Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Felka, to faktycznie bliziutko. Przeprowadzkę mamy w planie pod koniec czerwca, wczesniej się niestety nie wyrobimy - dopiero wkraczamy w wykończniówkę.

Kraania nie widze inaczej, widzimy się w sobotę w komplecie 8), pogoda ma być tip top, więc usprawiedliwienia nie są uwzględniane :wink:

Z rozrywek mamy zagwarantowaną szalejącą koparkę po moijej działce ok. 13ej :o :lol:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Felka, to faktycznie bliziutko. Przeprowadzkę mamy w planie pod koniec czerwca, wczesniej się niestety nie wyrobimy - dopiero wkraczamy w wykończniówkę.

Kraania nie widze inaczej, widzimy się w sobotę w komplecie 8), pogoda ma być tip top, więc usprawiedliwienia nie są uwzględniane :wink:

Z rozrywek mamy zagwarantowaną szalejącą koparkę po moijej działce ok. 13ej :o :lol:

Piotrusiek jeśli nie masz nic przeciwko...to może.. i my się załapiemy na zwiedzanie (mamy dylemat z tą ścianką) napisz kontakt na PW ewentualnie podaj czas i miejsce (właściwie miejsce już podałeś) - postaramy się dostosować. Z góry bardzo dziękujemy.

Oglądaliśmy w zeszłym tygodniu Wierzbę bez ścianki (już wykończoną i zamieszkaną) Wierzba ze zmianami - ale bardzo ładna. Właściciele bardzo żałują, że nie podnieśli ścianki :roll: :roll:

Ps. Oglądaliśmy w zeszłym roku w maju Wierzbę bezele (bezele czy nas pamiętasz?) - jest bardzo ładna! Napisz co z Twoim prądem?

Pozdrawiamy wszystkich

krzych z żoną

Piotrusiek jeśli nie masz nic przeciwko...to może.. i my się załapiemy na zwiedzanie (mamy dylemat z tą ścianką) napisz kontakt na PW ewentualnie podaj czas i miejsce (właściwie miejsce już podałeś) - postaramy się dostosować. Z góry bardzo dziękujemy.

Oglądaliśmy w zeszłym tygodniu Wierzbę bez ścianki (już wykończoną i zamieszkaną) Wierzba ze zmianami - ale bardzo ładna. Właściciele bardzo żałują, że nie podnieśli ścianki :roll: :roll:

Ps. Oglądaliśmy w zeszłym roku w maju Wierzbę bezele (bezele czy nas pamiętasz?) - jest bardzo ładna! Napisz co z Twoim prądem?

Pozdrawiamy wszystkich

krzych z żoną

Piotrusiek WIELKIE dzięki za wiadomość na PW

Pozdrawiam :D

Ale się dzieje na tym forum. Aż miło. To chyba efekt wiosny. Widzę, ze WIERZBY II rosną jak przysłowiowe grzyby po deszczu.

BEZELE

myślę, że mój upór jeśli chodzi o ściankę kolankową wynika po części z tego, że mieszkam z rodziną na niecałych 48 m. kwadratowych i na wszystko brakuje mi miejsca. Pozostała część tego uporu, to efekt przemyśleń, rozmów no i tego forum.

Jedno co jest pewne, ten domek mi się naprawdę podoba.Od niedawna mam ten luksus, że niedaleko Gorzowa buduje się taka WIERZBA II, bez ścianki kolankowej. Właściciel okazał sią bardzo sympatycznym, młodym człowiekiem, no i pozwolił mi do woli przyglądać się postępowi robót na jego budowie. Bardzo pomocna sprawa. Zamiast wyobrażni mogłem zatrudnić w dużo większym stopniu oczy.

[/b]KRAANIA

podoba mi się Twój pomysł z powiększeniem tarasu. Dorzucam to do zamierzonych zmian.A tak przy okazji pochwal się gdzie można kupić taką ładną działkę, bo ja ciągle szukam.

Tak naprawdę nie rozwiązałem jeszcze tylko problemu jakie zrobić schody. Czekam kiedy schody pojawią się we wspomnianej już WIERZBIE II pod Gorzowem. Ciągle zastanawiam się nad spocznikiem. Czy ktoś zrobił takie schody?

Dla osób ciągle wypracowujących decyzję, czy robić, czy nie robic ściankę kolankową polecam poniższy link do galerii zdjęć. Widać tam WIERZBĘ II, tak na oko oceniając, z całkiem wysoką ścianką kolankową. Kwestią gustu i indywidualnych potrzeb pozostaje czy ją zrobić, czy nie, a jeśli tak, to jak wysoką.

http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/index.php?s=Galeria_1381

Pozdrawiam

http://img260.imageshack.us/img260/729/12gal94w693h520rv5.jpg

http://img378.imageshack.us/img378/4035/79gal182w693h520sm1.jpg

Z całym szacunkiem dla własciciela, ale to nie moja bajka :( jak dla mnie Wierzba straciła swój urok

(moze to sie zmieni jak wykonczy sie elewacje )

Ja wole stara poczciwa Wierzbe (efekt grzybka) :D bez zbednej kombinacji

http://img59.imageshack.us/img59/3153/obraz544bj4.jpg

http://img341.imageshack.us/img341/5087/obraz006nw3.jpg

Takie jest moje zdanie ,ale o gustach ........

kaczkadam ja się zgadzam w 100% z bezele - dla mnie z podniesioną ścianką Wierzba straciła proporcje i swój urok. Ale każdemu podoba się coś innego. To będzie Wasz dom i Wam ma się podobać :). My kupując projekt zrobiliśmy listę zmian, na które p. Jowita wyraziła zgodę a potem część z nich wykorzystaliśmy a część nie. Było tam też podniesienie Wierzby ;). Mieliśmy też dylemat ze schodami, na wszelki wypadek wpisaliśmy zmianę na żelbetowe i wyprostowanie klatki schodowej, chociaż widzieliśmy w oglądanej Wierzbie bezele klatkę zrobioną zgodnie z projektem i bardzo nam się podobała i na 99% taka miała być! W efekcie w ostatniej chwili wyprostowaliśmy schody i robimy je żelbetowe ;).

A działeczkę mamy w gminie Lesznowola, okolice centrum chińskiego.

patty tak w skrócie: po pierwsze czy jest u Ciebie mpzp? Jeżeli tak to super, a jeżeli nie musisz musisz wystąpić o warunki zabudowy, 2) wypis i wyrys z działki, 3) mapka do celów projektowych, 4) musisz wystąpić do gazowni, zakładu energetycznego, wodociągów o warunki techniczne przyłączenia i ewentualnie do melioracji, 5) zrobić adaptację projektu 6) projekt zagospodarowania terenu 7) projekt zjazdu z drogi 8) oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane - i to chyba są te najważniejsze "papierki".

kraania, dziekuje :)

Wiedziałam, że lekko nie będzie ... :)

Na szczęście mamy u siebie mpzp :)

Mam pytanie, czy ktoś z was zdecydował się na przydomową oczyszczalnię ścieków ?

No i po mini forumowym spotkaniu, było wesoło i na wielkim luzie, przeważały tematy oczywiście budowlane. W programie było zwiedzanie dwóch Wierzb: Kraani oraz mojej, do pełni zadowolenia zabrakło chyba tylko jakiegos grilla i piwka, ale może kiedyś :wink: . Myślę, że wszystkim obecnym takie ogladnie pomogło dokonać wielu dobrych wyborów w zakresie zmian. Mnie taka wizyta rok temu u Świstaka bardzo pomogła.

Mam dwie fotki ze spotkania, ale nie zapytałem uczestników o zgodę na publikację na forum, więc wrzucę dwie jako dowód, że nasze domy są tak przestronne, że można po nich...

...jeździć rowerem, oto dowód:

http://img387.imageshack.us/img387/974/s1vk7.th.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/2672/s2ur1.th.jpg

Na fotkach moja córeczka 8) 8) 8)

Piotrusiek, Krania:

Bardzo, bardzo, bardzo dziekujemy za mozliwosc zobaczenia Waszych domkow :D . Rozwialo to nam wiele watpliwosci, chociaz przyznam, ze... i przysporzylo nowych :). Np. czy zabudowywac schody i czy skasowac na nich luczek. Ale to bardzo dobrze, bo teraz wlasnie jest czas na podejmowanie decyzji. Wazne ze kolankowa mamy z glowy :D.

Jeszcze raz dziekujemy!!! Bylo bardzo milutko!

PS. Jesli chodzi o zdjecia to z naszej strony sie nie krepuj :wink:

Pzdr

Marysia i Piotr

I my się nie wyłamiemy, bo też potwierdzimy, że było bardzo sympatycznie, tylko faktycznie tego grilla zabrakło ;)

Bardzo dziękujemy za możliwość zwiedzenia Waszych Wierzb. Nacieszyłam swoje oczy do woli :wink:

I zdecydowalismy się nie podnosić naszej Wierzby. Klatka wyprostowana. Co do zabudowy schodów to jeszcze myślimy, ale mamy na to jeszcze troszkę czasu :D

Serdecznie pozdrawiam wszystkich wierzbowiczów,

Patrycja

Cześć

Mam nadzije, że zostanę przyjęty do tego szanownego grona Wierzbowiczów, bo też zaczynam budowac ten domek w tym roku.

Po przeczytaniu tego forum wiedzę, że wszyscy mają lub mieli wiele dylematów co zmienic i co ewentalnie poprawic.

My też wprowadzilismy kilka zmian ale ostatnio mamy jeden duzy dylemat. Czy zrezygnować z wentylacji grawitacyjnej i zastąpic ja mechaniczną? prosze podzielcie sie wiedzą czy ktoś z Was takiej zmiany dokonał? Rezygnacja posuneła by za soba wykreślenie z projektu kominów wentylacyjnych a to juz duża zmiana.

bardzo dziekuje za wszyskie odpowiedzi.

Grzesiek

Witaj grzesiek412 na wierzbowym wątku :). Nam nawet nie przyszło do głowy zastosowanie wentylacji mechanicznej - pod tym względem jesteśmy tradycjonalistami ;). Ale z tego co pamiętam, to któryś z Wierzbowiczów robił wentylację mechaniczną, albo ją planował :roll: . Musisz chyba przeczytać cały wąteczek.

A my już prawie podjęliśmy decyzję odnośnie dachówki - będzie betonowa Euronitu. Niestety wybrana przez nas ceramiczna Koramika, kolor kasztanowa angoba jest w najbliższym czasie niedostępna :cry: . A jeśli nie ta, to może już być cementowa, tylko jutro wybiorę kolor - będzie albo antracytowa (szara) albo brązowa. Jutro podejmiemy ostateczną decyzję.