Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje robocizna położenia tynku silikonowego na elewacji za m2

zyhu

Recommended Posts

Witam,

jestem po ociepleniu domu siatkowaniu i zaciągnięciu klejem. robotę tą, zrobiłem sam.

w przyszłym roku chciałem położyć jakiś tynk no i tu moje rumakowanie się raczej kończy, bo sam tego nie zrobię.

czy możecie mi podać choć przybliżone ceny za m2 samej robocizny ? tak, żebym się w maliny nie wpuścił bo słyszałem już o 60 zł za mkw samej robocizny tynku...

prace do zrobienia: lekki szlif zadziorów, gruntowanie pod kolor + nakładanie tynku na gotowo. oczywiście trzeba rusztowanie budynku, bo nie mam tyle, żeby owinąć całe ściany.

dziękuję za porady i sugestie

Łukasz

Tynkowałem sam murki tarasów i cokoliki. W ocenie wizualnej wypląta to nie gorzej a nawet lepiej, bardziej jednolicie, niż tynk wykonany przez tynkarzy na reszcie budynku. Wydaje mi się, że oni się śpieszyli, żeby nie tynkować w wysokich temperaturach i są miejsca różnie zacierane - ja to widzę... Teraz mi się wydaje, że tynkowanie gotowym tynkiem i zacieranie jest całkiem prostą czynnością i teoretycznie można je wykonać samemu, We 2 osoby to byłby już luksus pracy. Trzeba mieć czas i zaparcie i rozłożone rusztowanie, żeby jedną ścianę zrobić za jednym razem... Pomijając środek lata, większość roku nadaje się na tą czynność, bez obawy o szybkie schnięcie tynku. Zawsze można też rozwiesić plandekę i osłonić się od wpływu warunków atmosferycznych... tak teraz myślę...

wiesz co, mam fundament ocieplony EPS100 ( 10 cm ) a dom 15 cm. powstał 5 cm cokolik i może na wiosnę, spróbuję trochę odkować fundamenty i zrobić tynkiem tą małą powierzchnię. jeśli będę widział, że mi to idzie, to może się pobawię.

również na początku zatapianie siatki i kleju sprawiało mi trudność, po 3 pasie doszedłem to takiej wprawy, że nie ma źle

dzięki za komentarz

Gość Konto usunięte_1*
mnie niedawno robili tynk , za niespełna 200m2 zapłaciłem 7300 tynk akrylowy z termoorganiki a jak by to miał być silikonowy to miałem dopłacić 1200 zł ale fachman powiedział że nie warto , hm

Gość Konto usunięte_1*
ok a jaki koszt w tych 7300 był materiału a jaki robocizny ?

no też chciałem to wiedzieć ale dogadać się nie szło a to to a to tamto a mam szczęście że w tym roku i tak się skończyło jak skończyło , oni biorą materiał i robią ja tylko płacę ale do końca nie wiem za co płaciłem , na początku gadał że 12zł/m2 robocizna , wolę tematu nie ciągnąć bo zawsze mnie wydutkali i tu pewnie też , sam robię wszystko w 95% to wiem a te 5 % niestety to jest to czego nie potrafiłem czyli położenia tynku