feyrus 11.11.2002 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2002 A jaka to dachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekD 12.11.2002 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Iwan, dzięki! To pierwsza Wierzba II jaką widzę wybudowaną - jest super. Wiem jeszcze o innej w stanie surowym we Wrocławiu, ale właściciel nie został jeszcze namierzony - tę informację mam od autorki naszego projektu Pani Jowity, która po mojej z nią rozmowie czytuje już to forum (pozdrawiam serdecznie ). Ja zakupiłem właśnie projekt, który wg mojej oceny jest dość porządnie zrobiony i teraz pozostaje mi załatwiać pozwolenie i na wiosnę zaczynać to, co najtrudniejsze - budowę. Iwan, czy powiększałeś garaż w stosunku do zaprojektowanego przez jego większe wysunięcie do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 14.11.2002 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 A ja właśnie podziwiałem dzisiaj swoją Wierzbę II, a właściwie jej namiastkę w postaci schnących ścian fundamentowych - pociagnięte z obu stron dysterbitem wyglądają wspaniale! A może to normalny objaw, że cieszy mnie cokolwiek co z ziemi "wyłazi"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 14.11.2002 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Pewnie ,że normalny objaw.Trzeba się cieszyć zanim sa jeszcze siły,potem bedzie ich coraz mniej,chyba że masz armię pomagierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 14.11.2002 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Pepe,widziałeś na zywo już jakąś Wierzbę ,czy tylko wg projektu masz ją obcykaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 15.11.2002 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Nie, niestety nie widziałem. I wiem tylko o jednej - tej Iwana, ale to dosyć daleko ode mnie, rzadko bywam w okolicach Warszawy. A obcykanej to ja jej raczej nie mam. Jeszcze rok temu nawet nie miałem zielonego pojęcia jak się czyta rysunek techniczny, bo nikt mnie tego nigdy nie uczył. Systematycznie czytam Muratora i Ładny Dom, a przede wszystkim dzień bez FORUM uważam za stracony A może Pani Jowita wie coś o innych istniejących już Wierzbach II ? (wiem, że zagląda na FORUM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwan 17.11.2002 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Witam po krótkiej przerwie spowodowanej awarią komputera.Moja Wierzba już ocieplona. Otulona 12 cm styropianu jest gotowa do zimy. Projekt faktycznie jest w odbiciu lustrzanym.Co do drzewa na więżbę to pojechałem z zestawieniem z projektu do firmy i oni zrobili dokładnie tak jak w projekcie( tak też wynikało z faktury ). Po wykonaniu więźby jednak trochę drzewa zostało. Część okazała się materiałem na miecze ale i tak zostały mi 4 7-mio metrowe belki. Gdzie tkwi błąd nie wiem jedno jest pewne więźba zrobiona jest zgodnie z projektem tego szczególnie pilnowałem. Uwagi do projektu mieli za to cieśle. Według nich przekroje belek są przewymiarowane i oni jeszcze z takich przekrojów dachu nie robili. Przekonałem się o tym osobiście gdy pomagałem im wciągnąć na górę 11 metrową krokiew koszową. Możecie mi wierzyć 6 osób miało problemy. Tyle o więźbie. Co do dachówki to jest to BRAAS podwójne S ciemny brąz.Garaż zgodny z projektem.Pozdrowienia dla Wierzbian a także szczególne dla Pani Jowity. Iwan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 17.11.2002 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Miło cię widzieć,Iwan. Dobrze, ze o garażu wspomniałeś - martwiłem się czy nie za krótki, chciałem przedłużać. Ale jak ty masz taki i nie narzekasz to znaczy, że da sie wytrzymać, zresztą teraz już za poźno na przeróbki, bo kończą fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 17.11.2002 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Miło cię widzieć,Iwan. Dobrze, ze o garażu wspomniałeś - martwiłem się czy nie za krótki, chciałem przedłużać. Ale jak ty masz taki i nie narzekasz to znaczy, że da sie wytrzymać, zresztą teraz już za poźno na przeróbki, bo kończą fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekD 18.11.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Wymiary więźby rzeczywiście są chyba nietypowe. Mój architekt adaptujący też się z takimi nie spotkał i przestrzegł, że mogę mieć problemy z zamawianiem takich belek.Iwan, czy firma która Tobie dostarczała więźbę nie miała problemów z wymiarami, czy niektóre belki były "klejone", ile kosztowała Cię cała więźba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwan 18.11.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 No tania to ona nie była. Wraz z impregnacją zanurzeniową i transportem 8 200 PLN. Za te pieniądze nie było żadnych problemów z wymiarami oraz mowy o klejeniu, no ale firma duża i dosyć znana (dla zainteresowanych z rejonu Warszawy adres http://www.impregnacjadrewna.pl).Cieśle też się zastanawiali jakie musiało być drzewo aby wykonać z niego tą 11 metrową krokiew. Ze swojej strony muszę przyznać że po wykonaniu więźba prezentowała się okazale i sprawiała naprawdę solidne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 19.11.2002 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Ale załamka... 8200 za więźbę ?! A ile w takim razie wzięli cieśle? No i jak szybko tak okazała konstrukcja staneła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwan 20.11.2002 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Zgadzam się troche drogo, ale naprawde nie miałem czasu aby szukać tartakow na Mazurach czy w Bieszczadach. Robocizna była liczona za całość stanu surowego otwartego 20000 PLN więc nie wiem ile z tego stanowi więźba. A cała konstrukcja powstala w półtora tygodnia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 22.11.2002 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 A te 20 tys. to razem z robocizna za fundamenty? To niedrogo, zwłaszcza jak na rejon Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.01.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 Do wszyskich wierzbowiczów Powiedzcie jaie były te projekty horyzontu. Czy były szczegółowe, czy trzymały wymiary, czy dostaliście projekt instalacji itp. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekD 21.01.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Witaj Bartt!Ja jeszcze nie rozpocząłem budowy, więc o realizacji projektu muszą się wypowiedzieć inni, ale widziałem chałupę w stanie surowym i była naprawdę solidna. Mój architekt adaptujący i wszyscy budowlańcy, którzy widzieli projekt stwierdzili, że jest porządnie wykonany. Jest szczegółowy opis techniczny architektury, konstrukcji oraz wyniki obliczeń statyczno-wytrzymałościowych, zestawienie więźby i stolarki okiennej i drzwiowej. Rysunki są precyzyjne ze szczegółowym zwymiarowaniem.Znalazłem tylko kilka drobnych błędów natury redakcyjnej, o błędach konstrukcyjnych nic mi nie wiadomo.Dołączone są projekty instalacji wody, kanal. sanitarnej, gazu, c.o. oraz projekt instalacji elektrycznych.Ponadto dostajesz wstępny kosztorys, zgodę na szereg zmian projektu i kopie uprawnień projektantów.Ze swej strony pracownię mogę szczerze polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 29.01.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Cześć! W międzyczasie zostałam Wierzbowiczką! Jak tam Wasze domki? My zaczynamy w czerwcu! Czy jakieś nowe uwagi się pojawiły co do projektu? Jesteśmy w fazie adaptacji i: usuwamy wykusz, podnosimy dach o 30 cm, wydłużamy garaż o 0,5 m, przeprojektowujemy więźbę i schody?odezwijcie się zaawansowani!!! może jeszcze coś jest warte małej zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz555 03.02.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Witajcie wierzbowianie!!! Już właściwie jestem zdecydowany na wierzbę II. Szukałem projektu gotowego przez około 6 m-cy. Ale wierzba po kilku przeróbkach w ramach adaptacji spełnia moje oczekiwania. Przeróbki te to: - ściana 3 warstwowa -poszerzyć garaż do 5m (lub równo z wykuszem), - wydłużyć garaż po to, aby w nim zrobić pomieszczenie gospodarcze - zlikwidować wykusz. - zaprojektować więźbę pod dachówkę cementową lub blachodachówkę - schody przeprojektować ze spocznikiem (i bez stopni jako kątowe na rzecz prostokąta) - i może jeszcze inne MAM KILKA PYTAŃ do PYZI oraz innych WIERZBOWIAN: 1.Ile kosztowało Ciebie przerobienie w ramach adaptacji, o którym piszesz.? 2.Czy garażnie jest za wąski na 2 samochody? (możesz podać wymiary garażu) 3.Czy masz adresy wybudowanych już wierzb w okolicy Warszawy? 4. Czy po twoich przeróbkach trzeba robić projekty instalacji wewnętrznych? Podaję swój adres e-mailowy: [email protected] Odpowiedzi proszę przesyłać również i tam właśnie (szczególnie jeśli chodzi o sprawy, które nie muszą być na forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz555 03.02.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Witajcie wierzbowianie!!! Już właściwie jestem zdecydowany na wierzbę II. Szukałem projektu gotowego przez około 6 m-cy. Ale wierzba po kilku przeróbkach w ramach adaptacji spełnia moje oczekiwania. Przeróbki te to: - ściana 3 warstwowa -poszerzyć garaż do 5m (lub równo z wykuszem), - wydłużyć garaż po to, aby w nim zrobić pomieszczenie gospodarcze - zlikwidować wykusz. - zaprojektować więźbę pod dachówkę cementową lub blachodachówkę - schody przeprojektować ze spocznikiem (i bez stopni jako kątowe na rzecz prostokąta) - i może jeszcze inne MAM KILKA PYTAŃ do PYZI: 1.Ile kosztowało Ciebie przerobienie w ramach adaptacji, o którym piszesz.? 2.Czy garażnie jest za wąski na 2 samochody? (możesz podać wymiary garażu) 3.Czy masz adresy wybudowanych już wierzb w okolicy Warszawy? 4. Czy po twoich przeróbkach trzeba robić projekty instalacji wewnętrznych? Podaję swój adres e-mailowy: [email protected] Odpowiedzi proszę przesyłać również i tam właśnie (szczególnie jeśli chodzi o sprawy, które nie muszą być na forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 03.02.2003 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Cieszę sie, że jest nas więcej coraz Czekam na wczesną wiosnę i gorące suche lato. Rozglądam się za oknami i drzwiami (uwaga, są błędy w zestawieniu!) oraz BK. Za miesiąc mam nadzieję wylać beton na czekającym od listopada zasypanym stanie "0" i ruszam z kopyta. Aha , przeróbek nie robiłem żadnych, ten wykusz dodaje Wierzbie uroku... 3majcie się! [ Ta wiadomość była edytowana przez: pepe dnia 2003-02-09 17:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts