DeeF 10.08.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Niedługo będą mi murować kominy z klinkieru - kolor sahara.Majster stwierdził, że zrobi to na zaprawę cementową, że nie warto przepłacać na specjalne zaprawy do klinkieru.Czy ktoś z Was miał z tym doświadczenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 10.08.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 My murowaliśmy słupki klinkierowe na zwykłą zaprawę ale z ważnym wyjątkiem: zamiast wapna daje się "cemaplast" a cegłę klinkierową przed murowaniem smarowałam "delfinem". Pamiętaj żeby przysłaniać od góry kominy aż do skończenia murowania aby uchronić przed ewentualnym deszczem bo inaczej mogą pojawić się białe wykwity. Gdzieś na forum jest sporo na ten temat napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 10.08.2004 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 dzieki!proszę o więcej na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruspan2000 12.08.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Mam podobne doswiadczenia jak Zosiek. A Twoj majster dobrze radzi po co przeplacac na specjalna zaprawe. Tylko zwroc uwage zeby wapna nie dodawal bo deszcz bedzie go wyplukiwal i zostana zacieki na klinkierze. pozdrawiamPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.08.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 U mnie są kominy z żółtej klinkierówki, natomiast kratki wentylacyjne plastikowe w kolorze brązu. Proponuję nie bawić się w specjalne zaprawy, ale możnaby do zaprawy dodać ciemnego barwnika, to wyostrza fugi i nieźle to wygląda. Zabrudzenia po zaprawie czyścimy od razu na bieżaco w trakcie murowania i tu uwaga! cieplą wodą, no jeśli jest z tym problem, to zwyczajnie mokrą szmatką, wielokrotnie plukaną. Generalnie na żółtym nie widać tak zabrudzeń. Kominy winno się murować na pełną fugę, ale i na pustą też murują, z tym że na pełną nie postępuje tak szybko tzw. wietrzenie, zamakanie i przemarzanie komina, co po kilku latach uwidacznia się rozpadaniem komina. Ale to po kilku. Obróbki blacharskie komina dają tu bardzo dużo, znacznie opóżniają te procesy. Proponuję kratki wentylacyjne zastosować w całości plastikowe (także ramki mocujące), gdyż metalowe ramki z czasem korodują i na żółtym klinkierze widać zacieki. Dodatkowo radzę kratki przewiązać np kablem elektrycznym np. 1,5 mm skręcając go po ubu stronach komina. Skręcenie schować w oczko kratki i spokój na zawsze-żadna kawka, wiatr nic wam jej nie wyrwie (Najczęstrze usterki kominów). Z dołu na pewno nikt nie zauważy tego kabla. To nara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 08.09.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Zrezygnowałem z zaprawy ze względu na cenęKlinkier jest wymurtowany na zwykłaj zaprawie tylko zamiast wapna jest dodany plastyfikator Febmix (za 15 zł) oraz farba do betonu czarna(wychodzi grafit) za 50 zł, można tez dać brazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 05.10.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Zaprawy gotowe maj taka przewage nad robinymi na budowie ze mozna dobrac kolor spoiny.Robione na budowie powinny by na bazie plastyfikatorów a nie wapna dokadnie jak pisza przedmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 06.10.2004 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Ja jednak mimo wszystko zdecydowałam sie na oryginalną zaprawę ( grafit) do klinkieru - będę mieć pewność i spokojne sumienie , że zrobiłam to tak jak powinno być . Czasem warto dołożyć parę złotych .....Na trzy kominy ( możesz je zobaczyć w mojej galeri ) zużyliśmy 22 worki zaprawy ( każdy po 25 kg ) w cenie 18- zł ( po dużym rabacie ) za worek . Pozdrawiam słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 13.11.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Do murowania cegieł klinkierowych szczególnie komina warto jednak dać specjalną zaprawę (pod kolor klinkieru ) do murowania która jest jednocześnie fugą a to dlatego że zwyczajna zaprawa pod wpływem wypłukiwania może po jakimś czasie zostawić nieciekawe zacieki na kominie. Do tego warto kupić specjale listwy ograniczające "wychodzenie" zaprawy poza lico cegły podczas murowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts