spider1987 24.10.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Witam, murarze podmurowali mi szczyty do samych krokwi jak się dowiedziałem cegły powinny być wymurowane przynajmniej 5 cm niżej żeby na ściany szczytowe dać jeszcze styropian a później deski . Murarze mówią ze jeśli mam deskowany dach nie muszę dawać tam styropianu. Jak to naprawić? czy może mają rację? Dach jeszcze nie został zadekowany, ciąć cegły czy może piankę wpuścić do cegieł (lub coś innego ?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 24.10.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Murarze mówią ze jeśli mam deskowany dach nie muszę dawać tam styropianu. Heh, to co to niby zmienia? te2,5cm deski ma być izolatorem? Spartolili robotę to ci teraz próbują kit wciskać żeby tego nie poprawiać. Swoją drogą to 5cm to też nie za dużo, generalnie powinno być co najmniej na wysokość krokwii. Mojemu też się nie chciało, uparłem się i mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 24.10.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 A w projekcie jest pokazane miejsce na izolacje? Jeśli nie będą chcieli polubownie załatwić tego tematu to użyj argumentu, ze nie wykonali prac zgodnie z projektem.Mi też wymurowali ściany szczytowe do górnej krawędzi krokwi- powiedziałem tylko że mają to poprawić, oni się nagadali zdecydowanie więcej ale wzięli dużą piłę do betonu, zakotwili listwę i wycięli to czego było za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 24.10.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Poprawa na tym etapie jest banalnie prosta, wystarczy podciąć szczyty. W zimie w skrajnych przypadkach widać na ośnieżonym dachu pasy bez śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.10.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Niestety bardzo często w dokumentacji projektowej zapomina się o ciągłości termoizolacji dlatego warto przed murowaniem ścian ustalić do jakiej wysokości mają być ściany szczytowe. Wówczas murarz może to precyzyjnie dociąć, np jak na tych zdjęciach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts