Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie nowego wierzbaka :lol:

Rzeczywiscie mozesz w razie podnoszenia dachu wydłuzyc krokwie co pozwoli ci zachowac okap na tej samej wysokosci nad ziemia - zauwaz jednak ze wydluzajac krokwie zwiekszasz szerokosc okapow i powierzchnie polaci dachowej - to pociaga za soba dwie konsekwencje: zwieksza ci sie koszt dachu (dodatkowe dachowki, laty, folia, dluzsze krokwie) i wzrasta odleglosc okapu od sciany co pociaga za soba nieuchronne dalsze zmniejszanie ilosci swiatla wpadajacego do pomieszczen.

Sa za i przeciw - my bedziemy najprawdopodobniej podnosic dach o jeden rzad bloczkow czyli o 24cm ale chyba nie bedziemy wydluzac krokwi - dom nieznacznie sie wydluzy w pionie od frontu ale za to zwiekszy sie wysokosc na poddaszu i zwiekszy sie doswietlenie pomieszczen na parterze.

A co do szerokosci sciany fundamentowej o ktorej byla mowa powyzej to znalazlem ostatnio informacje ze zgodnie ze sztukš budowlanš można wykonać nawis do 1/3 szerokoœci œciany zewnetrznej czyli dla sciany zewnetrznej szerokosci 36cm bedzie to 12cm, co oznacza ze sciana fundamentowa moze byc szerokosci 36-12=24cm.

Pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak tam startujący w tym roku z budową? Na jakim etapie jesteście?

Ja przyznam, że mam troszkę opóźnienia, tzn dopiero będe składał dokumenty do kredytu (kosztorys wyszedł mi kosmiczny), więc jesli tę sprawe przepchnę w miarę sprawnie, to wystartuję na przełomie kwietnia i maja.

Pozwolenie oczywiscie juz mam, kierbud tez jest, ekipa również, działka się zbroi, tylko te pieniądze :wink:

Pozdrawiam

Piotr

Woda u mnie na działce, że ho ho. )0,5 metra w ziemię i stoi.

Zacząłem sezon i pojawiają sie spostrzeżenia:

Słupy na wroncie i w tarasie 20cm wyglądają jak zapałki. Zwiększam szerokość do 25cm.

Taras wydaje mi się trochę za wąski. Nie licząc stopni scjodowych - ok.1,5 metra. Gdzie tu usiąść na przeciwko siebie przed stołem? Zwiększam o 0,5m.

Robię kanalizację.

Uważajcie bo projekt org. jest trochę do bani. Autor zapomniał o kibelku, wannie i umywalce w łazience dużej na parterze. Zrezygnowałem z pionu drugiego (K2). Podejście do łazienki na poddaszu zrobię pod sufitem podwieszanym w łazience małej.

c.d.n.

Woda u mnie na działce, że ho ho. )0,5 metra w ziemię i stoi.

Zacząłem sezon i pojawiają sie spostrzeżenia:

Słupy na wroncie i w tarasie 20cm wyglądają jak zapałki. Zwiększam szerokość do 25cm.

Taras wydaje mi się trochę za wąski. Nie licząc stopni scjodowych - ok.1,5 metra. Gdzie tu usiąść na przeciwko siebie przed stołem? Zwiększam o 0,5m.

Robię kanalizację.

Uważajcie bo projekt org. jest trochę do bani. Autor zapomniał o kibelku, wannie i umywalce w łazience dużej na parterze. Zrezygnowałem z pionu drugiego (K2). Podejście do łazienki na poddaszu zrobię pod sufitem podwieszanym w łazience małej.

c.d.n.

...obawiam sie że i te 25 cm bedzie za mało proponuje ci zrobic na 38 tak jest u mnie i wyglada dobrze..:)

Bezele, czy ta fotka to twój domek?

myślałem też o okrągłych słupach, ale jakoś ich nie wyobrazam sobie.

a czy te 38 nie będzi z kolei za dużo??? Dwa słupy takich wymiarów obok siebie? Na budowie zrobię przymiarkę.

..nie, ta fotka to nie moj domek ja mam słupy z klinkieru wyglada to tak

...........................................................................................................

My tez doszlismy do wniosku ze te kolumny sa stanowczo za chude wiec mamy zamiar wylewac w szalunkach gotowych takie z 35cm srednicy.

Ale inna rzecz mnie martwi - kominy - czy nie uwazacie ze sa one za niskie a przynajmniej ten z tylu od kominka? my ten z tylu chyba podniesiemy w gore tak zeby wystawal co najmniej 70cm nad glowna kalenice.

Bezele, domek prześliczny, beautiful, gutaussehend, beau, bello, hermoso, bellìssimo, carino, крас'ивый....... w prawie wszystkich językach, co by reszta zrozumiała :-)

Dziś zastanawiam się czy nie przenieść kotłowni na koniec kuchni i zrobić osobne wejście od zew.(????????)

Jakieś za i przeciw?

Bezele, domek prześliczny, beautiful, gutaussehend, beau, bello, hermoso, bellìssimo, carino, крас'ивый....... w prawie wszystkich językach, co by reszta zrozumiała :-)

Dziś zastanawiam się czy nie przenieść kotłowni na koniec kuchni i zrobić osobne wejście od zew.(????????)

Jakieś za i przeciw?

:) ..ta kotłownia i mnie troszkie martwi troszkie jest mała chyba że ktos bedzie miał piec na gaz ..wcześniej myslałem żeby ja przeniesc do garazu.... a co tam u Ciebie zaczełeś juz budowe pochwal sie zdięciami :)..

troszkie emaili ci wysłałem doszło cos.. :wink:

..ta kotłownia i mnie troszkie martwi troszkie jest mała chyba że ktos bedzie miał piec na gaz ..wcześniej myslałem żeby ja przeniesc do garazu....

jesli chcecie przenosic kotlownie to trzeba myslec o odprowadzeniu spalin i wentylacji z pomieszczenia kotlowni - w garazu to chyba zrobic kotlownie chcesz zamiast funkcji garazowej albo chociaz na polowie??

my przenieslismy kotlownie "pietro nizej" - tzn do piwnicy (bedziemy miec wierzbe czesciowo podpiwniczona i w piwnicy mamy docelowo zaprojektowane pomieszczenie na tzw. gazownie do kotla gazowego i osobne na kotlownie z kotlem na paliwo stale) a na parterze w miejscu kotlowni powstala calkiem spora spizarnia z wejsciem od kuchni a drzwi z przedpokoju zlikwidowalismy, pralnie przenieslismy do pomieszczenia gdzie bylo zaprojektowane wc i w ten sposob zrobilo sie chyba calkiem milo :D zobaczymy jak wyjdzie w rzeczywistosci 8)

Jeśli chodzi o moje foto z tego roku to mam jeszcze w telefonie, jak dorwę bluetooth-a lub podczerwień to się pochwalę :-)

Niestety przeniesienie kotłowni wybił mi z głowy kierownik. Komin kolidować może z dachem (wieźbą), poza tym jeżeli robiłbym odzielne wej to musiałbym robić dodatkowo schody i to nie małe bo fund. mam na wys 0,5m.

Dzisiaj majstry skończyły wylewać wieniec, o którym myślałem całą zimę czy dać czy nie dać - daję. Koszt: 1,4T cementu (paleta) po 325zl/T, 1/3 fury żwiru po 300zł/Man-a,, 22 pręty fi12 po 2300zl/T, i deskowanie.

Jutro zagęszczanie piachu.

Acha, musiałem poprawić kanalizę bo za bardzo wiechałem na komin pionem w łazience dużej.

pozdr.

Cześć :-)

Moja Wierzba pokazała w sobotę swoje rogi ;) Tzn. mam wytyczony budynek i ropoczęte wykopy. Ot nareszcie się zaczęło :-)

Koniecznie skonfrontuj wytyczenie geodety z wykonawcą. U mnie geodeta wytyczył środek ściany fundamentowej, koparka wykopała, a majster zaczął szalować. Dobrze że ruszył głową i sprawdzał z projektem bo by się "pierdyknął" i chałupa byłaby mniejsza. I tak wykop wyszedł lekko za mały.

hehehe no niezle - ja jestem geodeta i jeszcze nie slyszalem zeby ktorys tyczyl os sciany fundamentowej - zawsze sie tyczy obrys :D - wiec nie obrazaj geodetow tylko powiedz ze ci jakis partacz wytyczal :lol:

dla wszystkich skladamy najserdeczniejsze zyczenia wszelkiej pomyslnosci i spedzenia swiat wielkanocnych w cieplej rodzinnej atmosferze - a w poniedzialek - niech sie leje woda strumieniami...

pozdrawiamy serdecznie

dla mnie sprawa tyczenia osi fundamentu jest jasna - po co tyczyc os?

przeciez po wytyczeniu zewnetrznego obrysu fundamentow murarze rozciagaja druty, za pomoca ktorych realizowane sa zewnetrzne powierzchnie scian fundamentowych i do nich "licuja" te wlasnie sciany przenoszac te linie w pionie w dol na lawe fundamentowa - dzieki temu w sposob jednoznaczny moga okreslic polozenie sciany - tak jest przynajmniej w mojej okolicy i nie wyobrazam sobie tego inaczej - chociaz jak to mowia "co kraj to obyczaj" a wiec moze jednak...

pozdrownienia z Wadowic