Radek_ 21.04.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 U mnie wytyczył zewnętrzne punkty i tyle. Majstry przenieśli na ławy drutowe i jest git. Jutro przyjeżdżają betoniary i pompa i będzie zalewanie mojej Wierzby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 21.04.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 dla mnie sprawa tyczenia osi fundamentu jest jasna - po co tyczyc os? przeciez po wytyczeniu zewnetrznego obrysu fundamentow murarze rozciagaja druty, za pomoca ktorych realizowane sa zewnetrzne powierzchnie scian fundamentowych i do nich "licuja" te wlasnie sciany przenoszac te linie w pionie w dol na lawe fundamentowa - dzieki temu w sposob jednoznaczny moga okreslic polozenie sciany - tak jest przynajmniej w mojej okolicy i nie wyobrazam sobie tego inaczej - chociaz jak to mowia "co kraj to obyczaj" a wiec moze jednak... pozdrownienia z Wadowic No ja za siebię mogę powiedzieć, że u mnie dokładnie, też to tak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 21.04.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 http://fotogalerie.pl/fotki/upload/26/31/86/2631861145646947151.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 21.04.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 brawo - ladnie idzie - oby tak dalej my dopiero od czerwca bo dopiero wtedy bedzie pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 22.04.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 http://fotogalerie.pl/fotki/upload/26/31/86/2631861145646947151.jpg widze spore postepy tak trzymać i do gory pną sie mury... pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 23.04.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Intensywnie się zastanawiam ile i czego kupić, żeby zaizolować poprawnie ławy fundamentowe, a potem ściankę bloczków betonowych. Pmożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 23.04.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 no na lawe najlepiej tradycyjnie 2xpapa na lepiku albo teraz sa jakies folie grube plastikowe co sie chyba rozwija z rolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 25.04.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Intensywnie się zastanawiam ile i czego kupić, żeby zaizolować poprawnie ławy fundamentowe, a potem ściankę bloczków betonowych. Pmożecie? ściany zew: 60m ściany wew: 17m na to podwójna papa(20mx1m w rolce) na lepiku np "izolbet K" (2x28kg) na ściany fundamentowe: jeśli ocieplane z zew - np podwójny dysperbit z zew, z wew - np Izolbet A. Ile? zależy jak będzie nacierane, czy też ściana jest mocno chropowata, ile warstw. Ciężko wyliczyc. Kupuj po wiaderku i wyjdzie samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 25.04.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 no i jeszcze jedna uwaga bardzo wazna - aby stworzyc dosyc szczelna izolacje z masy na bloczkach musisz przed izolowaniem z zewnatrz zrobic na nich tzw rapowke - czyli surowy tynk ktory wyrowna sciane z bloczkow - wejdzie ci tez dzieki temu mniej izolacji bo rapowka bedzie bardziej gladka od surowych bloczkow my sciany fundamentowe bedziemy izolowac membreana fondaline i robic drenaz opaskowy - wiecej o fondaline znajdziesz na http://www.e-izolacje.pl/pdf/instrukcje_montazu/fondaline_onduline.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 25.04.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Dzięki. No tak włąsnie zrobiłem, zakupy na 80mb. 2xpapa na lepik. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 26.04.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 jestem po rozmowie z cieślą i dekarzem.Za wieźbę: 12zł/m2 x 278m2=3300PLNza krycie dachówką: 20zł/m2 x 278=5500PLNza obróbki blacharskie: 10zł/mb x 87mb=870PLN I to tak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 27.04.2006 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 a kominy? - nam powiedzieli za dach w calosci (ciesielka, kominy, krycie i obrobki) okolo 13 000 - tez chcemy podniesc ale mniej - my doslownie jeden rzadek bloczka betonu komorkowego czyli 24cm - troche sie zyska na pieterku a niewiele straci na wygladzie zewnetrznym - 0,5m to juz bym sie bal chyba podnosic pozdroofki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 28.04.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 a kominy? - nam powiedzieli za dach w calosci (ciesielka, kominy, krycie i obrobki) okolo 13 000 - tez chcemy podniesc ale mniej - my doslownie jeden rzadek bloczka betonu komorkowego czyli 24cm - troche sie zyska na pieterku a niewiele straci na wygladzie zewnetrznym - 0,5m to juz bym sie bal chyba podnosic pozdroofki nie zapominaj, że trzeba wylać jeszcze jeden wieniec, więc: 24cm bloczek+20-25cm wieniec=0,5m. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 28.04.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 no wlasnie i trzeba wieniec czy nie? mnie murarz powiedzial ze jesli bede robil tylko jeden pustak to nie ma sensu robic wienca - tylko w miejscach gdzie sa sruby ktorymi jest przykrecona murlata trzeba zrobic slupki betonowe 20x20cm i ich zbrojenie zwiazac ze zbrojeniem wienca deki i zabetonowac w nich gwintowane sruby na ktore naklada sie przewiercona murlate i skreca - co o tym sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 30.04.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Wygląda na to że twój murarz idzie na łatwiznę.Jak ja zapytałem, czy trzeba dawać wieniec na jeden pustak mój murarz spojrzał na mnie dziwnie i spytał jak ja to sobie wyobrażam, że musi być.Koszt ok. 2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 30.04.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 z tego wniosek ze musze cosik pogrzebac w necie na ten temat :] a moze spytalbys go co on mysli o takim rozwiazaniu? ciekawe co powie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 02.05.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 elo..Jestem własnie przed zakupem bramy garażowej ,otwór na brame zrobiłem taki jaki jest w projekcie czyli 4600x2400 nie stety nie moge znalesc takiej bramy chyba ze bedzie to brama nietypowa.Wchwili obecnej musze zeby załozyc brame typowa np. Wisiniowskiego obnizyc nadproze o 14 cm i odciąć z obu stron mur sciany po 8 cm niby nic a jednak potrzeba troszkie pokombinowac Jeżeli jestescie przed budowa zerknijcie na wymiary bram chyba ze ktos chce doplacic i robic na wymiar....pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.05.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 HEy Wysłalem zapytanie mailem do przedstawiciela Wiśniowskiego z zapytaniem o taką bramę i krzyknęli mi - uwaga: 6000,00 NETTO. Brama Segmentowa UniPro SSKd 4500 x 2100 [mm] Opcje dodatkowe: Urządzenie sterujące Optimum 1100 S + 880 zł/szt.** Szyna O 3500 do urządzenia sterującego + 340 zł/szt.** Fotokomórki + 156 zł/kpl.** Rozblokowanie z zewnątrz (gdy brak dodatkowego wejścia) + 90 zł/szt.** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 10.05.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czołem Co do bramy, to przed długim weekendem tez wysłałem zapytanie i przysłali mi coś koło 8 tysi. Też wydaje mi się, to cokolwiek dużo, ale tak czy innaczej chyba Wierzbowa brama to będzie koszt około 7 tysi. Oczywiście ze sterowaniem. W tej chwili dogadałem w trybie pilnym hydraulika, na wykonanie wszystkiego co dotyczy instalacji w domu wodno-kanalizacyjnych. Razem z piecem na pellets 25Kw "Kostrzewy", wszystkimi materiałami z systemu TCi, hydroforem 250 l, zasobnikiem na ciepłą wodę, 18 grzejnikami Purmo, podłogówką wodną w salonie, kuchni łazience, przedpokoju, podpisaliśmy kwita na 28000 brutto. I to jak na razie jedyna pozycja w kosztorysie, która zmieściła się w jego ramach Dostałem też wycenę materiałów na komplet dachu :wszelkie dachówki, akcesoria, okna dachowe Roto, orynnowanie PCV, membramy etc. wyszło w sumie 24000zł. A jak dotychczas to samego piachu wkotłowałem w środek 6 dużych wywrotek. W sobotę zagęszczają piach, zalewają chudziak i po niedzieli trzaskam wylewki 8cm. Ytong przyjechał, także może od przyszłego tygodnia będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 13.05.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 a u mnie w chałupie jest....L A S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts