Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szerokie ławy w przypadku budowania z YTONGU to raczaej zaleta a nie wada. A właśnie w technologii YTONGA jest przewidziana w oryginale budowa tego domu. YTONG jest ciepły ale kruchy.

Chodzi o to, że w przypadku niedoszacowanych ław może dojść do nierównomiernego osiadania fundamentów, co w konsekwencji spowodować może zarysowanie (peknięcie ) ściany od góry do dołu. Zdarzyć sie to zresztą może przy każdym rodzaju materiału na sciany. Na tym akurat nie bedę oszczędzał, bo może odbić się to czkawką w przyszłości i nie bardzo wiadomo co z tym póżniej zrobić.

O więżbie faktycznie dużo ludzi pisało na tym forum, że jest przewymiarowana i że ich architekci adoptując im projekty przeliczali je jeszcze raz.

Coś pewnie jest na rzeczy.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wow, ale się dzieje no no. Ja niestety nie mam za wiele czasu na udzielanie się na forum, ale na wszelkie posty z zapytaniami na skrzynkę odpowiadam. Genrealnie zacząłem w kwietniu 2006, a za 2-3 tygodnie zaczynam przeprowadzkę.

Jestem na etapie przykręcania gnizdek oświetlenia etc. Jest tylko jedna rzecz wewnątrz, którą mi została a mianowice schody. Dzisiaj przyjechała ekipa z pod Białegostoku i wycenili za zwykłe schody jesionowe 5 prostych + 6 klnów+ 5 prostych, balustrada, 42 tralki coś tam coś tam, bez żadnych gięć...uwaga...10 800 zł. Zakładam że liczyli że znaleźli frajera na kajak ale ja w to nie wchodzę. Mam pytanie. Macie namiar na rozsądnego cżłowieka od schodów?

Moja Wierzba wyrosła między Mińskiem Maz. a Warszawą.

Pozdrawiam...zmęczony, ale coraz bliższy zasłużonego odpoczynku

Radek :-)[/url]

POZDRAWIAM (doirozpoczęcia budowy mojej W II pozostało ok. 50 dni.)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Życzymy powodzenia!! dopiero się zaczną problemy..... :wink: :wink: :D

My cały czas czekamy na wiosnę, a wiosna jest cały czas ..tylko kto wiedział, że tej zimy będzie wiosna?

Pozdrawiam :lol:

żona Krzycha

DZIĘKI

jak zacznę to dam znać a na razie czekam na pozwolenie na budowę 8)

Dzisiaj przyjechała ekipa z pod Białegostoku i wycenili za zwykłe schody jesionowe 5 prostych + 6 klnów+ 5 prostych, balustrada, 42 tralki coś tam coś tam, bez żadnych gięć...uwaga...10 800 zł. Zakładam że liczyli że znaleźli frajera na kajak ale ja w to nie wchodzę. Mam pytanie. Macie namiar na rozsądnego cżłowieka od schodów?

hmmm... ja póki co luźno się pytałam tu i ówdzie, ale generalnie od wszystkich usłyszałam na wstępie cenę ok. 10.000 - zakładam , że coś z tego musi się dać urwać...

Cześć

A czy ktoś z was zmienił kont nachylenia dachu do 30stopni? Myśle o tym bo wydaje mi sie ten domy troche wysoki... bardzo prosze o odpowiedz

czy moze sie ktos podzielis orientcyjnie ile wydał na wybudowanie wierzby II, stan surowy i wykonczenie do stanu wylewek..

z gory dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam

Grzesiek

meldunek z pola walki : okna wprawione, dziś montują rolety zewnętrzne, alarmówka wyłożona, idą elektrycy i reszta wewnętrznych instalacji...

po podniesieniu scianki kolankowej mam "sliczny" słup w łazience, właśnie myślę jak go uczynić jej atutem, ale cienko mi to idzie :wink: ...nie było mnie na budowie na etapie stawiania scianek działowych, ale jesli pierwotnie ten słup wchodził w scianę, to ta łazienka była malutka...

wiesiek2"]Witam

Dowiedziałem sie od wykonawcy, że w naszej Wierzbie sa za szerokie ławy fundamentowe ( miejscami nawet 110cm szerokosci). Odchudzenie ław daje ok. 2 tyś oszczednosci-robiliscie tak??? :-?

I jeszcze jedno pytanko-czy przeliczaliscie jakie moga być oszczędności na odchudzeniu więźby, bo podobno jest przewymiarowana. Cz to się opłaca???

Wiesiek - jak masz zamiar kłaść dachówkę, to nie rób tego. W tygodniu byłem na pewnej budowie, facet odchudził dach i teraz narzeka, że krokwie mu wygieło po zimie. Ma położoną karpiówkę.

ław też nie odchudzałem, wszystko po bożemu. Fakt, wielkie to one są.

wiesiek2"]Witam

Dowiedziałem sie od wykonawcy, że w naszej Wierzbie sa za szerokie ławy fundamentowe ( miejscami nawet 110cm szerokosci). Odchudzenie ław daje ok. 2 tyś oszczednosci-robiliscie tak??? :-?

I jeszcze jedno pytanko-czy przeliczaliscie jakie moga być oszczędności na odchudzeniu więźby, bo podobno jest przewymiarowana. Cz to się opłaca???

Wiesiek - jak masz zamiar kłaść dachówkę, to nie rób tego. W tygodniu byłem na pewnej budowie, facet odchudził dach i teraz narzeka, że krokwie mu wygieło po zimie. Ma położoną karpiówkę.

ław też nie odchudzałem, wszystko po bożemu. Fakt, wielkie to one są.

DZIEKI RADOMIK :p , WIEM ŻE ODCHUDZANIE NIE JEST WARTE OSZCZĘDNOSCI Z TYM ZWIĄZANYCH. jEST W POBLIŻU W II W BUDOWIE I WIĘŹBĘ ZAKŁADAŁ NA NIEJ TEN SAM WYKONAWCA KTÓRY ZAŁOŻY U MNIE -ZOBACZE CO ON NA TO. ALE OBSTAJĘ ZA NIE ODCHUDZANIEM. :lol:

ZASTANAWIAM SIĘ NAD OGRZEWANIEM, MAM PEWNE OBIEKCJE CO DO PŁASZCZA WODNEGO W KOMINKU JAKIE SA WASZE OPINIE (SŁYSZAŁEM ŻE NIE WOLNO ZA DUŻO ROZPALIĆ BO INSTALACJA TEGO CIEPŁA NIE ODBIERZE)? MYŚLĘ TEŻ O PODŁOGOWYM W CAŁYM DOMU- A MOŻE NA GÓRZE ZAŁOŻYĆ GRZEJNIKI ? :-?

I JESZCZE JEDEN WĄTEK DO OBGADANIA-ALARM W DOMU-JAKI, JAKIEJ FIRMY BO W TEJ KWESTII TO NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA? :-?

Moje zastrzezenia co do instalacji ogrzewania podłogowego to zgrubsza już znasz chocby z mojego " mega posta ", a także z naszych rozmów, zatem pominę tę część odpowiedzi.

Natomiast kwestia odbioru bądż też nie ciepła z płaszcza wodnego kominka jest wg. mnie sprawą do rozwiązania. Jeśli zdecydujesz się na wariant kominka z płaszczem wodnym, to niestety musisz zdecydować się na wiele innych rzeczy niezbędnych do tego rozwiązania.

Między innymi będziesz musiał mieć pompę wymuszającą obieg wody w systemie, a więc tak długo jak system ogrzewania będzie odbierał ciepło a pompa będzie działała, tak długo problem ten nie będzie istniał.

Po drugie, aby w miarę możliwości móc sterować procesem spalania w kominku, a tym samym temperaturą wody w płaszczu wodnym, należałoby zainwestiować w automatykę szybra kominowego i dostarczania powietrza do spalania w kominku.

Problem przez Ciebie wspomniany może się pojawić, gdy zepsuje Ci się pompa lub zrobi ci się na tyle gorąco w mieszkaniu, ze termostaty w pokojach zamkną Ci obieg wody przez system grzewczy , niezależnie od tego, jak go zrealizujesz.

( Lub też gdy będziesz miał przerwę w dostawie prądu, co unieruchomi całą automatykę plus pompę.)

Poza tym usterka w hydraulice, typu pęknięta rura lub grzejnik rozsadzony przez zbyt gorącą wodę także pozbawi Cię ogrzewania w domu.

Przy takim scenariuszu pozostanie Ci zapewne tylko wygasić kominek.

Wydaje mi się, że kominek z DGP jest w tym momencie korzystniejszym rozwiązaniem. Stanowi przede wszystkim niezalezne zródło ogrzewania tak długo, jak jest co spalić. I to niezależne od dostaw prądu, stanu rur i przejników.

Pozdrawiam.

czy taki alarm mozna zamontować samemu i jakie sa jego koszty?

Jeżeli masz trochę pojęcia o kabelkach, rezystancji i napięciu to pewnie tak. Jest trochę "tajników" montażu, a raczej uruchowmienia alarmu - programowanie, parametryzowanie linii itd. Napewno sam dasz radę wszystko powiesić na ścianie, reszta z odrobiną pomocy :-)