Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

BEZELE

ALE ZDJĘCIE TO MASZ SUPER, SUPER KOTEK( a może to kotka) :lol:

:D :D takim kotkiem byc :D :D

ooo Radomik wkoncu sie pokazałes, chlopie kopa lat :) Masz racje ocieplenie wełna to paskudna robota ja zaczełem robic jesienia i jeszcze mna rzuca jak sobie przypomne brrr szczypie ,swedz,i drapie ,lepiej juz sobie byc takim kotkiem co go mam w avatarku takiemu to dobrze :D :D :wink:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

:D

Co myślicie o keramzycie na sciany 24+styropian10. Usilnie do nigo namawia mnie lokalny producent (cenę ma dobrą). Poczytałem o keramzycie , jest nawet artykół w styczniowym Muratorze, ale chciałbym wiedzieć szanowni forumowicze jakie jest wasze zdanie na ten temat.

Biorę pod uwagę jeszcze Porothon 24+10 styropian. :roll:

Cze.. Wiesiek

Jedną ręką połóż na cegle a drugą na suporku i przytrzymaj trochę . Zobaczysz, który materiał jest przyjemniejszy (cieplejszy). Może to głupie porównanie, ale ja właśnie w taki sposób podjąłem decyzję o materiale na ściany. Ale wcale nie namawiam Cię na suporek. Przyjedziesz, zobaczysz :lol:

pozdr.

Cze.. Wiesiek

Jedną ręką połóż na cegle a drugą na suporku i przytrzymaj trochę . Zobaczysz, który materiał jest przyjemniejszy (cieplejszy). Może to głupie porównanie, ale ja właśnie w taki sposób podjąłem decyzję o materiale na ściany. Ale wcale nie namawiam Cię na suporek. Przyjedziesz, zobaczysz :lol:

pozdr.

HEJ

NIEWIEM JESZCZE CO WYBIORĘ , DOBRZE ŻE JESZCZE MAM TROCHĘ CZASU! ALE SPRAWDZĘ TWOJĄ METODĘ .

Wiesiek ja mając do wyboru pustaki z keramzytu i Porotherm chyba zdecydowałabym się na ten drugi. Co prawda keramzyt jest materiałem o najmniejszej promieniotwórczości i dobrej izolacyjności termicznej, ale nie jest powszechnie stosowany i stąd moje obawy :roll: . Może ten Wykonawca poda Ci adres do kogoś kto budował taki dom?

Witaj Miras123 :) nie znamy jeszcze kosztów po budowie, bo dopiero się do niej przymierzamy, ale wyliczyliśmy, że fundamenty będą nas kosztowały ok. 23 tys natomiast dach (więźba + dachówka ceramiczna) ok. 58 tys :o

jak tam BEZELE kotłownia grzeje? :lol:

skończyłem electricę, ocieplenie, teraz pora na stelaż na poddaszu i podejścia kanalizy, a na wiosnę chłopaki wskakują na tynki.

Grzeje, grzeje jak sie w piecu pali ;) aaaa zapomniałbym pytałes sie kiedys mnie o cos.... a wiec bedzie tak około 55 cm od drzwiczek do sciany niestety jest ciasno, no i drzwiczki otwieraja sie na styk jak zrobie zdjecie puszcze Ci na Priv.....

Wiesiu a ja polecam Ci gazobeton ,jakbym miał jeszcze raz wybierac tez bym z tego stawiał .Poszperaj na forum sporo sie o tym mówiło ....

Cześć kraania.

Mam pytanko - czy ty budujesz sposobem gospodarczym czy buduje ci firma i ona wyliczyła sobie takie kwoty za usługi ?

Prawde mówiąc przeraziły mnie te kwoty, bo słyszałem o innych.

Zamierzasz fundament robić wylewany czy budowany z bloczków ? [/b]

Cześć Czadek.

Słyszałem że wylałeś fundamenty w pażdzierniku. Czy możesz mi powiedzieć ile cię to kosztowało i czy robiła to firma czy systemem gospodarczym robiłeś to.

Robiłeś wylewany czy z bloczków.

Ja mam zamiar robić to samo na wiosne - dzięki.

Cześć ziomal,

kup sobie aktualmy numer (styczniowy ) ŁADNY DOM i przeczytaj uważnie.

Tam właśnie jest porównanie materiałów na ściany. Daje do myślenia. Po lekturze tego czasopisma dochodzę do wniosku,że najkorzystniej ze względu na przyszły komfort mieszkania byłoby zrobić ściane z dwóch kompatybilnych ze sobą materiałów : wewnętrzna część z SILKI 20 cm, a zewnętrzna z 20 cm YTONGU. Zaznaczam,że nie sprawdzałem jeszcze parametrów izolacyjnych takiej kombinacji oraz kosztów z tym związanych.

Pierwotnie skłaniałem się do YTONGA 700 lub 800, ściana jednowarstwowa.

Pozdrawiam. 8)

Witam wszystkich

Co myślicie o keramzycie na sciany 24+styropian10. Usilnie do nigo namawia mnie lokalny producent (cenę ma dobrą). Poczytałem o keramzycie , jest nawet artykół w styczniowym Muratorze, ale chciałbym wiedzieć szanowni forumowicze jakie jest wasze zdanie na ten temat.

:-?

Miras123 koszty które podałam to wyliczony przez nas koszt za robociznę i materiały. Narazie mamy ekipę do stanu surowego otwartego. Więc to system gospodarczy. Jeżeli zamierzasz sam robić fundmenty to zaoszczędzisz kilka tysięcy. Ale w naszej wycenie fundamenty to również m.in. izolacje, wyprowadzenie kanalizacji, zasypanie - czyli kompletny stan 0. Jeśli chodzi o materiał to ławy robimy wylewane z betonu a ścianki fundamentowe murowane z bloczków betonowych. To chyba najtańszy sposób :roll: .

Cześć ziomal,

kup sobie aktualmy numer (styczniowy ) ŁADNY DOM i przeczytaj uważnie.

Tam właśnie jest porównanie materiałów na ściany. Daje do myślenia. Po lekturze tego czasopisma dochodzę do wniosku,że najkorzystniej ze względu na przyszły komfort mieszkania byłoby zrobić ściane z dwóch kompatybilnych ze sobą materiałów : wewnętrzna część z SILKI 20 cm, a zewnętrzna z 20 cm YTONGU. Zaznaczam,że nie sprawdzałem jeszcze parametrów izolacyjnych takiej kombinacji oraz kosztów z tym związanych.

Pierwotnie skłaniałem się do YTONGA 700 lub 800, ściana jednowarstwowa.

Pozdrawiam. 8)

Witam wszystkich

:-?

HEJ ZIOMAL :p

KUPIĘ I POCZYTAM , ROZMAWIAŁEM Z WYKONAWCĄ ZAPROPONOWAŁ 45000 ZA STAN SUROWY Z DACHEM (robocizna ).

Co o tej cenie myślicie?

Ziomal a gdzie ty bedziesz sie budował bo ja zaczynam za 2m-ce w Janczewie.

Pozdrawiam 8)

Hej wszystkim

BYŁEM DZISIAJ NA DWÓCH BUDOWACH WIERZBY II I JESTEM TAK NAŁADOWANY ŻE CHYBA DZISIAJ W NOCY POJADĘ NA DZIAŁKĘ I ZACZNĘ JUŻ KOPAĆ FUNDAMENTY !

:lol:

Dziękuję tym u których byłem :p za możliwość obejrzenia!!! :D :D :D

PROŚBA

JAK KTOŚ POSIADA ZDJĘCIA WIERZBY II ( CHODZI MI O ELEWACJĘ ZEW.)

I MA PODNIESIONĄ ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ O 1 LUB 2 "PUSTAKI" TO POPROSZE O PRZESŁANIE NA PRIV. mam dylemat czy podnosić cz też nie, a niechcę aby dom stracił na wyglądzie. :roll:

[email protected] 8)