mdzalewscy 10.08.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 lada dzień wylewają chudziak i poinformowano mnie iż lepiej dać oddzielną rure doprowadzającą powietrze z zewnątz do kominka. Chcę ją dać pod chudziakiem, jak ją rozmieścić ? i jak ją wypuścić obok kominka. Mam już otwór w fundamentach, bym ją dał tuż pod chudziakiem, ale jak ją wypuścić przy kominku, aby było O.K ? I wogóle jak to zrobić aby było dobrze. poniżej mały rzut z góry http://republika.pl/mdzalewscy/kominek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomas 10.08.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Jest ok na rysunku rura minimum 110 mm (najlepiej 150 mm) pomarańczowa (bardziej wytrzymała) i pamiętaj żeby wychodziła dokładnie pod miejscem gdzie chceszm mieć obudowę kominka żeby nie powiększać niepotrzebnie obudowy kominka TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomas 10.08.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Jeszcze jedno warto tę rurę ocieplić 5 cm waty szkalnej lub wełny mineralnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 10.08.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ostatnio byłam na budowie znajomego, który pokazywał jak zrobił tę czerpnię powietrza. Zwrócił mi uwagę na to że rura musi być tak poprowadzona aby powstał tzw. syfon. Nie wiem czy dobrze to określam ale to ma być tak wygięte. Z zewnątrz rura ta wychodziła mniej więcej na wysokości ok 70cm od ziemii. Inny znów inwestor tłumaczył mi że rura ta ma byc na poziomie mniej więcej podłogi i powinna być prosta. Co jest prawdą???? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 10.08.2004 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Jaqk powyzej. U mnie jest pomoranczowa kanalizacyjna fi 160. Przechodzi pod chudziakiem. W miejscu na kominej jest kolano i tam juz idzie pionowo do gory. Na razie jest naddatek jakies pol metra ale oczywiscie potem sie utnie. Ma spadek od kominka na zewnatrz. Wychodzi przez sciane fundamentowa ponizej powierzchni podloza/gleby, wiec w planowanej opasce z kamyczkow bedzie maly kominek z daszkiem czerpiacy powietrzePozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.08.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Średnica rury wynika z mocy kominka. Jeśli powyżej 9 kw to zastosuj min. fi 160 ( wg danych sprzedawców wkładów ).J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 11.08.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 My mamy świeże doświadczenia, bo układaliśmy w zeszłym tygodniu. Rura kanalizacyjna 110, wyprowadzona ok 20cm od ściany komina (tak podał kolega zajmujący od lat się montażem kominków, więc raczej dobrze).Rura ma wychodzić mniej więcej w połowie planowanego ustawienia kominka. Jeśli układasz pod chudziakiem to nie ma sensu izolować i tak na chudziaku będzie ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 11.08.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 My rurę mamy puszczoną równo, bez zakrętów, ok 35cm od komina, tak aby spokojnie obudować kominek (narożny). Rura 160 pod chudziakiem, bez ociepleń, kominek 21kw, Ciąg super, bez kłopotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newniek 11.08.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Warto zwrócić uwagę, żeby ta rura nie wyszła tam, gdzie wkład kominkowy ma podpórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.08.2004 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 hm... znajomy mi mówił, że trzeba tą rurę dać obok paleniska, ja będe miał wkład kominkowy, już sam nie wiem jak to zrobić dobrze. Co myślicie o tym: pociągnę ją do odległości 50cm od komina, wiec w tych 80cm będzie kominek z wkładem, końcówkę wyciągnę do góry, dobrze będzie ?. Będe miał podobnie jak Didi, kominek narożny z wkładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 1. Czemu ma służyć ocieplenie tej rury? 2. Moja rura ma spadek na zewnątrz, ale nie ma syfonu. Dzięki temu jeśli skropli w niej się woda to wypłynie. W syfonie ta woda będzie się gromadzić i jak ją z tamtąd wydostać? A jak syfon się zamknie to odetnie powietrze. No chyba że superciąg je zaśsie, ale będzie bulgotać To tyle przemyśleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 11.08.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Chodzi o "poziomy" syfon żeby wiatr nie podwiewał, dla wody jest normalny spadek.Nie wiem ile w tym prawdy na wszelki wypadek zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 11.08.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Mi w Jotulu zalecali dać rurę fi 100 bez żadnych syfonów. Myslę, że ten "syfon" to jeżeli już to powinna byc zetka aby właśnie cokolwiek mogło się wydostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 11.08.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Już chyba kiedyś był taki tema - rura miałabyć z tzw. zetką, czyli syfonem poziomym, żeby właśnie skropliny sobie spływały, więc całość ze spadkiem. Trzeba pamiętać, żeby na wejściu do rury na zewnątrz dać siatkę, czy kratkę, żeby zwierzątka (myszy, ptaki) nie właziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 11.08.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 czemu wszyscy upierają się przy rurach fi160 a czemu nie 200 według mnie to przesada a zwłaszcza zimą (wtedy będzie wiadomo o co chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 11.08.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Ja daję tak: wlot do GWC z czerpnią , złoże żwirowe. Wychodzą z niego 5 rur 110. Od wlotu pod fundamentem lecą na skos do góry. Dwie rury wprowadziłem pod chudziakiem do kanału komina - pod ciągiem wentylacyjnym. Otwarcie nad podłogą. Nad tym przesklepienie. Otwór wentylacyjny dopiero pod sufitem. Ponieważ kominek będzie rzadko używany to głownie traktuję to jako klimatyzację parteru latem i nawiew wentylacyjny zimą. Pozostałe 3 rury poszły do komina na poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 11.08.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Tutaj przekrój kominka z doprowadzeniem powietrza:http://www.timkominki.com.pl/budowa.pdf Obejrzyj też trzy rysunki na dole strony:http://www.kominki.net/?go=techniczne&typ=miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.08.2004 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 no teraz wiem, że ho, ho, schematy nawet są DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.08.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Oto przykład, jak nie należy układać rury doprowadzającej powietrze do kominka Już widać, że źle . Za daleko od rogu, w którym ma być kominek i po co tak głęboko??? Wystarczy, jak taką rurę położymy w rowku wykonanym w zagęszczonym piasku pod chudziak. http://www.zbychdom.republika.pl/Wpadki/Rura_do_kominka1.jpg Tu naprawa pierwszego błędu - przeniesienie rury bliżej rogu. Niepotrzebna robota na pół dnia http://www.zbychdom.republika.pl/Wpadki/Rura_do_kominka2.jpg A tu rekord świata!!! Na jakiej głębokości może być na zewnątrz ta rura? Tak tak, na 160 cmod poziomu tarasu http://www.zbychdom.republika.pl/Wpadki/Rura_do_kominka3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 13.08.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Od mojej pani Architekt z doswiadczeniem dowiedziałem sie, że powodem umieszczania wlotu zewnetrznego wyżej niz poziom rury jest praktyka, mówiąca, że w zimie kiedy nam szczególnie zalezy na kominku czesto pada snieg i warto aby wlot był powyżej zaspy . Ja go robie tak gdzies na 50cm od ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts