zyga222 09.04.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Witam Jestem nowy na tym forum i mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona.Mam pytanie: czy ktos z szanownych forumowiczow posiada zdjecia innego rozwiazania klatki schodowej niz jest w projekcie?? Jesli tak to prosilbym o przeslanie na adres: [email protected] Inne zdjecia mile widziane Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 11.04.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam Jestem nowy na tym forum i mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona. Mam pytanie: czy ktos z szanownych forumowiczow posiada zdjecia innego rozwiazania klatki schodowej niz jest w projekcie?? Jesli tak to prosilbym o przeslanie na adres: [email protected] Inne zdjecia mile widziane Z gory dziekuje WITAJ ZYGA 222 WITAMY I ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 11.04.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam Jestem nowy na tym forum i mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona. Mam pytanie: czy ktos z szanownych forumowiczow posiada zdjecia innego rozwiazania klatki schodowej niz jest w projekcie?? Jesli tak to prosilbym o przeslanie na adres: [email protected] Inne zdjecia mile widziane Z gory dziekuje WITAJ ZYGA 222 WITAMY I ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 11.04.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam wszystkich poświątecznie grzesiek412 my robimy schody zabiegowe, tyle że żelbetowe. Nam to nie przeszkadza, więc nawet nie próbowaliśmy ich przeliczać. Spróbuję w wolnej chwili zerknąć na nie i coś pokombinować (przypomnę sobie przy okazji trochę teorii ze studiów na temat projektowania schodów ). zyga222 witaj na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 13.04.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Cześć Pytanie do Kraania z tego czego sie doczytałem to macie zamiar zrobic schody ze spoczynkiem, prosze czy mozecie mi przesłąc jakiś szkić jak to zrobiliscie? Ja ryowałem kilka wersji schodów ze spoczynkiem i jakos niemogłęm się tam z takimi zmieścić. bardzo prosze o pomoc. z góry dziekuje pozdrawiam Grzesiek Dziś nasz murarz "myślał" nad schodami ze spocznikiem. Okazało się, że najprawdopodobniej ..... niestety jest za mało miejsca. No cóż obiecał, że jeszcze raz dokładnie obliczy.... pozdrawiam żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 14.04.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Kolega wybudował pod Rzeszowem Wierzbę II dwa lata temu i takowe schody wylewane posiada.Nie jest to żaden problem techniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 14.04.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Kolega wybudował pod Rzeszowem Wierzbę II dwa lata temu i takowe schody wylewane posiada.Nie jest to żaden problem techniczny. Dzięki za pocieszenie. Mam nadzieję, że u nas też "takowe" będą, choć nasz murarz ma trochę obawy..... Rozmawialiśmy z inną ekipą murarzy - budowali już Wierzbę II (schody zbiegowe) i mówili, że ze spocznikiem powinny być OK Czy masz możliwość wklejenia fotki z tymi schodami? Ewentualnie przysłanie na PW jakiś dodatkowych informacji. Nigdzie w Wierzbie takich schodów nie widziałam i jedynie mogę sobie tylko wyobrazić jak będą wyglądały....i niestety podobnie jak nasz murarz mam trochę obawy Z góry dziękuję żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 14.04.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Przedzwoń do mnie to podam Tobie namiary na kolegę 17-8654238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 14.04.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 żona Krzycha kilka dni temu pokusiłam się o kilka obliczeń, ale dopiero teraz mam chwilę, żeby o nich napisać. Niestety nie zgadzam się z twierdzeniem, że w miejsce zaprojektowanej klatki schodowej zmieszczą się schody ze spocznikiem (oczywiście przy zachowaniu wszelkich norm projektowych). Nie będę przepisywać wszystkich obliczeń, ale przy założeniu, że: 1) wysokość kondygnacji zostaje taka jak w projekcie czyli 300 cm, 2) min. szerokość spocznika wynosi 100 cm (nie może być mniejsza niż szerokość biegu) najbardziej optymalna jest liczba stopni w ilości 16 (tyle też mamy w projekcie) z wysokością 18,75 cm. Zmniejszenie ilości stopni spowoduje zwiększenie ich wysokości i przekroczenie ich wysokości max. dla domków jednorodzinnych wynoszącej 19 cm. Zatem ten wariant odpada. Zwiększenie ilości stopni spowoduje wydłużenie biegu, a nie o to nam chodzi.... Wracając na naszych założeń wyjściowych to uwzględniając tzw. posunięcie schodów optymalna szerokość stopnia wychodzi nam 25 cm lub 26 cm. Długość klatki schodowej dla szer. 25 cm wynosiłaby 275 cm, a dla 26 cm - długość klatki wyniesie 282 cm (schody o jednakowej ilości stopni). Pozostaje więc wydłużenie klatki, a w konsekwencji zmniejszenie szerokości holu, konieczność przesunięcia wejść do pokoi na górze. Pozostawiam do przemyślenia . pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 14.04.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 żona Krzycha kilka dni temu pokusiłam się o kilka obliczeń, ale dopiero teraz mam chwilę, żeby o nich napisać. Niestety nie zgadzam się z twierdzeniem, że w miejsce zaprojektowanej klatki schodowej zmieszczą się schody ze spocznikiem (oczywiście przy zachowaniu wszelkich norm projektowych). Nie będę przepisywać wszystkich obliczeń, ale przy założeniu, że: 1) wysokość kondygnacji zostaje taka jak w projekcie czyli 300 cm, 2) min. szerokość spocznika wynosi 100 cm (nie może być mniejsza niż szerokość biegu) najbardziej optymalna jest liczba stopni w ilości 16 (tyle też mamy w projekcie) z wysokością 18,75 cm. Zmniejszenie ilości stopni spowoduje zwiększenie ich wysokości i przekroczenie ich wysokości max. dla domków jednorodzinnych wynoszącej 19 cm. Zatem ten wariant odpada. Zwiększenie ilości stopni spowoduje wydłużenie biegu, a nie o to nam chodzi.... Wracając na naszych założeń wyjściowych to uwzględniając tzw. posunięcie schodów optymalna szerokość stopnia wychodzi nam 25 cm lub 26 cm. Długość klatki schodowej dla szer. 25 cm wynosiłaby 275 cm, a dla 26 cm - długość klatki wyniesie 282 cm (schody o jednakowej ilości stopni). Pozostaje więc wydłużenie klatki, a w konsekwencji zmniejszenie szerokości holu, konieczność przesunięcia wejść do pokoi na górze. Pozostawiam do przemyślenia . pozdrawiam serdecznie Kraania aleee.... się napracowałaś, bardzo, bardzo dziękuję. Klatki na 100% nie będziemy powiększać, więc pozostaniemy przy schodach zbiegowych. Jeszcze raz WIELKIE dzięki pozdrawiam żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 14.04.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Przedzwoń do mnie to podam Tobie namiary na kolegę 17-8654238 Andrzej bardzo dziękuję za wiadomość na PW. Niestety Twój kolega (z wstępnych ustaleń telefonicznych) zmieniał rozmiary klatki. Aha! Melodia to trafny wybór jest bardzo podobna do Wierzby II pozdrawiam żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga222 15.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam mam prosbe, czy moglby ktos podac mi ilosc wiezby dachowej i wymiary pomieszczen. Z gory dziekuje i pozdrawiam. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 17.04.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Cześć Odpowiedz do Krycha 16a Wracajać do tematu schodów. wrysowałem schody w AuCad zresztą jak cały projekt nawet w 3D i niestety obawiam się, że schodów ze spocznikiem nie da sie zmieścić. my zdecydowliśmy się na ich wyprostowanie i przesunięcie do przodu o jakieś 30cm. w ten sposób nie stracimy kawałka pokoju a hol zostanie nadal przyzwoity, posotanie 120 cm szeroki tak wiec powinno być w porządku. schodami zajołem sie z dwóch powodów skomplikowana budowa, łatwo coś sknocic i męczące. niestey za dużo nie udało sie pokombinowąc, tylko tyle że nie będą okrągłe a do kąta prostego. pozdrawiam grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 17.04.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Cześć Proszę o podzielenie się doświadczeniem pozostawiliście drzwi garażowe wysokie na 240 czy zmniejszyliście do 220? Ja sie zastanawiam czy 240 to nie za dużo. pozdrawiam grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 17.04.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 2250 x 4750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 18.04.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 2250 dopsowane do typowych bo tańsze o ok. 1500zł a różnica żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 19.04.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Huraaa! Mamy prąd! Bezele Tobie też życzymy prądu Ps. Widzieliśmy zdjęcia Wierzby II (schody ze spocznikiem) - schody piękne, ale klatka ma zmienione wymiary. Pozdrawiamy krzych z żoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 19.04.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam! Oj chyba wszyscy wzieli sie do budowy, bo postow jakos malutko?! U mnie zmiany juz wprowadzone, wniosek o pozwolenie zlozony i jest czas na przygotowania do startu . Niestety u nas czeka sie okolo miesiaca i pani w starostwie mowi, ze nie mozna uprawomocnic tego samego dnia (wiec dodatkowe 2 tygodnie) . Krania, kiedys mowilas, ze uprawomocnienie mozna zrobic szybciej, jest to gdzes ujete w przepisach? Jak tam postepy w budowie? Moze jakies foto krzych16a Gratuluje pradu!! A jeszcze jedno: pamieta ktos moze ile potrzeba pelnego suporeksu, a ile polowek? ..a moze kupic wiecej to chyba teraz niezla lokata Pozdrowionka Peter74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 19.04.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Cześć Pytanie do Wieska 2 dziękuje za odpowiedz dotyczącą wielkosci drzwi garażowych. zmieniłes je przy adaptacji projektu czy przy budowie. Ja własnie oddałem do urzędu o pozwolenie i mam tam 240X490, zwiększyłem o 30 cm garaż. prosze o odpowiedz czy to bedzie wielki problem jesli zrobie niższe przy odbiorze domu? pozdrawiam grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 20.04.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Cześć Pytanie do Wieska 2 dziękuje za odpowiedz dotyczącą wielkosci drzwi garażowych. zmieniłes je przy adaptacji projektu czy przy budowie. Ja własnie oddałem do urzędu o pozwolenie i mam tam 240X490, zwiększyłem o 30 cm garaż. prosze o odpowiedz czy to bedzie wielki problem jesli zrobie niższe przy odbiorze domu? pozdrawiam grzesiek Witam Ja powiększyłem garaż o 1m i poszerzyłem o ok. 35-45 cm nie pamiętam dokładnie, bramy nie przerabiałem i nie wiem szczerze mówiąc czy będzie to zgodne z literą prawa budowlanego ale z tego co wiem to chyba można ten wymiar nieco zmniejszyć przeciesz to tylko 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts