toolamasz 16.03.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Witam serdecznie nowego wierzbaka Rzeczywiscie mozesz w razie podnoszenia dachu wydłuzyc krokwie co pozwoli ci zachowac okap na tej samej wysokosci nad ziemia - zauwaz jednak ze wydluzajac krokwie zwiekszasz szerokosc okapow i powierzchnie polaci dachowej - to pociaga za soba dwie konsekwencje: zwieksza ci sie koszt dachu (dodatkowe dachowki, laty, folia, dluzsze krokwie) i wzrasta odleglosc okapu od sciany co pociaga za soba nieuchronne dalsze zmniejszanie ilosci swiatla wpadajacego do pomieszczen. Sa za i przeciw - my bedziemy najprawdopodobniej podnosic dach o jeden rzad bloczkow czyli o 24cm ale chyba nie bedziemy wydluzac krokwi - dom nieznacznie sie wydluzy w pionie od frontu ale za to zwiekszy sie wysokosc na poddaszu i zwiekszy sie doswietlenie pomieszczen na parterze. A co do szerokosci sciany fundamentowej o ktorej byla mowa powyzej to znalazlem ostatnio informacje ze zgodnie ze sztukš budowlanš można wykonać nawis do 1/3 szerokoci ciany zewnetrznej czyli dla sciany zewnetrznej szerokosci 36cm bedzie to 12cm, co oznacza ze sciana fundamentowa moze byc szerokosci 36-12=24cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 28.03.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Jak tam startujący w tym roku z budową? Na jakim etapie jesteście? Ja przyznam, że mam troszkę opóźnienia, tzn dopiero będe składał dokumenty do kredytu (kosztorys wyszedł mi kosmiczny), więc jesli tę sprawe przepchnę w miarę sprawnie, to wystartuję na przełomie kwietnia i maja. Pozwolenie oczywiscie juz mam, kierbud tez jest, ekipa również, działka się zbroi, tylko te pieniądze Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 31.03.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 No wlasnie te pieniadze... U nas trwaja intensywne zabiegi w celu uzyskania pozwolenia na budowe - startujemy przełom maja/czerwca a obecnie myslimy nad doprowadzeniem wody na dzialke - na to na szczescie nie trzeba juz pozwolenia na budowe. Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 02.04.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Woda u mnie na działce, że ho ho. )0,5 metra w ziemię i stoi.Zacząłem sezon i pojawiają sie spostrzeżenia:Słupy na wroncie i w tarasie 20cm wyglądają jak zapałki. Zwiększam szerokość do 25cm.Taras wydaje mi się trochę za wąski. Nie licząc stopni scjodowych - ok.1,5 metra. Gdzie tu usiąść na przeciwko siebie przed stołem? Zwiększam o 0,5m. Robię kanalizację. Uważajcie bo projekt org. jest trochę do bani. Autor zapomniał o kibelku, wannie i umywalce w łazience dużej na parterze. Zrezygnowałem z pionu drugiego (K2). Podejście do łazienki na poddaszu zrobię pod sufitem podwieszanym w łazience małej. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 02.04.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Woda u mnie na działce, że ho ho. )0,5 metra w ziemię i stoi. Zacząłem sezon i pojawiają sie spostrzeżenia: Słupy na wroncie i w tarasie 20cm wyglądają jak zapałki. Zwiększam szerokość do 25cm. Taras wydaje mi się trochę za wąski. Nie licząc stopni scjodowych - ok.1,5 metra. Gdzie tu usiąść na przeciwko siebie przed stołem? Zwiększam o 0,5m. Robię kanalizację. Uważajcie bo projekt org. jest trochę do bani. Autor zapomniał o kibelku, wannie i umywalce w łazience dużej na parterze. Zrezygnowałem z pionu drugiego (K2). Podejście do łazienki na poddaszu zrobię pod sufitem podwieszanym w łazience małej. c.d.n. ...obawiam sie że i te 25 cm bedzie za mało proponuje ci zrobic na 38 tak jest u mnie i wyglada dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 02.04.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 myślałem też o okrągłych słupach, ale jakoś ich nie wyobrazam sobie. a czy te 38 nie będzi z kolei za dużo??? Dwa słupy takich wymiarów obok siebie? Na budowie zrobię przymiarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 02.04.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Bezele, czy ta fotka to twój domek? myślałem też o okrągłych słupach, ale jakoś ich nie wyobrazam sobie. a czy te 38 nie będzi z kolei za dużo??? Dwa słupy takich wymiarów obok siebie? Na budowie zrobię przymiarkę. ..nie, ta fotka to nie moj domek ja mam słupy z klinkieru wyglada to tak ........................................................................................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 03.04.2006 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 My tez doszlismy do wniosku ze te kolumny sa stanowczo za chude wiec mamy zamiar wylewac w szalunkach gotowych takie z 35cm srednicy. Ale inna rzecz mnie martwi - kominy - czy nie uwazacie ze sa one za niskie a przynajmniej ten z tylu od kominka? my ten z tylu chyba podniesiemy w gore tak zeby wystawal co najmniej 70cm nad glowna kalenice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 03.04.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Bezele, domek prześliczny, beautiful, gutaussehend, beau, bello, hermoso, bellìssimo, carino, крас'ивый....... w prawie wszystkich językach, co by reszta zrozumiała Dziś zastanawiam się czy nie przenieść kotłowni na koniec kuchni i zrobić osobne wejście od zew.(????????) Jakieś za i przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 03.04.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Bezele, domek prześliczny, beautiful, gutaussehend, beau, bello, hermoso, bellìssimo, carino, крас'ивый....... w prawie wszystkich językach, co by reszta zrozumiała Dziś zastanawiam się czy nie przenieść kotłowni na koniec kuchni i zrobić osobne wejście od zew.(????????) Jakieś za i przeciw? ..ta kotłownia i mnie troszkie martwi troszkie jest mała chyba że ktos bedzie miał piec na gaz ..wcześniej myslałem żeby ja przeniesc do garazu.... a co tam u Ciebie zaczełeś juz budowe pochwal sie zdięciami .. troszkie emaili ci wysłałem doszło cos.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 04.04.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 ..ta kotłownia i mnie troszkie martwi troszkie jest mała chyba że ktos bedzie miał piec na gaz ..wcześniej myslałem żeby ja przeniesc do garazu.... jesli chcecie przenosic kotlownie to trzeba myslec o odprowadzeniu spalin i wentylacji z pomieszczenia kotlowni - w garazu to chyba zrobic kotlownie chcesz zamiast funkcji garazowej albo chociaz na polowie?? my przenieslismy kotlownie "pietro nizej" - tzn do piwnicy (bedziemy miec wierzbe czesciowo podpiwniczona i w piwnicy mamy docelowo zaprojektowane pomieszczenie na tzw. gazownie do kotla gazowego i osobne na kotlownie z kotlem na paliwo stale) a na parterze w miejscu kotlowni powstala calkiem spora spizarnia z wejsciem od kuchni a drzwi z przedpokoju zlikwidowalismy, pralnie przenieslismy do pomieszczenia gdzie bylo zaprojektowane wc i w ten sposob zrobilo sie chyba calkiem milo zobaczymy jak wyjdzie w rzeczywistosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 04.04.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Jeśli chodzi o moje foto z tego roku to mam jeszcze w telefonie, jak dorwę bluetooth-a lub podczerwień to się pochwalę Niestety przeniesienie kotłowni wybił mi z głowy kierownik. Komin kolidować może z dachem (wieźbą), poza tym jeżeli robiłbym odzielne wej to musiałbym robić dodatkowo schody i to nie małe bo fund. mam na wys 0,5m. Dzisiaj majstry skończyły wylewać wieniec, o którym myślałem całą zimę czy dać czy nie dać - daję. Koszt: 1,4T cementu (paleta) po 325zl/T, 1/3 fury żwiru po 300zł/Man-a,, 22 pręty fi12 po 2300zl/T, i deskowanie. Jutro zagęszczanie piachu. Acha, musiałem poprawić kanalizę bo za bardzo wiechałem na komin pionem w łazience dużej. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 05.04.2006 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Dzisiaj majstry skończyły wylewać wieniec a na czym ten wieniec - na scianie fundamentowej? i z czego ja robiles - z bloczkow betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.04.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Dzisiaj majstry skończyły wylewać wieniec a na czym ten wieniec - na scianie fundamentowej? i z czego ja robiles - z bloczkow betonowych? Pędzę z odpowiedzią , prosto z budowy bo wylewanie było chudziaka (I posadzka). Wieniec na ścianie fundamentowej, wylewany, 10cm z 2 prętami fi12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 08.04.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 chcialbym jush byc na tym etapie bo wiedzial bym ile mnie wyniosa fundamenty - a to wielka niewiadoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 10.04.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Cześć Moja Wierzba pokazała w sobotę swoje rogi Tzn. mam wytyczony budynek i ropoczęte wykopy. Ot nareszcie się zaczęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 14.04.2006 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Cześć Moja Wierzba pokazała w sobotę swoje rogi Tzn. mam wytyczony budynek i ropoczęte wykopy. Ot nareszcie się zaczęło Koniecznie skonfrontuj wytyczenie geodety z wykonawcą. U mnie geodeta wytyczył środek ściany fundamentowej, koparka wykopała, a majster zaczął szalować. Dobrze że ruszył głową i sprawdzał z projektem bo by się "pierdyknął" i chałupa byłaby mniejsza. I tak wykop wyszedł lekko za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 15.04.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 hehehe no niezle - ja jestem geodeta i jeszcze nie slyszalem zeby ktorys tyczyl os sciany fundamentowej - zawsze sie tyczy obrys - wiec nie obrazaj geodetow tylko powiedz ze ci jakis partacz wytyczal dla wszystkich skladamy najserdeczniejsze zyczenia wszelkiej pomyslnosci i spedzenia swiat wielkanocnych w cieplej rodzinnej atmosferze - a w poniedzialek - niech sie leje woda strumieniami... pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 15.04.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 ... u mnie tez geodeta wytyczył oś fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 15.04.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 dla mnie sprawa tyczenia osi fundamentu jest jasna - po co tyczyc os?przeciez po wytyczeniu zewnetrznego obrysu fundamentow murarze rozciagaja druty, za pomoca ktorych realizowane sa zewnetrzne powierzchnie scian fundamentowych i do nich "licuja" te wlasnie sciany przenoszac te linie w pionie w dol na lawe fundamentowa - dzieki temu w sposob jednoznaczny moga okreslic polozenie sciany - tak jest przynajmniej w mojej okolicy i nie wyobrazam sobie tego inaczej - chociaz jak to mowia "co kraj to obyczaj" a wiec moze jednak... pozdrownienia z Wadowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts