Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć WIESIEK2,

widzę, że już chyba tylko my " rzeżbimy " w tym temacie. Mam nadzieję, że z nadejściem wiosny coś się zmieni.

Muszę Ci powiedzieć, że Twój wybór keramzytobetonu jako materiału na ścianę oraz konsekwencja z jaką przy nim obstajesz, zainspirował mnie do dalszych poszukiwań wiadomości na jego temat i ... na dzień dzisiejszy nie wykluczam również keramzytobetonu, ale w troszkę innej wersji ściany.

Otóż przymierzam się ewentualnie do ściany zbudowanej z ocieplanych bloczków keramzytobetonowych o grubości 30 cm. Dla nich współczynnyk U=0,29. Do tego ewentualnie chciałbym dorzucić jeszcze dodatkowe ocieplenie z płyt ociepleniowych typu VAPOTHERM XR o grubości 10 cm.(dla niej U=0,23).

Dla takiej ściany U=0,13 !.

Tą samą płytę będę chciał wrzucić jako izolację podłogi, tyle tylko że dwa razy grubszą. Czięki temu U dla podłogi wyniesie U=0,11.

Na dach jako ocieplenie planuję dać miedzy krokwie watę mineralną o grubości równej szerokości krokwi minus dwa centymetry. ( A tak przy okazji ile wynosi szerokość krokwi w oryginalnym projekcie ?.) Te dwa centymetry to przestrzeń dla jej wentylacji. Od spodu krokwi poprzecznie do nich chcę dać jako dodatkową izolację likwidującą ewentualne mostki cieplne wspomnianą już płytę o grubości 10 cm. Zakładając, że między krokwie wejdzie 18 cm waty, to powinienem uzyskać dla dachu U=0,11. ( Przy zastosowaniu płyty 5 cm U dla dachu wyniosłoby U=0,15. Też dobrze , a można uzyskać dodatkowe 5 cm nad głową .)

Uzyskałbym w ten sposób parametry wszystkich tzw. przegród zewnętrznych jak dla domu pasywnego, a to dobrze rokuje przyszłym rachunkom za ogrzewanie.

Nie sprawdzałem jeszcze ceny tej płyty, ale jeśli wierzyć autorowi artykułu na jej temat w lutowym wydaniu MURATORa z tego roku, kosztuje ona mniej niż wata.

Polecam ten numer MURATORa. Znajdziesz tam wszystko o keramzytobetonie i informacje o wspomnianej tu płycie VAPOTHERM XR.

Podsumowując - niezależnie od tego, czy pozostanę przy YTONGU ( który jakoś najbardziej mi się podoba ), czy też zrobię opisaną tu ścianę, to wiem napewno, że tak jak tutaj napisałem zrobię dach i podłogę.

Co Ty na to ?.

Pozdrawiam

PS.

ROMWIS powyższe przemyślenia to ukłon w Twoją stronę. Chyba masz rację. Napisałeś kiedyś :

Kaczadam - nie trzymaj się raczej tego sugerowanego i optymalnego współczynnika 0,25.

Dziś trzeba lepiej a niektórzy radzą nawet dużo lepiej-zobacz jakie są trendy i prognozy wzrostu cen nosników energii.

Dlatego powtórzę: dwie warstwy. Jedna z nich to dobra izolacja. A jeśli chodzi o drugą to nieważne. Ważne by była dostępna w pobliżu, konstrukcyjnie wytrzymała i....niedroga w zakupie i wykonaniu-nawet przez murarzy, którzy nie wyjechali (jeszcze) na saksy.

Cytat
widzę, że już chyba tylko my " rzeżbimy " w tym temaciewidzę, że już chyba tylko my " rzeżbimy " w tym temacie

niekoniecznie

Cytat
( A tak przy okazji ile wynosi szerokość krokwi w oryginalnym projekcie ?.)

22cm

Cytat
Od spodu krokwi poprzecznie do nich chcę dać jako dodatkową izolację likwidującą ewentualne mostki cieplne wspomnianą już płytę o grubości 10 cm

ja dałem 5cm, na równi ze stelażem, Wiesiek widział

Cytat
Też dobrze , a można uzyskać dodatkowe 5 cm nad głową .)

na te 25 cm ocieplenia, te 5cm dodatkowo to pikuś

pozdr

RADOMIK dzięki za informację. Miło, że jeszcze ktoś odwiedza to forum.

Z Twojego postu wnioskuję, ze jesteś ciągle w trakcie budowy, lub całkiem niedawno ją zakończyłeś. Jeśli to nie tajemnica, to czy mógłbyś podzielić się informacją ile kosztowały Cię materiały na stan surowy oraz ile zapłaciłeś ekipie budowlanej za stan surowy + więżba ? Z czego budowałeś ściany zewnętrzne ?

Tego typu informacje jakie udało mi się wyczytać na tym forum pochodzą z przed kilku lat, a chciałbym się zorientować w aktualnych kosztach budowy tego domku.

Ja ciągle jeszcze szukam działki w rejonie Warszawy. Ceny przyprawiają o zawrót głowy.Jeśli mi się uda ją kupić i przepcham się w miarę sprawnie przez załatwianie pozwolenia na budowę, to zaczynałbym budowę latem.

Co do projektu, to decyzja już zapadła - budujemy WIERZBĘ II.

Pozdrawiam

Mam pytanko do osob ktore zdecydowaly sie na budowanie parterowki z poddaszem uzytkowym.Czy zastanawialiscie sie jaka bedzie funkcjonalnosc pokoi ktore maja tylko okna dachowe?Co z uchyleniem okna na noc?Czy jak zacznie padac deszcz to zaleje pokoj?Co ze sniegiem ktore przykryje okno?Myslalm ze snieg stopnieje na szybie ale przeczytalam ze jednak przy dobrych oknach on nie powinien sie topic-czy w takim razie jest sie skazanym na ciagle odsniezanie i jak to robic?Bylam juz prawie nastawiona na parterowke a teraz znow mam dylemat i mysle o doprojektowaniu lakarn :( Mam nadzieje ze wypowiedza sie osoby ktore juz mieszkaja w takich domkach jak u nich to wyglada

\ napisał:
  Cytat
Co z uchyleniem okna na noc?Czy jak zacznie padac deszcz to zaleje pokoj?

Okna maja" regulowana otwieralnosc " na 3 sposoby,wiec okno mozna delikatnie otworzyc bez obaw że napada deszcz

Cytat
Co ze sniegiem ktore przykryje okno?

Tu niestety jest problem ,jeszcze nie mieszkam ale poddasze mam juz praktycznie gotowe do zamieszkania Co zauwazyłem - snieg niestety zalega na oknach i trzeba czekac az stopnieje :(

Kakusku,

myślę, że o funkcjonalności poddasza decyduje przede wszystkim przestrzeń nad głową, inaczej mówiac wielkość skosów na poddaszu i kształt samego dachu. Dlatego aby poprawić ten parametr buduje się tzw. ścianki kolankowe.

Natomiast jesli pytasz o okna dachowe, to masz przecież do wyboru kilka rodzajów okien dachowych : obrotowe, uchylno - obrotowe, z przesuniętą osia obrotu itd. W zależnosci od tego co wybierzesz, okno będzie albo nie będzie otwierało się do wewnatrz.

Problem odsnieżania tak naprawdę nie stanowi większego problemu, jako że nasze zimy są takie jakie są, czyli prawie ich nie ma.

Poza tym najczęsciej okna dachowe montuje się parami obok siebie. Taki montaż umożliwia odśnieżenie jednego okna poprzez uchylone drugie okno.

To samo dotyczy się mycia tych okien - można je myć obracając je lub tak jak napisałem powyżej, korzystajac z sasiedniego okna.

Pamiętaj, że poprzez okna dachowe połaciowe wpada najwięcej swiatła do pomieszczenia. Lukarny są pod tym względem dużo gorsze, a poza tym komplikują budowę dachu.

I ostatnia spraw o która pytasz, czyli możliwość zalania pomieszczenia, gdy zacznie padać deszcz. Można tego uniknać tak jak napisał Bezele, ale można też zamontować sobie okna " inteligentne ", czyli z czujnikiem deszczu i automatem zamykania okna. Wtedy nawet gdy zostawisz okno w dowolnej pozycji, to zalanie Ci nie grozi, bo po prostu same się zamkną.

Oczywiście to trochę kosztuje, ale myśę, że i tak będzie to taniej niż budowanie lukarn.

Pozdrawiam.

Serdeczne dzieki :D Troche sie uspokoilam.Teraz tylko musze doczytac jak "zrobic" dach by nie bylo slychac tych wszystkich trzaskow i zgrzytow :)

Mi sie podobaja okna dachowe dlatego sie wystraszylam niektorymi opiniami.A to ze widac przez nie tylko gwiazdy nie przeraza mnie bo po to ma sie dom z dzialka ze jak chce sie zobaczyc na widoki wychodzi sie na ogrod :D

Kakusku,

jeśli dobrze zaizolujesz dach termicznie watą mineralną, która jako izolacja akustyczna sprawdza się lepiej niż styropian, to przy okazji uzyskasz całkiem niezłą izolację akustyczną. Oczywiście nie unikniesz odgłosu deszczu na oknach, ale do tego można się przyzwyczaić. Podróżując z namiotem nigdy mi nie przeszkadzało, gdy deszcz " grał " na dachu. Zdażyło mi się też mieszkać na poddaszu z oknami połaciowymi podczas deszczu, i też mi to nie przeszkadzało.

Jeśli ktoś nie lubi widoku gwiazd, to zawsze może zamontować sobie specjalne żaluzje do okien połaciowych. W swojej budowie są niezwykle proste, a przez to niezawodne. Producenci oferują je w zestawie z oknami. Przydają się nie tylko do zasłaniania gwiazd, ale także do ucieczki przed nadmiernym nasłonecznieniem w lecie.

Polecam Ci lekturę specjalnego dodatku MURATORA o nazwie " DOM Z PODDASZEM ". Tam znajdziesz bardzo dużo na temat między innymi okien połaciowych. Można zamówić go telefonicznie w redakcji. Przesłanie zajmuje im około tygodnia. Ja z lektury tego dodatku osobiście dużo się dowiedziałem.

Pozdrawiam 8)

Witam

Jestem juz po urlopie. :cry:

Dzisiaj znalazłem Wierzbę II na os. Marzeń w Kłodawie (Kaczadam wie napewno gdzie to jest):lol: , jest w stanie surowym ale super że jest jakaś w okolicy. Załatwiłem sobie juz prąd (grzecznościowo) od sąsiada i wode z baniaka na plac budowy. Jak dobrze wszystko sie ułoży to za 50 dni zaczynam budowę. :p

Jak tam wasze postepy w budowach?

POZDRAWIAM

Wiesiek2

Dzięki za namiar na Wierzbę II.

8) Super wiadomość!

Postaram się ją także zlokalizować. W zasadzie już tylko po to, aby się utwierdzić w przekonaniu, że to dobry wybór i pokazać ją rodzinie. 8)

Wiesiek2, chciałbym się z Tobą skontaktować jak będę w Gorzowie ( pracuję w Warszawie ). Jeśli nie masz nic przeciwko temu, przeslij mi jakiś namiar na Ciebie na mój prywatny adres e-mail kaczadam@wp.pl

W Gorzowie będę teraz od 24 lutego.

Pozdrawiam

kaczadam napisał:
Wiesiek2

Dzięki za namiar na Wierzbę II.

8) Super wiadomość!

Postaram się ją także zlokalizować. W zasadzie już tylko po to, aby się utwierdzić w przekonaniu, że to dobry wybór i pokazać ją rodzinie. 8)

Wiesiek2, chciałbym się z Tobą skontaktować jak będę w Gorzowie ( pracuję w Warszawie ). Jeśli nie masz nic przeciwko temu, przeslij mi jakiś namiar na Ciebie na mój prywatny adres e-mail kaczadam@wp.pl

W Gorzowie będę teraz od 24 lutego.

Pozdrawiam

WYSŁAŁEM

Witajcie

a u nas w przyszłym tyg. montują okna i bramę garażową no i pewnie pójdą tez instalacje wewnętrzne...bo z tymi"zewnętrznymi" strasznie się ślimaczą

a no i zapadła decyzja o ogrzewaniu- będzie gazowe z piecem kondensacyjnym ; po naradzie wojennej kominka z płaszczem prawdopodobnie nie będzie...

aaa....... przy okazji chciąłm zapytać tak nieśmiało, czy ktoś ma może już gotową wierzbę i chiałby pokazać środek, interesuje mnie głównie duzy pokój na dole ( jak to wygląda z kominkiem, bo w projekcie jest taki "wciśnięty" do rogu" ) i kuchnia - myślę tam zmiescić jakiś stół z krzesłami , ale nie mam pojęcia czy nie będzie ciasno...

oczywiście wszelkie inne zdjęcia wierzby w środku mile widziane :D

z góry serdecznie dziękuję

Witam

Dowiedziałem sie od wykonawcy, że w naszej Wierzbie sa za szerokie ławy fundamentowe ( miejscami nawet 110cm szerokosci). Odchudzenie ław daje ok. 2 tyś oszczednosci-robiliscie tak??? :-?

I jeszcze jedno pytanko-czy przeliczaliscie jakie moga być oszczędności na odchudzeniu więźby, bo podobno jest przewymiarowana. Cz to się opłaca???

POZDRAWIAM (doirozpoczęcia budowy mojej W II pozostało ok. 50 dni.)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: