Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamprawa do klinkieru????

DeeF

Recommended Posts

My murowaliśmy słupki klinkierowe na zwykłą zaprawę ale z ważnym wyjątkiem: zamiast wapna daje się "cemaplast" a cegłę klinkierową przed murowaniem smarowałam "delfinem". Pamiętaj żeby przysłaniać od góry kominy aż do skończenia murowania aby uchronić przed ewentualnym deszczem bo inaczej mogą pojawić się białe wykwity. Gdzieś na forum jest sporo na ten temat napisane.

U mnie są kominy z żółtej klinkierówki, natomiast kratki wentylacyjne plastikowe w kolorze brązu. Proponuję nie bawić się w specjalne zaprawy, ale możnaby do zaprawy dodać ciemnego barwnika, to wyostrza fugi i nieźle to wygląda. Zabrudzenia po zaprawie czyścimy od razu na bieżaco w trakcie murowania i tu uwaga! cieplą wodą, no jeśli jest z tym problem, to zwyczajnie mokrą szmatką, wielokrotnie plukaną. Generalnie na żółtym nie widać tak zabrudzeń. Kominy winno się murować na pełną fugę, ale i na pustą też murują, z tym że na pełną nie postępuje tak szybko tzw. wietrzenie, zamakanie i przemarzanie komina, co po kilku latach uwidacznia się rozpadaniem komina. Ale to po kilku. Obróbki blacharskie komina dają tu bardzo dużo, znacznie opóżniają te procesy.

Proponuję kratki wentylacyjne zastosować w całości plastikowe (także ramki mocujące), gdyż metalowe ramki z czasem korodują i na żółtym klinkierze widać zacieki. Dodatkowo radzę kratki przewiązać np kablem elektrycznym np. 1,5 mm skręcając go po ubu stronach komina. Skręcenie schować w oczko kratki i spokój na zawsze-żadna kawka, wiatr nic wam jej nie wyrwie (Najczęstrze usterki kominów). Z dołu na pewno nikt nie zauważy tego kabla. To nara... :)

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Ja jednak mimo wszystko zdecydowałam sie na oryginalną zaprawę ( grafit) do klinkieru - będę mieć pewność i spokojne sumienie , że zrobiłam to tak jak powinno być . Czasem warto dołożyć parę złotych .....

Na trzy kominy ( możesz je zobaczyć w mojej galeri ) zużyliśmy 22 worki zaprawy ( każdy po 25 kg ) w cenie 18- zł ( po dużym rabacie ) za worek .

Pozdrawiam słonecznie

• 1 month później...
Do murowania cegieł klinkierowych szczególnie komina warto jednak dać specjalną zaprawę (pod kolor klinkieru ) do murowania która jest jednocześnie fugą a to dlatego że zwyczajna zaprawa pod wpływem wypłukiwania może po jakimś czasie zostawić nieciekawe zacieki na kominie. Do tego warto kupić specjale listwy ograniczające "wychodzenie" zaprawy poza lico cegły podczas murowania. Pozdrawiam.