Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł MCE 12kw

Paluszek21

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jakaś strasznie lipna kaloryczność . i po uwzględnieniu sprawności daje 3,41 kWh z kg wungla ..

ale jak bym nie sprowokował do liczenia i szukania .. to by nie było .. realne .. teraz szał .. i szukanie wungla .. który ma z 27-30 MJ/kg

Kogo prowokowałeś? Czym? Zdjęciem ciężarówki czy opowieściami dziwnej treści o sprawności czy paleniu na bufor? Dajże już spokój.

Zakładałem że pali przyzwoitym węglem, a nie jakimś czymś .. to jeszcze lepiej pokazuje, że na rusicy nie pojedzie nawet ciężarówką.

Bo kołami nie obróci. Oczywiście że palenie na bufor jest dobre, bo tak piszesz jak byś w aucie amortyzatorów nie miał.. i usprawiedliwiał ten stan

że tak ma być .. jedzie ? nie ważne jak.

Zacznij naukę czytania ze zrozumieniem, zanim zaczniesz czynić "założenia". Potem zgłęb temat kotłów z automatycznym podawaniem paliwa, sterowników do nich, a potem zacznij udzielać "światłych" rad. Porównanie palenia na bufor kotłem podajnikowym do amortyzatorów w aucie... Ty nie masz pojęcia albo o ogrzewaniu albo o motoryzacji. Znając życie - to o obu.

Paluszek, nakarmiłeś go tym innym opałem?

Tak. Barbórka z Liroya. Wilgotna żeby nie powiedzieć że mokra. Różnicy w ilości spalania nie zauważyłem. Jedynie szybciej dochodzi do zadanej i przebija o 2-3 stopnie. Dużo popiołu i sadzy . Nie pozostaje mi nic innego jak po sezonie wezwać fachowca niech oceni instalacje. W końcu na parterze robiłem wszystko sam łącznie z podłogówką. Potem kilka szybkich przeróbek związanych z dokładaniem bojlera czy przestawianiem pieca. Jak mi napisał Jarecki na innym forum, tam może być jakiś wielbłąd. Mierzyłem temp powrotu i obojętne od zadanej jest od niej o 14-15 stopni niższa.

Edytowane przez Paluszek21

• 2 weeks później...
Orientuje się ktoś, czy zawór czterodrożny może coś zmienić w kwestii spalania? Moim zdaniem jeżeli na kocioł wraca cieplejsza woda to ten nie musi tak gonić aby dobić do zadanej. A na grzejniki nie potrzebuje tak gorącej wody. Bez zaworu gdy termostat otworzy grzejnik na piec idzie zimna, iwtedy zapier . . Po zamknięciu grzejnika woda stygnie w rurach co jest kolejną stratą. Juz chyba lepiej żeby krążyła cały czas zmieszana. Dobrze kombinuje?