Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem nowy na tym forum i mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona.

Mam pytanie: czy ktos z szanownych forumowiczow posiada zdjecia innego rozwiazania klatki schodowej niz jest w projekcie?? Jesli tak to prosilbym o przeslanie na adres: [email protected]

Inne zdjecia mile widziane

Z gory dziekuje

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam pytanie: czy ktos z szanownych forumowiczow posiada zdjecia innego rozwiazania klatki schodowej niz jest w projekcie?? Jesli tak to prosilbym o przeslanie na adres: [email protected]

Z gory dziekuje

WITAJ ZYGA 222 :lol:

WITAMY I ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI. :lol:

Witam

Z gory dziekuje

WITAJ ZYGA 222 :lol:

WITAMY I ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI. :lol:

Witam wszystkich poświątecznie :)

grzesiek412 my robimy schody zabiegowe, tyle że żelbetowe. Nam to nie przeszkadza, więc nawet nie próbowaliśmy ich przeliczać. Spróbuję w wolnej chwili zerknąć na nie i coś pokombinować (przypomnę sobie przy okazji trochę teorii ze studiów na temat projektowania schodów ;) ).

zyga222 witaj na forum :).

Cześć

Pytanie do Kraania

z tego czego sie doczytałem to macie zamiar zrobic schody ze spoczynkiem, prosze czy mozecie mi przesłąc jakiś szkić jak to zrobiliscie?

Ja ryowałem kilka wersji schodów ze spoczynkiem i jakos niemogłęm się tam z takimi zmieścić. bardzo prosze o pomoc.

z góry dziekuje

pozdrawiam

Grzesiek

Dziś nasz murarz "myślał" nad schodami ze spocznikiem.

Okazało się, że najprawdopodobniej ..... niestety jest za mało miejsca. No cóż obiecał, że jeszcze raz dokładnie obliczy....

pozdrawiam

żona krzycha

Kolega wybudował pod Rzeszowem Wierzbę II dwa lata temu i takowe schody wylewane posiada.Nie jest to żaden problem techniczny.

Dzięki za pocieszenie. Mam nadzieję, że u nas też "takowe" będą, choć nasz murarz ma trochę obawy..... :( Rozmawialiśmy z inną ekipą murarzy - budowali już Wierzbę II (schody zbiegowe) i mówili, że ze spocznikiem powinny być OK

Czy masz możliwość wklejenia fotki z tymi schodami? Ewentualnie przysłanie na PW jakiś dodatkowych informacji. Nigdzie w Wierzbie takich schodów nie widziałam i jedynie mogę sobie tylko wyobrazić jak będą wyglądały....i niestety podobnie jak nasz murarz mam trochę obawy :roll:

Z góry dziękuję

żona krzycha

żona Krzycha kilka dni temu pokusiłam się o kilka obliczeń, ale dopiero teraz mam chwilę, żeby o nich napisać. Niestety nie zgadzam się z twierdzeniem, że w miejsce zaprojektowanej klatki schodowej zmieszczą się schody ze spocznikiem (oczywiście przy zachowaniu wszelkich norm projektowych). Nie będę przepisywać wszystkich obliczeń, ale przy założeniu, że: 1) wysokość kondygnacji zostaje taka jak w projekcie czyli 300 cm, 2) min. szerokość spocznika wynosi 100 cm (nie może być mniejsza niż szerokość biegu) najbardziej optymalna jest liczba stopni w ilości 16 (tyle też mamy w projekcie) z wysokością 18,75 cm. Zmniejszenie ilości stopni spowoduje zwiększenie ich wysokości i przekroczenie ich wysokości max. dla domków jednorodzinnych wynoszącej 19 cm. Zatem ten wariant odpada. Zwiększenie ilości stopni spowoduje wydłużenie biegu, a nie o to nam chodzi....

Wracając na naszych założeń wyjściowych to uwzględniając tzw. posunięcie schodów optymalna szerokość stopnia wychodzi nam 25 cm lub 26 cm. Długość klatki schodowej dla szer. 25 cm wynosiłaby 275 cm, a dla 26 cm - długość klatki wyniesie 282 cm (schody o jednakowej ilości stopni).

Pozostaje więc wydłużenie klatki, a w konsekwencji zmniejszenie szerokości holu, konieczność przesunięcia wejść do pokoi na górze. Pozostawiam do przemyślenia ;).

pozdrawiam serdecznie

żona Krzycha kilka dni temu pokusiłam się o kilka obliczeń, ale dopiero teraz mam chwilę, żeby o nich napisać. Niestety nie zgadzam się z twierdzeniem, że w miejsce zaprojektowanej klatki schodowej zmieszczą się schody ze spocznikiem (oczywiście przy zachowaniu wszelkich norm projektowych). Nie będę przepisywać wszystkich obliczeń, ale przy założeniu, że: 1) wysokość kondygnacji zostaje taka jak w projekcie czyli 300 cm, 2) min. szerokość spocznika wynosi 100 cm (nie może być mniejsza niż szerokość biegu) najbardziej optymalna jest liczba stopni w ilości 16 (tyle też mamy w projekcie) z wysokością 18,75 cm. Zmniejszenie ilości stopni spowoduje zwiększenie ich wysokości i przekroczenie ich wysokości max. dla domków jednorodzinnych wynoszącej 19 cm. Zatem ten wariant odpada. Zwiększenie ilości stopni spowoduje wydłużenie biegu, a nie o to nam chodzi....

Wracając na naszych założeń wyjściowych to uwzględniając tzw. posunięcie schodów optymalna szerokość stopnia wychodzi nam 25 cm lub 26 cm. Długość klatki schodowej dla szer. 25 cm wynosiłaby 275 cm, a dla 26 cm - długość klatki wyniesie 282 cm (schody o jednakowej ilości stopni).

Pozostaje więc wydłużenie klatki, a w konsekwencji zmniejszenie szerokości holu, konieczność przesunięcia wejść do pokoi na górze. Pozostawiam do przemyślenia ;).

pozdrawiam serdecznie

Kraania aleee.... się napracowałaś, bardzo, bardzo dziękuję. Klatki na 100% nie będziemy powiększać, więc pozostaniemy przy schodach zbiegowych.

Jeszcze raz WIELKIE dzięki

pozdrawiam :D

żona krzycha

Cześć

Odpowiedz do Krycha 16a

Wracajać do tematu schodów. wrysowałem schody w AuCad zresztą jak cały projekt nawet w 3D i niestety obawiam się, że schodów ze spocznikiem nie da sie zmieścić. my zdecydowliśmy się na ich wyprostowanie i przesunięcie do przodu o jakieś 30cm. w ten sposób nie stracimy kawałka pokoju a hol zostanie nadal przyzwoity, posotanie 120 cm szeroki tak wiec powinno być w porządku. schodami zajołem sie z dwóch powodów skomplikowana budowa, łatwo coś sknocic i męczące. niestey za dużo nie udało sie pokombinowąc, tylko tyle że nie będą okrągłe a do kąta prostego.

pozdrawiam

grzesiek

Witam!

Oj chyba wszyscy wzieli sie do budowy, bo postow jakos malutko?! U mnie zmiany juz wprowadzone, wniosek o pozwolenie zlozony i jest czas na przygotowania do startu :). Niestety u nas czeka sie okolo miesiaca i pani w starostwie mowi, ze nie mozna uprawomocnic tego samego dnia (wiec dodatkowe 2 tygodnie) :( .

Krania, kiedys mowilas, ze uprawomocnienie mozna zrobic szybciej, jest to gdzes ujete w przepisach? Jak tam postepy w budowie? Moze jakies foto :wink:

krzych16a Gratuluje pradu!!

A jeszcze jedno: pamieta ktos moze ile potrzeba pelnego suporeksu, a ile polowek? ..a moze kupic wiecej to chyba teraz niezla lokata :D

Pozdrowionka

Peter74

Cześć

Pytanie do Wieska 2

dziękuje za odpowiedz dotyczącą wielkosci drzwi garażowych. zmieniłes je przy adaptacji projektu czy przy budowie.

Ja własnie oddałem do urzędu o pozwolenie i mam tam 240X490, zwiększyłem o 30 cm garaż.

prosze o odpowiedz czy to bedzie wielki problem jesli zrobie niższe przy odbiorze domu?

pozdrawiam

grzesiek

Cześć

Pytanie do Wieska 2

dziękuje za odpowiedz dotyczącą wielkosci drzwi garażowych. zmieniłes je przy adaptacji projektu czy przy budowie.

Ja własnie oddałem do urzędu o pozwolenie i mam tam 240X490, zwiększyłem o 30 cm garaż.

prosze o odpowiedz czy to bedzie wielki problem jesli zrobie niższe przy odbiorze domu?

pozdrawiam

grzesiek

Witam

Ja powiększyłem garaż o 1m i poszerzyłem o ok. 35-45 cm nie pamiętam dokładnie, bramy nie przerabiałem i nie wiem szczerze mówiąc czy będzie to zgodne z literą prawa budowlanego ale z tego co wiem to chyba można ten wymiar nieco zmniejszyć przeciesz to tylko 15 cm