewn 20 cm, spalinowy fi wewn. 13 cm hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 11.09.2005 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Podciągam ogłoszenie - nadal aktualne Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 22.09.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 szkoda że tak daleko od Poznia, bo te fi 200 dymowy to bym kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 23.09.2005 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 To policz ile Cie kosztuje przyjazd do Brzeszcz - moze taniej wyjdzie niz zakup ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.02.2006 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Informuję uprzejmie że nadal Braas i Schiedel do odsprzedania pozdrawiam - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 15.02.2006 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 nadal są ... pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 08.08.2006 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Schiedel i Braas nadal aktualne - no co, nikt ich nie che ??? hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts