Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Radomik czy podnosiłeś ściankę kolankową?

Czy okna są w/g projektu, czy większe?

Być może wcześniej gdzieś o tym pisałeś, wątek jest tak długi, że trzeba niestety długo szukać.

Murłata opiera się na stropie

Okna identyczne jak w projekcie, generalnie prawie wszystko zgodnie z projektem - na łatwiznę :-)

pozdr.

Radomik czy podnosiłeś ściankę kolankową?

Czy okna są w/g projektu, czy większe?

Być może wcześniej gdzieś o tym pisałeś, wątek jest tak długi, że trzeba niestety długo szukać.

Murłata opiera się na stropie

Okna identyczne jak w projekcie, generalnie prawie wszystko zgodnie z projektem - na łatwiznę :-)

pozdr.

Dzięki za odpowiedź. Nasza Wierzba też będzie bez zmian.

Pozdrawiam

Krzych16a,

zastanów się dobrze, czy napewno dobrze robisz rezygnując chociażby z minimalnej, typu jeden pustak, ścianki kolankowej. Ona wbrew pozorom ma znaczenie dość duże. Polecam lekturę tego forum, tam znajdziesz co nieco na ten temat, i to od ludzi którzy już mieszkają w takim domku. Ja miałem przyjemność rozmawiać z niektórymi z nich osobiście i zawsze mówili że żałują, że nie zrobili ścianki kolankowej. Osobiście miałem ostatnio okazję oglądać WIERZBĘ II w stanie surowym i wiem napewno, że ja zrobię ściankę kolankową

WIESIEK2

Napisałeś

HEJ

NIE MAM POZWOLENIA -MIAŁO BYĆ WCZORAJ ALE..................................................................BRAKUJE KWITU OD KONSERWATORA ZABYTKÓW -ARCHEOLOGA-to istna paranoja -i jeszcze dwa tyg. czekania

Zgadzam się z tym, ale prawdziwą paranoję poznasz dopiero wtedy, gdy na Twojej działce oni, czyli archeolodzy, znajdą jakieś skorupy.

A że blisko masz do wielowiekowego Santoka, masz na to dużą szansę.

Nasze polskie prawo mówi bowiem, że za ich grzebanie w ziemi płaci inwestor. A czas grzebania nie jest niczym ograniczony.

A więc... jałowej działki !!!

Krzych16a,

zastanów się dobrze, czy napewno dobrze robisz rezygnując chociażby z minimalnej, typu jeden pustak, ścianki kolankowej. Ona wbrew pozorom ma znaczenie dość duże. Polecam lekturę tego forum, tam znajdziesz co nieco na ten temat, i to od ludzi którzy już mieszkają w takim domku. Ja miałem przyjemność rozmawiać z niektórymi z nich osobiście i zawsze mówili że żałują, że nie zrobili ścianki kolankowej. Osobiście miałem ostatnio okazję oglądać WIERZBĘ II w stanie surowym i wiem napewno, że ja zrobię ściankę kolankową

WIESIEK2

Napisałeś

HEJ

NIE MAM POZWOLENIA -MIAŁO BYĆ WCZORAJ ALE..................................................................BRAKUJE KWITU OD KONSERWATORA ZABYTKÓW -ARCHEOLOGA-to istna paranoja -i jeszcze dwa tyg. czekania

Zgadzam się z tym, ale prawdziwą paranoję poznasz dopiero wtedy, gdy na Twojej działce oni, czyli archeolodzy, znajdą jakieś skorupy.

Nasze polskie prawo mówi bowiem, że za ich grzebanie w ziemi płaci inwestor. A czas grzebania nie jest niczym ograniczony.

HEJ

Kwity załatwiłem i czekam właśnie na tel. ze starostwa aby odebrać pozwolenie na budowę. Co do znalezisk to nic tam nie ma przeszukałem wykrywaczem :lol: :lol:

POZDRAWIAM

Krzych16a,

WIESIEK2

Napisałeś

HEJ

Czy na pewno dobrze robię? - tego jeszcze nie wiem. Murarz umówiony na lipca, więc mogę się jeszcze trochę zastanowić. Wątek Wierzba II czytałem cały kilka razy. Na forum muratora trafiłem przez przypadek kupując działkę trzy lata temu, od tamtej pory czytam bardzo dużo, ale pisarzem jestem słabym (co widać po liczniku)

Widziałem w realu Wierzbę II bez ścianki, Wierzba bardzo ładna! a włściciel chyba nie żałuje swojej decyzji.

Pozdrawiam :D i obiecuję, że się jeszcze zastanowię nad tą ścianką.

krzych16a ja z kolei uważam, że nie warto robić ścianki kolankowej. Psuje się przez to proporcje budynku. Na początku też mieliśmy takie plany, wydawało nam się, że nie zrobienie ścianki to właściwie nie wykorzystanie możliwości poddasza. Ale obejrzeliśmy dwie Wierzby na żywo bez ścianki i zdjęcia ze ścianką kolankową i decyzja była oczywista - nie robimy ścianki. A właściciele tych Wierzb nie żalują, że ich nie zrobili.

krzych16a ja z kolei uważam, że nie warto robić ścianki kolankowej. Psuje się przez to proporcje budynku. Na początku też mieliśmy takie plany, wydawało nam się, że nie zrobienie ścianki to właściwie nie wykorzystanie możliwości poddasza. Ale obejrzeliśmy dwie Wierzby na żywo bez ścianki i zdjęcia ze ścianką kolankową i decyzja była oczywista - nie robimy ścianki. A właściciele tych Wierzb nie żalują, że ich nie zrobili.

kraania jesteśmy w 90% przekonani do Wierzby bez ścianki.

Aha ! Czy maluszek w brzuchu bardzo rozrabia? :D

Pozdrawiam żona Krzycha :D

Macie w sumie rację jeśli chodzi o ściankę kolankową. Bo tak naprawdę to każdy tę sprawę rozwiązuje pod kątem swoich potrzeb. Ja tylko proponuję nad tym się dobrze zastanowić, bo jak już powstanie dach, to będzie trochę za póżno na zmianę decyzji. Uczestnicy tego forum np. podnosili dach między innymi po to, aby uniknąć zacieniania okien, a fakt taki rzeczywiście ma miejsce. Proponuję przyjrzeć się zdjęciom domów zrobionych w słoneczne dni.

Pięknie to widać. Cała galeria takich zdjęć jest na stronie " Domu na horyzoncie ".

PS.

Ci którzy powiedzieli mi, że żałują że nie zrobili ścianki, też na początku nie byli do niej przekonani.

Pozdrawiam.

KACZADAM

JAK DOBRZE ŻE PODJETĄ MAM DECYZJĘ ZE ŚCIANKĄ KOLANKOWĄ BO WIEM ILE MNIE TO KOSZTOWAŁO NERWÓW I NIEPEWNOŚCI ALE PO OBEJŻENIU WIERZBY II W REALU I NA ZDJECIACH JESTEM PEWIEN ŻE PODNIESIENIE O 1 PUSTAK I DŁUŻSZE KROKWIE TO DOBRY POMYSŁ.

WIDZIAŁEM TĄ WII W KŁODAWIE ŁADNIE ROŚNIE ALE WŁAŚCICIELA AKURAT NIE BYŁO.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

D O S T A Ł E M P O Z W O L E N I E N A BUDOWĘ -PAPIEROLOGIA TRWAŁA PRAWIE 100 DNI

Po niedzieli stawiam prowizoryczny płot z kopalniaków i siatki leśnej

POZDRAWIAM :lol:

Uczestnicy tego forum np. podnosili dach między innymi po to, aby uniknąć zacieniania okien, a fakt taki rzeczywiście ma miejsce. Proponuję przyjrzeć się zdjęciom domów zrobionych w słoneczne dni.

A no właśnie, bez ścianki kolankowej latem jest zacienione , a zimą słońce zagląda do okien (ogrzewanie pomieszczeń). Warunki niemal idealne :-)

PS Nie robisz wylewanych słupów przy wieździe do garażu?

pozdr.

radomik słupy oczywiście będą :). Jak dobrze się przyjżysz to widać wyprowadzone startery.

Bardzo mi się podoba niezbędnik :). Że też wcześniej o nim nie pomyśleliśmy hihi.

wiesiek2 gartuluję pozwolenia! I rozpoczęcia budowy. A jak tam u Ciebie z materiałami? Bo Warszawa i okolice to po prostu koszmar !. Aktualnie poszukujemy 7 palet cegły pełnej i hurtownie mówią, że możemy dostać .... w maju :evil: :evil: :evil: .

Uczestnicy tego forum np. podnosili dach między innymi po to, aby uniknąć zacieniania okien, a fakt taki rzeczywiście ma miejsce. Proponuję przyjrzeć się zdjęciom domów zrobionych w słoneczne dni.

Pięknie to widać. Cała galeria takich zdjęć jest na stronie " Domu na horyzoncie ".

PS.

Ci którzy powiedzieli mi, że żałują że nie zrobili ścianki, też na początku nie byli do niej przekonani.

Pozdrawiam.

Tego pozbycia sie zacieniania wlasnie nie rozumiem :-? Wiekszosc pisze, ze po podniesieniu, zeby zachowac proporcje wydluzyla odpowiednio krokwie... z geometrii wynika ze... okapy wtedy sa wieksze (o ile przyjac ze na geometrie nie mialem pod gorke :D ) Co za tym idzie cien tez.

Krania:

Jak ja chcialbym byc juz na takim etapie. Fajny domek, od kiedy tak rosnie?...i otulony lasem...super.