Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybrzuszenia na gładzi w 5-6 letnim mieszkaniu

Recommended Posts

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum. Proszę o wyrozumiałość dla laika.

Temat dotyczy ścian w moim mieszkaniu, w domu wielorodzinnym z 2011r. Dom z porothermu, ocieplony styropianem. Co jakiś czas na ścianach zewnętrznych mieszkania pojawiają się małe wybrzuszenia na gładzi gipsowej. Na początku, kiedy się wprowadziliśmy do świeżego budynku, rok po budowie, myślałem, że jest to związane z wilgocią technologiczną, tempem prac itp. Przez parę lat był w miarę spokój. Latem tego roku zrobiłem remont, naprawiłem rysy i pęknięcia na ścianach i pomalowałem całość mieszkania. W jednym miejscu nie potrafiłem naprawić starego wybrzuszenia (foto z pęknięciem). Wydrapałem wszystko, zagruntowałem, nałożyłem gips, zagruntowałem i pomalowałem. Za parę dni pęknięcie zrobiło się znowu. Wrażenie jakby z gipsu zrobił się grysik. Operację powtórzyłem, ale zamiast gipsu dałem gotową masę do uzupełniania głębokich uszkodzeń ścian. Efekt po paru dniach taki jak na zdjęciu. Po wybrzuszeniu i pęknięciu proces jakby się zatrzymał. Dwa tygodnie temu zauważyłem nowe wybrzuszenie w innym pokoju (wnęka okienna). Problem nie występuje na ściankach dziłowych, wykonanych z G-K. Co to może być? Dlaczego gładź ulega uszkodzeniom do paru latach użytkowania mieszkania? Wilgotność w mieszkaniu na poziomie 55-60%. W tej chwili, bo jesień. Normalnie 45-55%. Nawiewniki są, nasady kominowe, obrotowe też są.

20161022_151310_mod.jpg

20161022_151401mod.jpg

Być może masz mokre ściany (podciąganie kapilarne - uszkodzona/niepełna izolacja pozioma) - na jakiej wysokości od podłogi i gruntu na zewnątrz pojawiają się te uszkodzenia? Co znajduje się na zewnątrz w tych miejscach (nie mocowałeś tam np. kratek do roślin, uchwytu na wąż)? Jakieś instalacje (woda na zewnątrz) ?

Od gruntu raczej nie, bo mieszkanie jest na 2 piętrze, ale jest to jednocześnie ostatnie piętro. Może coś od dachu? Mieliśmy trochę problemów z nieszczelnościami na dachu w ostatnim roku. Temat ponoć załatwiony. Wspólnota wyremontowała dach. Dziwi mnie jednak, że są to wybrzuszenia bardzo lokalne tzn. małe wybrzuszenie, a obok ściana czysta. Co do pytania co jest na zewnątrz, to akurat w tych miejscach nic nie było montowane. W niektórych miejscach widać jednak na elewacji drobne uszkodzenia tynku (po gradzie, różne drobne pęknięcia, malutkie odłamania). Czy woda może tak spenetrować ocieplony mur, żeby tymi pęknięciami gdzieś się prześlizgnąć?