Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problemy z deską berlinecką

malgorzata222

Recommended Posts

Mam założoną na podłodze deskę berlinecką (ciemną). Każde wejście do pokoju powoduje ślady na podłodze. Nawet w kapciach. Czym konserwować taką podłogę. Co zrobić, żeby łatwiej usuwać ślady. Czy pozostaje mi codzienne mycie podłóg?

Ale coś więcej napisz, co to za drewno, lakier czy olej, z czego sa te ślady (w pierwszej chwili zostałem porażony wizją wgłębień w drewnie wybitych domowymi kapciami ;) ), trudno tak prognozować o co chodzi na ślepo.

J.

Nie wiem czym pokryta jest deska berlinecka. Chyba lakierem. Chodzimi o ślady po obuwiu nawet domowym. Są siwe . Nawet gdy położę czystą ścierkę przed wejściem każdy krok jest widoczny. Pastowanie na krótko poprawia sytuację.

To może nie pastuj? Może spróbuj po prostu umyć podłogę za pomoca mopa wodą z jakimś płynem do mycia podłóg i zostaw do wyschnięcia? Pasty do podłóg są zwykle z jakimis woskami, pierdołami, może te ślady to po prostu odciski w tej cieniutkiej warstwie wosku, jaką pasta zostawia?

J.

Mycie płynami do drewna pozostawia podłogę matową i szarą.

W takim razie wszystko mi wygląda na to, że kupiłaś podłogę olejowaną. Nie mając jednocześnie pojęcia o tym, jak to zabezpieczać, konserwować i wogóle czym to się je. W tej chwili przywrócenie jej normalnego wyglądu może być trudne, proponuje poprosic o oględziny i opinię jakiegoś dobrego cykliniarza z doświadczeniem w olejowanych podłogach.

J.