Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOCIOŁ DUO GALMET EKO-GT KWPD 22 KW - problem ze spalaniem

Dimez88

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich.

Otóż tej pięknej jesieni zmuszony byłem do wymiany pieca. Padło na Galmeta 22 kw. Z uśmiechem na twarzy kupiłem ekogroszek no i palimy. Całą pierwszą dobę chodził znakomicie, wszystko się ładnie paliło, płomień był ok, temperatura ok. Po tym czasie jednak piec zgasł. Sam sobie zgasł w nocy. I od tamtego czasu jest tak - Rozpalam piec, wszystko ładnie pięknie, po jakiejś godzinie piec ma super płomień, temperatury zadanej np. 65 stopni niestety NIE osiąga, ekogroszku zaczyna robić się mało w palniku. Po kolejnej godzinie przychodzę i piec prawie wygaśnięty, groszek się aż wysypuje. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o ekogroszek. Całe życie paliłem w piecu dolnym i teraz krew zalewa :) Sterownik Expert PID Dynamic. Piec jest 22kw a mi instalator ustawił na ekranie 17 kw (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie). Napomknę, iż próbowałem bawić się kalorycznością oraz dmuchawą - niestety bez skutku. (nie znam się na tym). Piec chodzi w trybie automatycznym, cug jest porządny (paliłem kilka dni na ruszcie). Proszę Was o pomoc bo ręce opadają :)

Pozdrawiam!

Pali jak smok. Tzn. Ile?

oczywiscie zawsze warto zmniejszyc spalamie do minimum.

Dodam ze duzo info jest na watkach o galmecie.

1.za duzy wiatr w kotle albo zle podawanie

2.slaba izolacja

3.slaba instalacja albo nie ustawiona poprawnie

Takie problemy spotkasz najczesciej.

Poczytaj watki bo warto,pozdr

Pali jak smok. Tzn. Ile?

oczywiscie zawsze warto zmniejszyc spalamie do minimum.

Dodam ze duzo info jest na watkach o galmecie.

1.za duzy wiatr w kotle albo zle podawanie

2.slaba izolacja

3.slaba instalacja albo nie ustawiona poprawnie

Takie problemy spotkasz najczesciej.

Poczytaj watki bo warto,pozdr

Jak miałem ustawione 55 stopni Celsjusza na kotle to palił (tyle wyświetlało) 50kg/24h

Kaloryczność opału 21-23 mj

1. czopuch otwarty na maksa, wentylator korekcja 0%

2. Izolacja domu styropian 10 cm

3. Instalacja grzejnikowa dosyć stara (niestety nie miedziana) - tu widzę główny problem ale 50kg/dobę przy dodatnich temp? chyba nie powinno być aż tak dużo? Czy poprostu ta kaloryczność opału to powoduje?

Pozdrawiam!:)

• 1 month później...

Dawno mnie nie było :)

A więc sprawa od tamtej pory wygląda tak:

Nie mam zaworów na grzejnikach i jak palę eko np. kilka dni na 55 stopniach ustawionych na piecu to mam w domu niezłą saunę :D ale to chyba nie tak źle.

Eko mam teraz od lokalnego dystrybutora 24-26 kj i mam spalanie na poziomie 25 kg/24h. Czy to dużo? Może powinienem przymknąć nieco czopuch? I jeszcze jedno - piec rzadko wchodzi w podtrzymanie. Mianowicie jak dojdzie do tych 55 stopni to wentylator sam zwalnia i dlatego temperatura nie dochodzi do potrzymania.

Co robić :)

Pozdrawiam!

Witam ponownie, mam super problem i nie mam pojęcia skąd się wziął - tak jestem laikiem :D

Mianowicie kupiłem ekogroszek o wartości kalorycznej minimum 26 kj/kg i odziwo teraz spala mi aż 50kg/24h. Ten eko wydaje się bardziej suchy a mimo wszystko takie spalanie. Ustawiałem w opcjach różne kaloryczności - od 24 nawet do 28 i żadnej różnicy. Wciąż pokazuje i rzeczywiście spala bardzo dużo. Wcześniej miałem eko 24-26 kj/kg i spalał 25kg/24h. O co chodzi ? Pozdrawiam!

może źle go palisz i leci w komin albo nie dopalasz. albo wszystko razem i dodatkowo kiepski węgiel. a co już masz na etykiecie to inna bajka

Czopuch mam przymknięty dosyć mocno mam szpary przelotowe w nim w granicach 2-3 cm z każdej strony. Myślę, że węgiel się dopala bo popiół jest bardzo sypki i spieków praktycznie nie ma. Węgiel jest niby z Katowickiego Holdingu Węglowego pakowany przez lokalnego dystrybutora (z dobrą opinią). Nie wiem gdzie mam pogrzebać w tych ustawieniach żeby coś się zmieniło, obojętnie jak go nie ustawię to spala tyle samo.

Spalanie to nietylko ustawienia. To rowniez zapotrzebowanie budynku na cieplo,instalacja, kociol.

Czopuch ma byc otwarty na max. Doplyw powietrza regulujesz przyslona i maca wentylatora

Sorry, że mam tyle pytań ale sam widzisz jak jest :D

A czy piec na ekogroszek powinien przechodzić w podtrzymanie czy nie jest to konieczne? Jeśli nie przechodzi to jakie mogą być przyczyny? Słaby węgiel? Za dużo/mało powietrza?

Pozdrawiam i dzięki za cierpliwość :)

Temat rzeka. Sa rozne szkoly. Niektorzy prowadza kociol tak zeby nigdy mie doszedl a inni zeby dochdzil bardzo sxybko. Ja mam to gdzies po srodku. A tobie pali tyle bo albo masz dom dziurawy albo skopana instalacje albo zle spalasz wegiel

A jakbym Ci nagrał film z instalacją mojego pieca i to jak pracuje i jak pali to byłbyś w stanie coś dopowiedzieć?

Pozdrawiam!