FELKA 03.04.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 WITAMja też uważam ,że wykusz jest ozdoba tego domu tak samo jak wystający nad nim dach - konstrukcja wcale nie jest przez to bardziej skomplikowana a koszt jest niewielki .U mnie prace są na etapie wykończeniówki więc wiem że duże koszty zaczynają się dopiero od momentu rozpoczęcia robót wewnątrz domu ( instalacje itd.) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 03.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 A jeśli nie ta, to może już być cementowa, tylko jutro wybiorę kolor - będzie albo antracytowa (szara) albo brązowa. Jutro podejmiemy ostateczną decyzję. Antracytowa fajna Tez chcielismy taki kolor, ale u nas plan zagospodarowania dopuszcza tylko odcienie czerwieni i brazu Nie wiem czy ktos to pozniej sprawdza, ale chyba zdecydujemy sie na jakis ceglasty. Ciagle tez sie waham czy dachowka czy blachodachowka? W niedziele jezdzilismy po nowych osiedlach szukajac ciekawych rozwiazan i takie dachy z naturalnej ceramiki, jesli blisko sa drzewa, wygladaja poprostu koszmarnie (zazielenienia, mech itp.). Ciekawe czy mozna to wyczyscic np. karcherem? Duzo lepiej wygladaja betonowe, a moze zalezy to od powlekania? Sam juz nie wiem co wybrac? Jakies podpowiedzi? Troche czasu do wyboru jeszcze mamy , ale dzisiaj rozmawialem z ekipa, ktora prawdopodobnie zbuduje nasz domek i pytali czy chcemy tez wykonczenie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga222 04.04.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam. Jestem zainteresowany kupnem projektu WIERZBA II, tylko nie wiem czy uklad mojej dzialki bedzie odpowiedni dla tego budynku tzn jak to bedzie wygladac poniewaz dzialka jest ze sporym spadem w kierunku frontu. Czy ma ktos zdjecie/a takiego domu na skosnej dzialce??Z gory dziekuje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 04.04.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Cześć Dziekuje za odpowiedz dotyczącą wentylacji mechnicznej, cos mi sie zdaje ze zostane przy tradycyjnej tylko zastosujemy bloczki "Schiedel" myśle, że mogą sie sprawdzic a przy obecnych cenach ceramiki to mawet muszą My kupilismy dachówke sirius 13 rupp ceramika angobę miedzianą. Mam nadziję, że będzie dobra i ładna na dachu. Mamy zamiar złożyc dokumenty do pozwolenia za tydzień i jak dobrze wszyskto sie ułoży to rozpoczać zabawę na działcę w lipcu. Wracając do wentylacji i kominów. Rezygnuje z komina spalinowego w pomieszczeniu gospodarczym, piec przenosze do pomieszczenia ubikacji (likwidacja ubikacji) i po małem modyfikacji wielkości pomieszczenia powinno sie udać zaodoptowac to pomieszczenie na mała kotłownię. wymagane jest 6,5m^3 dla pieca kondensacyjnego turbo. Spaliny specjalną rurą mam zamiar odprowadzic pionowo na dach. Takie rozwiązanie ma na celu przyblizenie pieca, ciepłej wody do łaznienki oraz umożliwić prostrze/tansze wykonanie instalacji ogrzewania centralnego. No to się napisałem:) wszelkie uwagi bardzo mile widziane. Aha dodatkowo poszerzam garaż o 30 cm i likwiduje wykurz. pozdrawiam Grzesiek PS będę budował koło Krakowa, jesli znajdzię się ktoś kto ma taki domek w okolicy Krakowa i byłby tak miły abygo pokazac będę bardzo wdzięczny. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 04.04.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 jeszcze jeden poscik odpowiedz dla Petera 74. Efekt zielenienia dachówki spowodowany jest:- dachówka w kolorze naturalnym ma tendencje do "łapania koloru", jeśli planuje się dom w sąsiedztwie dużych drzew konieczne jest wybranie dachówki angobowanej tzn. specjalna powłoka nadająca połysk i dodatkową ochrone - może to być również spowodowane niedostateczna wentylacją dachówki a co za tym idzie dachówka zbyt długo pozostaje mokra co sprzyja rozwojowi mchów. Rozwiazaniem tego problemu jest zastowowanie wentylacji dachu poprzez grzebienie wentylacyjne na kalenicy i okapie oraz zastowowaniu dachówki wentylacyjnej. (dla ciekawosti, brak dachówki wentylacyjnej może spowodować utratę gwarancji producenta) Będąc przy pokryciach dachowych, pamiętajcie aby poprosić o dwarancję producenta dodatkowo do zakupionego towaru. Faktura to tylko gwarancja na dwa lata. mam nadzieję, że pomogłem pozdrawiam grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 05.04.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Kraania Piotrusiek Mocno zastanawiamy się nad Waszą klatką. Mamy dylemat czy Wasze klatki schodowe to kwestia wyprostowania łuku (zamiana na kąt prosty) i dostawienia ścianki między słupkiem. Czy kwestia większych zmian. Czy odległości między ścianami - pozostały w/g projektu? Czy coś przesuwaliście? Mamy spory dylemat bo musimy "dolać" fundamentów i murarze będą mieli trochę dodatkowej pracy. Zastanawiamy się także nad schodami ze spocznikiem. No cóż... czekamy na odpowiedź i jeszcze się zastanowimy...... Pozdrawiam żona Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 05.04.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Kraania Piotrusiek Mocno zastanawiamy się nad Waszą klatką. Mamy dylemat czy Wasza klatka to kwestia wyprostowania łuku (zamiana na kąt prosty) i dostawienia ścianki między słupkiem. Dokładnie tak jak piszesz - przynajmniej u nas, myślę że u Piotruśka jest tak samo. Pozostaje jeszcze kwestia fundamentów, muszą być zgodne z kształtem ścian klatki (ale to wiecie), nie zapomnijcie też o fundamencie pod schody (jeśli będą żelbetowe). Peter 74 z tego co wiemy to w zasadzie każda dachówka prędzej czy później porośnie mchem (szczególnie na dachach od strony północnej, położonych w pobliżu lasu). Rzeczywiście tak jak pisze grzesiek412 polecana jest w takich przypadkach angoba, która w znaczny sposób może opóźnić porastanie mchem, ale czy wyelimionować zupełnie? chyba raczej nie . pozostaje karcher i raz na kilka lat umycie dachu . Aha, wybrałam w końcu brązowy kolor dachówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 05.04.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Kraania Piotrusiek Mocno zastanawiamy się nad Waszą klatką. Mamy dylemat czy Wasza klatka to kwestia wyprostowania łuku (zamiana na kąt prosty) i dostawienia ścianki między słupkiem. Dokładnie tak jak piszesz - przynajmniej u nas, myślę że u Piotruśka jest tak samo. Pozostaje jeszcze kwestia fundamentów, muszą być zgodne z kształtem ścian klatki (ale to wiecie), nie zapomnijcie też o fundamencie pod schody (jeśli będą żelbetowe). Kraania.... czy schody można zrobić ze spocznikiem? Z tego co pamiętam u Ciebie i u Piotruśka było tam miejsce na spocznik (w miejscu gdzie schody się skręcają) Czy takowe schody (ze spocznikiem) to "coś" bardzo skomplikowanego? My cały czas mamy dylemat co robić .. Jeśli to bardzo skomplikowana "sprawa" pozostaniemy przy skręconych ale (najprawdopodobniej) z wyprostowaną klatką. Z góry dziękuję za odpowiedź. żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 05.04.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Cześć Czy zrezygnować z wentylacji grawitacyjnej i zastąpic ja mechaniczną? prosze podzielcie sie wiedzą czy ktoś z Was takiej zmiany dokonał? Rezygnacja posuneła by za soba wykreślenie z projektu kominów wentylacyjnych a to juz duża zmiana. bardzo dziekuje za wszyskie odpowiedzi. Grzesiek Cześć Grzesiek412, na tak postawione pytanie musisz niestety odpowiedzieć sobie sam. A odpowiedż będzie zależała od tego , czego spodziewasz się po Twoim domu. Mogę się jedynie podzielić z Tobą swoimi przemyśleniami dotyczącymi wentylacji. Otóż wentylacja mechaniczna jest wskazana wtedy, gdy chcesz zrobić super oszczędny (pod względem energetycznym) dom. Wtedy rekuperator jest wskazany. Niestety,skazany jesteś wówczas na to, że będziesz musiał przyzwyczaić się do wiecznego szumu dochodzącego z kanałów wentylacyjnych, jako że przepływ powietrza jest wymuszany wentylatorem. Znam to z autopsji, jako że dość często nocuję w hotelach mających taki system wentylacji, będący jednocześnie systemem grzewczym. W zimie zawsze musiałem wybierać między tym, czy ma być ciepło i szumieć, czy też ma być cicho i zimno. Poza tym, uzależniony jesteś wtedy od energii elektrycznej. Ja cenię sobie komfort i ciszę, więc napewno nie zrobię wentylacji mechanicznej. A w końcu po to buduje się własny dom, aby mieszkać w nim komfortowo. Poza tym wszelkie kanały związane czy to z wentylacją mechaniczną czy też z centralnym odkurzaczem, stanowią idealne warunki dla rozwoju roztoczy, bakterii i robactwa. Tego też wolę uniknąć. Pozostaję zatem przy wentylacji grawitacyjnej, z tym że dorobię wentylację również na poddaszu. Polepszy to jakość powietrza w pomieszczeniach na poddaszu oraz spowoduje szybsze usuwanie wilgoci z poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 05.04.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Peter74,blachodachówkę raczej odradzam. Jest zdecydowanie mniej trwała od tradycyjnej dachówki, zwłaszcza tej ceramicznej. Poza tym w czasie opadów deszczu lub gradu jest głośniejza. Jeśli może to być argumentem, to chciałbym powiedzieć, że w USA, przynajmniej w rejonie stanu Nowy Jork, nie spotkałem się nigdy z blachodachówką, a własnie tam prawie 3 lata pracowałem na budowach, głównie remontując dachy. Tam też widać było bardzo dobrze jakie spustoszenia na dachach robi brak odpowiedniej wentylacji dachu. I o to proponuję zadbać naprawdę bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 05.04.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ciągle zastanawiam się nad spocznikiem. Czy ktoś zrobił takie schody? Dołączam się do pytania. żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 05.04.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 grzesiek412: Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Widac, ze zglebiles temat krania: Od polnocy to i blachodachowka u moich sasiadow zachodzi na zielono. Problem w tym aby utrzymac to w jakis rozsadnych ramach (czyszczenie co pare lat, a nie co sezon). Chyba pod drzewami to koniecznie trzeba miec angobe. A co do kolorku to ...braz jest tez niczego sobie. U nas architekt wlasnie nanosi zmiany i ... w przyszlym tygodniu uderzamy do starostwa w celu zdobycia PnB Pozdrowionka dla Forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patty 06.04.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 U nas też trochę ruszyło Zleciliśmy wykonanie mapy do celów projektowych i umówiliśmy się z architektem (dzięki za namiary Piotrusiek).I wiemy już też, że na PnB czeka się u nas ok 1,5 tygodnia, więc są szanse , że zaczniemy w sierpniu Pozdrawiam świątecznie wszystkich wierzbowiczów, Patrycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.04.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 http://www.e-kartki.org/img/kartki/mini/464.jpg Wszystkim inwestorom i sympatykom Wierzby II życzenia Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i wesołego śmigusa dyngusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 06.04.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 WITAM Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ŻYCZĘ WAM DRODZY BUDOWLAŃCY WSPANIAŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT ORAZ PIĘKNYCH DOMÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 06.04.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 http://www.kurnik.pl/gfx/kurcze.gif Witam! Zdrowych, spokojnych Świąt oraz samych trafnych decyzji przy budowie wymarzonego domku!! Peter74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 07.04.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 http://images21.fotosik.pl/152/f61b4dab5cbb910a.jpg Wszystkim planującym, budującym i tym co już zbudowali własne domki życzymy zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt Wielkanocnych oraz smaczengo jajeczka i mokrego dyngusika Ania i Marek z Oskarkiem buszującym w brzuszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 07.04.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Pogodnych ,rodzinnych oraz spokojnych Świat Wielkanocnych dla wszystkich budujacych i nie budujacych przesyłaja Edytka Andrzej oraz Dawidek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 09.04.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Cześć Pytanie do Kraania z tego czego sie doczytałem to macie zamiar zrobic schody ze spoczynkiem, prosze czy mozecie mi przesłąc jakiś szkić jak to zrobiliscie? Ja ryowałem kilka wersji schodów ze spoczynkiem i jakos niemogłęm się tam z takimi zmieścić. bardzo prosze o pomoc. z góry dziekuje pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 09.04.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Cześć Pytanie do Kraania z tego czego sie doczytałem to macie zamiar zrobic schody ze spoczynkiem, prosze czy mozecie mi przesłąc jakiś szkić jak to zrobiliscie? Ja ryowałem kilka wersji schodów ze spoczynkiem i jakos niemogłęm się tam z takimi zmieścić. bardzo prosze o pomoc. z góry dziekuje pozdrawiam Grzesiek My zastanawiamy się nad schodami ze spocznikiem Nigdzie (w Wierzbie) "takowych" nie widzieliśmy. Rozmawialiśmy z murarzami - podobno da się "coś" takiego zrobić przy wyprostowanej klatce. Ale ciekawe jak "to" będzie wyglądało? Pozdrawiam i życzę MOKREGO DYNGUSA żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts