Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprawa do klinkieru???

DeeF

Recommended Posts

ja miałem

- kolor klinkieru jasno-żółty (Ekoklinkier siena).

Zaprawę robili spece sami na budowie: cement (klasy I - najwyższa czystość), plastyfikator do klinkieru Murton z hurtowni klinkieru Klinkierbud pod Konstancinem-Jez. (Wa-wa), piasek (wcale nie taki czysty), woda z wodociągu (podobno od wody dużo zależy - najlepiej zrobić próbę i zanurzyć pół cegły i zobaczyć, czy się minerały na suchej połówce nie wytrącą).

Nie murować na deszczu (zakrywać jak pada) i bedzie dobrze

Taka zaprawa jest chyba z 5 razy tańsza od gotowej. Ma kolor szary, a taki do jasnego żółtego klinkieru pasuje idealnie.

Na jasnych klinkierach można murować na cement z dodatkami podobno

bez problemu. Ja mam ciemny brąz, na którym ewentualne zacieki byłoby

widać więc nie ryzykowałem. Zaprawa z Alpolu do klinkieru ciemnoszara

po chyba 13,50 za worek 25kg. Z worka jakieś 30 cegieł wychodzi na ścianie.

pozdrawiam

Moja ekipa do murowania klinkieru dodawała barwnik do betonu. Nazwa handlowa (producenta) tego to: ferrocolor ...lub coś w podobie. Kupowałem to w dużej hurtowni chemicznej - ok. 100 zł/worek 25 kg. Można to spotkać w składach PSB w mniejszych opakowaniach, ale znacznie drożej. Jest tego kilka rodzajów: czeń żelazowa, brąz żelazowy, coś tam... żelazowe. Na cokół wokół budynku (wys. 5 cegieł) + fragmenty elewacji (ok. 25 m2) + kominy nad dachem = przewiduję zużycie ok. 75-100 kg. Po 3 miesiącach od wykonania - ekekt estetyczny jest OK.

yasioo

W zeszlym roku murowalem z tego samego klinkieru - Sahara CRH, kominy w mojej chatce. Murowalem na tak zwane niepelne spoiny. Do murowania uzylem zaprawy cementowej na CEM II/B-V 32,5R, BEZ WAPNA!!!, z dodatkiem srodka plastyfikujacego. Nastepnie spoiny wypelnilem zaprawa do klinkieru Sopro KMT - w odcieniu srebrzysty szary. Po zimie nie ma sladow zadnych wykwitow, czy zaciekow! Mysle, ze jest to optymalne rozwiazanie. Koszty nie az tak duze - 3 worki, a efekt naprawde wspanialy! Nie zaryzkowalbym murowania calosci na zwyklej zaprawie.

My woleliśmy nie ryzykować i do klinkieru ciemny brąz Wega użyliśmy gotowej zaprawy firmy Quick Mix w kolorze antracyt po około 25 zł za worek 30 kg. Majstrowie nie mogą się nachwalić jakosci tej zaprawy. Jak narazie po kilku miesiącach jest super, a co dalej zobaczymy.

Pozdrawiamy I B

Też kupiłem CRH Wega ciemny brąz i jutro rano musze zdecydować na jakiej zaprawie murujemy??????? :(

Majster mówi, że zwykle muruje na zwykłej cementowej + barwnik, a ja słyszałem o tych wykwitach i teraz sam juz nie wiem.

Za worek barwnika 40 kg trzeba zapłacić 180 zł !!! + cement, piasek..

Zaproponowano mi też zaprawę z CRH brąz w cenie 20 zł/25 kg. Liczę, że na ok 400 cegieł wyjdzie jakieś 400 kg zaprawy (takie podaja zużycie).

Co sądzicie???

U nas właśnie kończą jutro murować cokól z klinkieru, jakieś 2 tys cegieł POMERANIA, czyli dość ciemna, i ze względu na koszty wybraliśmy CEM I + plastyfikator + barwnik + żwir + piasek + woda. Jak na razie nic nie wyłazi i mam nadzieję że nic nie wylezie. Oglądałem komin robiony przez moich majstrów 2 lata temu na identycznej zaprawie i też nic nie bylo, dlatego wybraliśmy tę metodę. To samo będzie na kominach.

pzdr

Ja też wolałam nie ryzykować jeśli chodzi o kominy, w końcu robi się je raczej raz i potem nie lata człowiek po dachu.U mnie komin systemowy obmurowywałam cegłą połówką na zaprawę do klinkieru Ceresit CT32 kolor antracytowy i potem tą samą zaprawą robione były fugi.Worek zaprawy 25 kg za 28 zł na dwa kominy poszło jakieś 13 worków

Pozdrawiam