Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kolejność prac?

IPS

Recommended Posts

Witam

Mam do kilka etapów do wykonania podczas remontu jednak nie wiem jaka kolejność będzie poprawna, tak aby nie było problemu z poprzednią itp.

Pokój jest świeżo otynkowany.

- sufit podwieszany

- wstawienie drzwi

- podłoga z OSB + podsypka

- gładź

Myślałem aby zacząć od sufitu ale może ktoś ma inne propozycje ?

Akurat do takich nie należę ponieważ to był pierwszy tynk jaki kładłem i efekt jest dobry ale wolał bym idealny więc spróbuję jeszcze gładź. No chyba, że po szlifowaniu będzie ok :-)

Kolejność chyba rzeczywiście będzie rozsądna, z tym, że drzwi raczej wstawię wcześniej bo kawałek 2-3cm pozostanie do obrobienia wokół ramy i chyba najlepiej było by wykonać to tynkiem ?

Akurat do takich nie należę ponieważ to był pierwszy tynk jaki kładłem i efekt jest dobry ale wolał bym idealny więc spróbuję jeszcze gładź.

Nie ma ścian idealnych po samym tynkowaniu, ale efekt położonego dobrze tynku z tzw. widocznymi "zacierami" po przetarciu i pomalowaniu natryskowym ścian na docelowy kolor, może dać ci zajebisty efekt, przy oświetleniu kinkietowym.

Ja cię nie namawiam, żebyś zostawił WSZYSTKIE te ściany nierówne, ale pomyśl, czy warto całą chałupę gładzić gładziami? Wg mnie tylko sufity warto. Cały hol, część salonu, może mieć swój niepowtarzalny urok, bez gładzi.

No ale to tylko moja propozycja, I tak sobie zrobisz, jak tobie wygodniej - ważne, abyś się tam dobrze czuł.

Akurat mowa jest o jednym pomieszczeniu, na pozostałe przyjdzie czas i pieniądz :-)

Być może tak zostawię bo to dodatkowy czas na schnięcie, a mam go mało.

Zastanawiam się, czy mogę rozwiesić profile CD/UD jeśli ściany jeszcze miejscami nie są wyschnięte ?

Powiedzmy, zostało 4-5% powierzchni ciemniejszej czyli lekko wilgotnej.

Zastanawiam się, czy mogę rozwiesić profile CD/UD jeśli ściany jeszcze miejscami nie są wyschnięte ?

Profile zawsze se możesz...

Tylko te twoje 4-5% wilgotnych ścian, to raczej są twoje procenty życzeniowe.

Nie wiem, jak to obliczyłeś, ale podejrzewam, że powierzchnia ścian lekko wilgotnych, oscyluje w granicach 40-50% tylko ty sobie życzeniowo obliczyłeś na 4%.

Chłopie, rób se tam co chcesz i nie pytaj. Masz tutaj sto tysięcy wątków o wilgotności ścian!

Twoja chałupa - rób se jak chcesz, ale nie zakłamuj rzeczywistości, że masz 4% ścian mokrych! Ty sam siebie starasz się oszukać.

Co mamy ci napisać? Będzie dobrze!

Jak Twoim zdaniem tynk który nałożyłeś średnio wygląda to lepiej nałóż też gładź, jak tego nie zrobisz będziesz później żałował, zrób raz a dobrze na lata żebyś za jakiś czas znowu syfu w chałupie nie robił.

Z tymi drzwiami to zrobiłbym przed gładzią żeby dokładnie były zlicowane ze ścianą a na podłodze możesz wysokość wyliczyć

Kolego, do czego pijesz ?

Walisz pretensją na odległość, więc może lepiej wcale nie pisz bo tylko marnujesz swój cenny czas, a tym bardziej jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem...

Chłopie, pytasz o poradę, to ci odpowiadam.

Skoro masz 4% wilgotności ścian, to znaczy, że ściany są suche i po kiego dupę zawracasz, człowieku?

To się kuwa zdecyduj chłopie, czy są wyschnięte, czy są lekko wilgotne?

Bo jedno z drugim się kłóci.

Powiedzmy, że nie masz pojęcia, a się wymądrzasz.

Skoro masz jeszcze wilgoć na 4% ścian, to nie znaczy, że to jest 4% wilgotności, wg twojej nomenklatury.

Także twoje zrozumienie jest ZERO, a ja marnuję swój czas, żeby poradzić, że 4% to nie jest 4%.

A rób se co chcesz!

Edytowane przez Elfir
kultura wypowiedzi