Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Względem czego wyrównywać uchwyty w kuchni?

parabola

Recommended Posts

Witajcie,

Mam problem z zamontowaniem uchwytów w szafkach kuchennych. Na dole mam głównie szuflady, więc uchwyty (długie relingi) będą*zamontowane poziomo. Względem czego powinny być*wyrównywane (w pionie) - względem górnej krawędzi frontu, czy względem dolnej krawędzi blatu? Fronty nie są*idealnie równo spasowane, więc jeśli będę mierzyła od góry frontu np. 3 cm, to na niektórych szufladach będę miała uchwyt na wysokości 3,5 cm licząc od dolnej krawędzi blatu, a na innych 3,7 cm.

Taki sam dylemat mam z uchwytami montowanymi pionowo - mam pod blatem cargo o szerokości 20 cm, a obok dwa wysokie, szerokie na 60 cm, słupki do sufitu. Górna krawędź frontu cargo jest ze 3 mm wyżej niż*górna krawędź*dolnej szafki pierwszego słupka. Przy następnym słupku różnica jest ok. 1-2 mm w drugą*stronę. Obawiam się, że jeśli będę mierzyć od góry frontu, to będzie bardzo widać, że pionowe uchwyty nie zaczynają*się na tej samej wysokości... Jak jest w Waszych kuchniach? Względem czego były wyrównywane uchwyty przy montażu?

Jeszcze dodam, że fronty są*całkiem gładkie, bez zdobień.

Edytowane przez parabola