Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie

Po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się z mężem na Wierzbę 2. Próbujemy namierzyć ludzi budujących Wierzbę z okolic Poznania( ewentualnie z całej Wielkopolski). Bardzo proszę odezwijcie się, chcielibysmy upewnić się na 100 % czy dokonaliśmy słusznego wyboru - w związku z tym bardzo zależałoby nam aby zobaczyć Wierzbę ,,na żywo". Bylibyśmy Baaaaardzo wdzięczni. Jeśli to możliwe to prosilibyśmy o fotki-najbardziej zależy nam na wnętrzu. Proszę o odpowiedź na mail: [email protected] pozdrawiam

Witam wszystkich Wierzbowiczów. Właśnie jesteśmy na etapie wykańczania naszej Wierzby, w której zrobiliśmy trochę zmian w stosunku do oryginału:

- wydłużyliśmy garaż o metr (radzę jeśli ktoś może to jeszcze zmienić, bo garaz nie jest za długi, z długim samochodem mogą być problemy)

- salon wydłużyliśmy kosztem tarasu z tyłu, a taras zrobiliśmy z lewej strony

- podnieśliśmy ściankę kolankową o 0,5m (polecam wtedy poddasze jest naprawdę duże)

- nad salonem mamy pustkę i antresolę

To są głowne zmiany, sporo też zmieniliśmy w układzie ścianek działowych i rozmieszczeniu pomieszczeń. Ogólnie dom wydaje się być bardzo duży. Widzieliśmy już trzy wierzby na " żywo" i każda była inna, ale wszystkie były bardzo ładne i duże.

Witam! Jesteśmy na etapie wyboru projektu i zdecydowaliśmy się na Wierzbę II. Przegladałam informacje dotyczące przeróbek i Twoje zmiany są bardzo podobne do tych które chcielibyśmy zrobić w naszym domu. Proszę Cię jeżeli to możliwe o przesłanie zdjęć ze środka i zewnątrz. Ponieważ lepiej jest zobaczyć dom na żywo czy jest możliwość podjechania i obejrzenia domu?

HEJ WSZYSTKIM :lol:

WITAM "NOWYCH" I "STARYCH" INWESTORÓW CO TAM U WAS, JAK POSTĘPY ?

U MNIE JESZCZE ZERO CZYLI NIC A RACZEJ KWITY-W ENERGETYCE i wodociągach SKŁADAM WE WTOREK BO DOSTANĘ DOPIERO MAPKĘ OD GEODETY( jedyne 500 zł.), w gazowni już złożyłem.

CZEKAM WIĘC NA DECYZJĘ.

CZY TE TRZY DECYZJE KTÓRE MOŻE BĘDĄ ZA TRZY TYG. WYSTARCZĄ DO ZŁOŻENIA POZWOLENIA NA BUDOWĘ??? :cry:

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

ALE

CISZA

NA

TYM

FORUM :wink: :wink:

:o :o :o :o :o :o

TO JA POSTAWIĘ NOWY WĄTEK

DZISIAJ ODEBRAŁEM WYCENĘ Z HURTOWNI, WYLICZYLI ŻE NA DOM POTRZEBA ZGODNIE Z MOIM ZAPYTANIEM SUPOREKSU ZA OK. 10.000 A PHOROTERMU ZA OK. 13.000 (24cm do ocieplenia). A jak wyszło u was z jakiej ściany budujecie, pochwalcie się??? :roll:

Siemanko Wiesiu :) widze ze sam działasz na naszym forum nikogo nie widac nikogo nie słychac chyba kazdy jest zajety przygotowaniami do sezonu ...

A co do sciany ja wybrałem gazobeton 24 + 12 styropianu poszło mi około 1200szt razem z połowkami do scian działowych .Stawiałem około 2 lata temu to i tansze pustaki były około 4.80 a teraz to szok te ceny sa chore ,gdzies słyszałem ze cena pustaka ma dojsć do uwaga .....10 zł za szt

:o :o :x nic tylko trzeba zrobic skok na bank :wink:

Witam wszystkich Wierzbowiczów. Z Was wszystkich jestem narazie najdalej na drodze do swojej " Wierzby ", bo dopiero na etapie wyboru projektu oraz poszukiwania działki budowlanej. Oglądnąłem setki projektów i ten mi zdecydowanie się spodobał. Mam zamiar co nieco w nim zmienić i dzisiaj cały dzień zawzięcie studiuje tego posta. Między innymi myślę o częściowym podpiwniczeniu, dlatego też byłbym wdzięczny za wszelkie informacje od osób które również na to się zdecydowały. Jak rozwiązaliście np. wejście do piwnicy ? W którym miejscu podpiwniczyliście dom?

Pozdrawiam.

Nie wiemy też jeszcze z czego będziemy się budować, zastanawiamy się nad betonem komórkowym a pustakiem ceramicznym.

my budowalismy z betonu komorkowego z niedalekiego zakladu w Bielsku-Bialej - sciana jednowarstwowa gubosci 36,5cm na cieplej zaprawie - ma wystarczyc bez docieplania a wiec tyko tynki od srodka i z zewnatrz

No i wciąż dyskusyjna jest u nas kwestia ogrzewania, znajomi namawiają na kocioł gazowy (gaz ziemny) + kominek z płaszczem wodnym. Ktoś inny z kolei poleca nam pompę ciepła i nowoczesny piec kaflowy wyglądający jak kominek.Jeszcze ktoś kocioł węglowy + gazowy. Rozwiązań wiele, i tylko się za kieszeń trzymać :)

hmm ny mamy w naszej wierzbie czesciowe podpiwniczenie - pozwolilo to na wydzielenie pomieszczenia na kociol gazowy i osobnej kotlowni na paliwo stale (wegiel/drzewo) - poczatkowo planujemy ogrzewanie kominkiem z wkladem i z rozprowadzeniem ciepla po pokojach metoda nawiewowa z dogrzewaniem gazowym ale moze w przyszlosci gdyby cena gazu znacznie wzrosla zakupimy piec na paliwo stale i podlaczymy go do ukladu c.o. - dla nas wazne bylo aby byla mozliwosc takiego rozwiniecia ukladu ogrzewania i tak to zaplanowalismy

pozdrawiamy serdecznie wszystkich wierzbowiczow

8)

Witam,

Pytaliscie państwo czy znam kogos kto wybudował wierzbę, a więc tak. właśnie od tych państwa wiem o tym projektcie, jakoś nigdy mi sie wpadł w ręce. Kosztowało mnie to dużej odwagi, ale zapukałam i zapytałam :) widząc projekt naprawde mi sie podoba. Zastanawiam się jeszcze nad Jaskółką -- Wm11a - wariant I. Jest wieksza no i patretowa,o na starośc oszczędziłabym sobie wchodzenia po schodach. Oczywiście jest pare zmian jakie chciałabym wprowadzić, ale do przeżycia.. :)

Pozdrawiam Serdecznie :)

Alicja

Projekt ten uwzględnia moim zdaniem również ten aspekt. Przecież można zamieszkac na parterze, piętro zostawiając młodemu pokoleniu. Nawiasem mówiąc, na piętrze bez problemu można urządzić wtedy w razie potrzeby drugie mieszkanko : nad kuchnią zamiast garderoby robimy drugą kuchnię, na strychu nad garażem dodatkowy pokój.

Myśląc o emeryturze warto zauważyć, że projekt ten przy stosunkowo dużej powierzchni ma małą kubaturę. A to przecież metry sześcienne, a nie kwadratowe musimy póżniej ogrzać.

Pozdrawiam :)

WITAJ

Siemanko Wiesiu :) widze ze sam działasz na naszym forum nikogo nie widac nikogo nie słychac chyba kazdy jest zajety przygotowaniami do sezonu ...

A co do sciany ja wybrałem gazobeton 24 + 12 styropianu poszło mi około 1200szt razem z połowkami do scian działowych .Stawiałem około 2 lata temu to i tansze pustaki były około 4.80 a teraz to szok te ceny sa chore ,gdzies słyszałem ze cena pustaka ma dojsć do uwaga .....10 zł za szt

:o :o :x nic tylko trzeba zrobic skok na bank :wink:

w RZECZY SAMEJ CENY SĄ OBŁĘDNE I CAŁY CZAS ROSNĄ, ROZMAWIAŁEM NIEDAWNO Z KOLEGA KTÓRY ZAJMUJE SIE OPRACOWANIAMI STRATEGICZNYMI DLA RÓŻNYCH FIRM I JEGO ZDANIEM NASZE DOMY ZA 3-4 LATA BEDĄ WARTE O 100% WIĘCEJ. ALE CZY TAK BĘDZIE TO ZOBACZYMY , PRZY DZISIEJSZEJ WARIACJI BO TAK TO TRZEBA NAZWAĆ NA RYNKU NIERUCHOMOŚCI TO JEST CAŁKIEM MOŻLIWE.

:roll:

HEJ HEJ :D :lol: :p :D :D

Projekt ten uwzględnia moim zdaniem również ten aspekt. Przecież można zamieszkac na parterze, piętro zostawiając młodemu pokoleniu. Nawiasem mówiąc, na piętrze bez problemu można urządzić wtedy w razie potrzeby drugie mieszkanko : nad kuchnią zamiast garderoby robimy drugą kuchnię, na strychu nad garażem dodatkowy pokój.

Myśląc o emeryturze warto zauważyć, że projekt ten przy stosunkowo dużej powierzchni ma małą kubaturę. A to przecież metry sześcienne, a nie kwadratowe musimy póżniej ogrzać.

Pozdrawiam :)

WITAM SERDECZNIE ZIOMALA Z GORZOWA, MAM NADZIEJĘ ŻE WIERZBA II SPEŁNI TWOJE WYMAGANIA -JA Z TAKICH WIĘKSZYCH PRZERÓBEK TO PLANUJĘ PODNIEŚĆ ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ O 2 PUSTAKI, WYDŁUŻYĆ KROKWIE ŻEBY ZACHOWAĆ JAK TO MOJA ŻONA MÓWI WYGLĄD GRZYBKA , NA DOLE Z POKOJU NR. 11 ROBIĘ ŁAZIENKĘ, Z ŁAZIENKI I WC POM. GOSP., Z 5 SPIŻARNIE, WYDŁUŻAM GARAŻ O OK. 1M A NA SZEROKOŚĆ O OK. 0.4 M (przesówam ścianę z okrągłym oknem );(drzwi na taras o szer. 3,4m przesówne)na górze łączę pom. 3+4, nad garażem robię pokoik a wc robię z połowy garderoby nr 5. :lol:

I TO CHYBA WSZYSTKO :wink:

DOMU NIE PODPIWNICZAM ALE KANAŁ W GARAŻU BĘDZIE.

Kraania o co u Ciebie ??? co słychac dobrego jak tam po świetach :) :wink:

:) witaj Bezele i wszyscy wierzbowicze :) po świętach całkiem dobrze - nasz las wycięty, kończymy casting na Wykonawcę więc wszystko zmierza w dobrym kierunku. Tylko ta zima nas niepokoi (a raczej jej brak). Nie chcemy ryzykować rozpoczynania budowy teraz, a znając życie to potem się okaże, że w maju jeszcze śnieg leży :evil: . A my mamy ambitny plan wprowadzić się na Boże Narodzenie ;) :o Więc czeka nas pełne szaleństwo, a do tego jeszcze nam się w czerwcu rodzina powiększy ;)

pozdrawiamy wszystkich :)