poltowski2000 19.12.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jak wszystko dobrze przedstawisz to zapewniam ze znajda sie lepszi ktorzy pomoga. zacznij od termostatow i zaw. 3 albo 4 dr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 19.12.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ciekawe co ten hydraulik ustawił, moze namieszal w ustawieniach serwisanta. Spotkałem się już z ustawieniami takiego kotła na pelet a gość spalal eko bo hydraulik twierdził że tak lepiej. Termostaty na kaloryfery obowiązkowo a jak zobaczysz jaka jest temp powrotu to może obejdzie się bez zaworu 3d czy 4d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 30.11.2017 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Witam Panowie po roku. Chciałem Wam pokazać filmy z pracy mojego pieca, z ustawień. Napiszcie co o tym myślicie bo mi ten sterownik czasami potrafi pokazać spalanie rzędu 29kg/dobę prz temp. 50 stopni na piecu ustawionej (tak wziąłem pod uwagę temperaturę za oknem i przy tej samej takie różnice pokazuje). Węgiel mam 28 kj więc spoko, suchy jest bo u mnie leży w drewnianej skrzyni już 3 miesiące w piwnicy Proszę o pomoc co wyregulować itp. Nie mam termo zaworów, zaworu 3d bądź 4d, instalacja stara, grzejniki większość żeliwnych ale kilka stalowych już dokupiłem. Dom ocieplony 10 cm styropianem, strop nieocieplony, okna plastikowe. Proszę o opinie/porady itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 03.12.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 proponuje zresetować sterownik i ustawić od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 05.12.2017 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Jak zresetuję sterownik to jakie nastawy na początek proponujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 05.12.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 ustaw kaloryczność opału taką jaki masz węgiel i potem koryguj wiatrem (ustawienia chwilowe) i przesłoną na wentylatorze , pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 07.12.2017 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 A jak to dobrze ustawić żeby to spalanie było prawidłowe ? Jak prawidłowe spalanie powinno wyglądać ? Czy osłona na dmuchawę być przysłonięta na 3/4 czy nie? Czy płomień powinien być taki raczej spokojny czy ma być widać ewidentny wpływ dmuchawy i „duża szybkość” płomienia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 07.12.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Tak z ciekawości,dla czego nie zamontujesz zaworu 4d ??Masz problem z przegrzewaniem mieszkania,w dłuższym czasie powinno się to wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 07.12.2017 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Bo mam starą instalację, brak zaworów odcinających dopływ/odpływ wody itp. (jakiś JANUSZ to zakładał 30 lat temu). Instalację będę wymieniał dopiero w przyszłym roku dlatego szukam pomocy jak ograniczyć teraz to spalanie. Koszty wymiany instalacji są ogromne więc chyba mnie rozumiecie dlaczego sobie jej nie wymienię ot tak:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 07.12.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Tylko problemem jest że kocioł spala aż tyle bo produkuje tyle ciepła ile jest odbierane. Jak masz zawory na grzejnikach postaraj się przymknąć je. Zasada taka że sprawić by jak najmniej ciepłej wody szło z kotła na grzejniki ,wtedy się jak najmniej spala. Czyli jeśli przykładowo 1 bieg pompki wystarcza to nie ma sensu włączać 2-go lub nawet 3 bieg...Odnośnie płomienia powinien być spokojny lecz by nie dymił,przy dobrym węglu by nie robił się biały...Najlepiej patrzeć na popiół,stopiona lawa za dużo powietrza,nie dopalony węgiel za mało...I ciągła praca...Kocioł to nie odrzutowiec że ma w ciągu 1s uzyskać temp na zadaną..On niech pracuje kilka h do zadanej..też będzie,potem ustawić by temp oscylowała koło zadanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 07.12.2017 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Ok dzięki za fajną odpowiedź Mam jeszcze pytanie gdyż w łazience na piętrze mam za duży grzejnik i jest mega gorąco a mam tam tylko zawory odcinające. Czy można i czy to w ogóle coś da jeśli ten grzejnik zamknę? Czy zaszkodzi to instalacji bądź coś dodatkowo nie będzie mi grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 07.12.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Zawory możesz przymknąć ,skoro są jakieś to one nie pracują w pozycji on-off tylko stopniowo zmniejszają się przepływ. Najlepiej ustawić zawory na grzejnikach w takie położenie że aktualnie w każdym pomieszczeniu temp ci odpowiada. I potem,gdy ochłodzi się zwiększać temp zadana na kotle..W sterownikach ciut lepszych to tzn krzywa grzania ..Czyli aktualnie powiedzmy masz około 6 stopni na dworze to masz 55 stopni na kotle [zakładam teoretycznie] czyli gdy oziębi się do około zera to podnosisz na kotle do 60-63 potem nawet do 70 stopni na kotle...gdy miałbyś zawór 4d to on by to załatwiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 07.12.2017 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Dzięki wielkie za odpowiedź ! A może jeszcze mogę zapytać o opinię na temat tych sadpali itp do utleniania sadzy. Czy warto stosować czy najlepiej szczota druciana? I jeszcze apropo spalania. Mam ustawione stosunkowo małe powietrze np. 19 czy 20% w danym momencie, przesłona na 1 cm otwarta i robią się spieki. Nie są duże ale się robią i taki osad na promienniku z sadzy jakby - co to znaczy? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 12.12.2017 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Jakieś przemyślenia odnośnie mojego postu wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 12.12.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Mam ustawione stosunkowo małe powietrze np. 19 czy 20% w danym momencie, przesłona na 1 cm otwarta i robią się spieki. U siebie ustawiłem szczelinę na 0,5 cm i dopiero jest dobrze. Poczytałem to co piszesz i wygląda na to że masz ten sam problem co ja po zamontowaniu kotła. Brał paliwo jak wściekły i w domu łaźnia fińska. Lekarstwem okazał się zakup regulatora pokojowego - temperatura wróciła do normy a i zużycie paliwa spadło prawie o połowę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.12.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 regulator to dobry pomysł, jak najbardziej popieram. dodaj do tego jeszcze łatwy w spalaniu groch np. retopal i będziesz miał spokój, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimez88 01.10.2018 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Witam serdecznie po długim czasie. Zmieniłem instalację na miedzianą, mam zawór 4d i pompkę c.o. Moje pytanie brzmi - jaką rolę powinien odgrywać zawór 4d? Bo teraz jak mam ustawione aby całość wody z pieca szła na grzejniki to i tak powrót przy piecu jest gorący (max 5 stopni mniej niż na zasilaniu). Rolą zaworu 4d jest zabezpieczenie pieca przed korozją. Czy jego rola jest jeszcze jakaś inna? Czy jeśli ta woda na powrocie jest i tak gorąca to czy jest sens przestawiać w jakikolwiek sposób zawór 4d? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfgar129 19.11.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Witam, Przepraszam że wchodzę w wątek, a widzę że kolega już prawie załatwił temat. Mam taki sam piec. tylko chyba sterownik inny ponieważ na moim nie pokazuje spalania na godzinę. Mam ten sam problem co kolega. Spalanie mnie rozwala. Sytuacja wygląda tak. Dom około 160 m plus piwnica z 80. Na piecu ustawiłem 66 stopni i korekta na 6 stopni. Mam zawór 3D. Instalacja w piwnicy gdzie rozprowadzone są rury jest stara, grube rury ale gdzie się dało obłożyłem otuliną . Z piwnicy w górę wychodzą wszystkie rury w miedzi tak jak powinno być. Cała instalacja na parterze i pietrze wymieniona wszystko w ścianach w miedzi. nowe kaloryfery aluminiowe. Ściany grube na 60 cm. pustak szlakowy z przerwą plus 10 styropian. Na stropie 15 cm wełny w tym 10 najlepszej jaka była. I nadal jak bym chciał mieć na stałe 22 stopnie w domu to 1,5 worka bez problemu wciąga a na zewnątrz 0-5 na plus. Wieczorem dorzucam drewna i grzeję dom potem przykręcam zawór i przez noc schodzi do 18-20 stopni. Eko 26 suchy spalanie raczej ok mało spieków. Już drugi rok walczę żeby zejść do 15-20 kg na dobę ale nie ma takiej opcji 25 to minimum a jak czasami pozwolę to 1,5-2 worka. Już się poddaję powoli. Może ktoś coś podpowie. Jak temperatura zadana na tym piecu powinna być. zauważyłem że czasami piec po dojściu do temperatury zadanej przechodzi w podtrzymanie i ok, ale jak osiągnie temperaturę załączenia to wejście na obroty zajmuje mu 20-30 min ponieważ startuje od 18% mocy i dopiero przy 50-60 temperatura znowu wzrasta. czy ustawienie żeby po załączeniu szedł z pełną mocą przyspieszy ponowne nagrzanie. Jeden podpowiada że rury w piwnicy są za grube i do wymiany, inny że piec itp, Może ktoś coś podpowie co sprawdzić lub coś podobnego. Jak wejść w tryb serwisowy na tym piecu? Proszę o cokolwiek co mi pomoże zanim zbankrutuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts