Dimez88 24.10.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Witam serdecznie wszystkich. Otóż tej pięknej jesieni zmuszony byłem do wymiany pieca. Padło na Galmeta 22 kw. Z uśmiechem na twarzy kupiłem ekogroszek no i palimy. Całą pierwszą dobę chodził znakomicie, wszystko się ładnie paliło, płomień był ok, temperatura ok. Po tym czasie jednak piec zgasł. Sam sobie zgasł w nocy. I od tamtego czasu jest tak - Rozpalam piec, wszystko ładnie pięknie, po jakiejś godzinie piec ma super płomień, temperatury zadanej np. 65 stopni niestety NIE osiąga, ekogroszku zaczyna robić się mało w palniku. Po kolejnej godzinie przychodzę i piec prawie wygaśnięty, groszek się aż wysypuje. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o ekogroszek. Całe życie paliłem w piecu dolnym i teraz krew zalewa Sterownik Expert PID Dynamic. Piec jest 22kw a mi instalator ustawił na ekranie 17 kw (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie). Napomknę, iż próbowałem bawić się kalorycznością oraz dmuchawą - niestety bez skutku. (nie znam się na tym). Piec chodzi w trybie automatycznym, cug jest porządny (paliłem kilka dni na ruszcie). Proszę Was o pomoc bo ręce opadają Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 24.10.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 1. jaki masz węgiel?2. kaloryczność ustawiłeś na ?3. jakie masz ustawienia podtrzymania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 25.10.2016 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 1. jaki masz węgiel? 2. kaloryczność ustawiłeś na ? 3. jakie masz ustawienia podtrzymania? 1. Węgiel mam słaby 22-23 kj bo w tym miesiącu po wymianie pieca już krucho z kasą 2. Kaloryczność ustawiłem na 22 3. podtrzymanie 10s/10 minut Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.10.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 sprawa jest banalna. w ustawieniach zmniejszaj kaloryczność opału aż problem ustąpi. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 26.10.2016 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 sprawa jest banalna. w ustawieniach zmniejszaj kaloryczność opału aż problem ustąpi. pozdr. Dzisiaj spróbuję i napiszę co się dzieje dzięki za radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 31.10.2016 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Dzisiaj spróbuję i napiszę co się dzieje dzięki za radę! Dzięki bardzo - sprawa rzeczywiście banalna. Tylko teraz piec pali jak smok. I coto pokombinować dalej? Czekam na odp, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 31.10.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Pali jak smok. Tzn. Ile?oczywiscie zawsze warto zmniejszyc spalamie do minimum. Dodam ze duzo info jest na watkach o galmecie.1.za duzy wiatr w kotle albo zle podawanie2.slaba izolacja3.slaba instalacja albo nie ustawiona poprawnieTakie problemy spotkasz najczesciej. Poczytaj watki bo warto,pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 31.10.2016 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Pali jak smok. Tzn. Ile? oczywiscie zawsze warto zmniejszyc spalamie do minimum. Dodam ze duzo info jest na watkach o galmecie. 1.za duzy wiatr w kotle albo zle podawanie 2.slaba izolacja 3.slaba instalacja albo nie ustawiona poprawnie Takie problemy spotkasz najczesciej. Poczytaj watki bo warto,pozdr Jak miałem ustawione 55 stopni Celsjusza na kotle to palił (tyle wyświetlało) 50kg/24h Kaloryczność opału 21-23 mj 1. czopuch otwarty na maksa, wentylator korekcja 0% 2. Izolacja domu styropian 10 cm 3. Instalacja grzejnikowa dosyć stara (niestety nie miedziana) - tu widzę główny problem ale 50kg/dobę przy dodatnich temp? chyba nie powinno być aż tak dużo? Czy poprostu ta kaloryczność opału to powoduje? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 31.10.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 nagraj film pracy palnika i pokaż zdjęcie popiołu. fakt , dużo tego węgla , pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 07.11.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Sprawdź jakie masz podawanie opału w podtrzymaniu, może wypychać żar zanim nowy eko rozpali się.Kalorycznością opału to nie świecisz ale na moje nie jest tragiczna. Jaką temp masz wewnątrz domu?? Możliwe że takie spalanie bo gdzieś ciepełko ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 15.12.2016 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Dawno mnie nie było A więc sprawa od tamtej pory wygląda tak: Nie mam zaworów na grzejnikach i jak palę eko np. kilka dni na 55 stopniach ustawionych na piecu to mam w domu niezłą saunę ale to chyba nie tak źle. Eko mam teraz od lokalnego dystrybutora 24-26 kj i mam spalanie na poziomie 25 kg/24h. Czy to dużo? Może powinienem przymknąć nieco czopuch? I jeszcze jedno - piec rzadko wchodzi w podtrzymanie. Mianowicie jak dojdzie do tych 55 stopni to wentylator sam zwalnia i dlatego temperatura nie dochodzi do potrzymania. Co robić Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.12.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Zawor 3 albo 4 dr. Termostaty na grzejniki i opcjonalnie panel pokojowy. Spalanie spadie i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Dodam jeszcze izolacja budynku to podstawa. Izolacja i jeszcze raz izolacja. Trzymaj sie mocno czesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 19.12.2016 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Witam ponownie, mam super problem i nie mam pojęcia skąd się wziął - tak jestem laikiem Mianowicie kupiłem ekogroszek o wartości kalorycznej minimum 26 kj/kg i odziwo teraz spala mi aż 50kg/24h. Ten eko wydaje się bardziej suchy a mimo wszystko takie spalanie. Ustawiałem w opcjach różne kaloryczności - od 24 nawet do 28 i żadnej różnicy. Wciąż pokazuje i rzeczywiście spala bardzo dużo. Wcześniej miałem eko 24-26 kj/kg i spalał 25kg/24h. O co chodzi ? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 19.12.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 może źle go palisz i leci w komin albo nie dopalasz. albo wszystko razem i dodatkowo kiepski węgiel. a co już masz na etykiecie to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 19.12.2016 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 może źle go palisz i leci w komin albo nie dopalasz. albo wszystko razem i dodatkowo kiepski węgiel. a co już masz na etykiecie to inna bajka Czopuch mam przymknięty dosyć mocno mam szpary przelotowe w nim w granicach 2-3 cm z każdej strony. Myślę, że węgiel się dopala bo popiół jest bardzo sypki i spieków praktycznie nie ma. Węgiel jest niby z Katowickiego Holdingu Węglowego pakowany przez lokalnego dystrybutora (z dobrą opinią). Nie wiem gdzie mam pogrzebać w tych ustawieniach żeby coś się zmieniło, obojętnie jak go nie ustawię to spala tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 19.12.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Spalanie to nietylko ustawienia. To rowniez zapotrzebowanie budynku na cieplo,instalacja, kociol.Czopuch ma byc otwarty na max. Doplyw powietrza regulujesz przyslona i maca wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 19.12.2016 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Spalanie to nietylko ustawienia. To rowniez zapotrzebowanie budynku na cieplo,instalacja, kociol. Czopuch ma byc otwarty na max. Doplyw powietrza regulujesz przyslona i maca wentylatora Sorry, że mam tyle pytań ale sam widzisz jak jest A czy piec na ekogroszek powinien przechodzić w podtrzymanie czy nie jest to konieczne? Jeśli nie przechodzi to jakie mogą być przyczyny? Słaby węgiel? Za dużo/mało powietrza? Pozdrawiam i dzięki za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 19.12.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Temat rzeka. Sa rozne szkoly. Niektorzy prowadza kociol tak zeby nigdy mie doszedl a inni zeby dochdzil bardzo sxybko. Ja mam to gdzies po srodku. A tobie pali tyle bo albo masz dom dziurawy albo skopana instalacje albo zle spalasz wegiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 19.12.2016 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Temat rzeka. Sa rozne szkoly. Niektorzy prowadza kociol tak zeby nigdy mie doszedl a inni zeby dochdzil bardzo sxybko. Ja mam to gdzies po srodku. A tobie pali tyle bo albo masz dom dziurawy albo skopana instalacje albo zle spalasz wegiel A jakbym Ci nagrał film z instalacją mojego pieca i to jak pracuje i jak pali to byłbyś w stanie coś dopowiedzieć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts