Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

prosze o odpowiedz czy to bedzie wielki problem jesli zrobie niższe przy odbiorze domu?

Czesc,

Ja zmienilem na 15 cm szersze i 15cm nizsze (bo takie sa w ofercie firm) 8) natomiast z tego co rozmawilem ze swoim architektem, to takie zmiany typu wielkosc otworow okiennych, drzwiowych itp. robi sie w czasie budowy i kierbud wpisuje to do dziennika i tyle. Moze jak bys nie wpisal to ktos by sie przyczepil, ale tak to wg niego nie ma sprawy. Ja np. bede budowal komin ten do kominka w scianie, zeby nie tracic miejsca i tez powiedzial zebym to zglosil do kierbuda. Wiec wyglada, ze pewne ruchy mozna zrobic juz po PnB :wink:

Pzdr,

Peter74

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety u nas czeka sie okolo miesiaca i pani w starostwie mowi, ze nie mozna uprawomocnic tego samego dnia (wiec dodatkowe 2 tygodnie) :( .

My czekaliśmy pół roku, więc miesiąc to chyba nie jest tak tragicznie... :wink:

krzych16a Gratuluje pradu!!

Dziękuję

Czy ktoś z budujących lub planujących budowę Wierzby II wybiera się na SPOTKANIE FORUM? Spotkanie planowane jest na 19.05.2007 we wsi Urzut przy trasie Warszawa-Katowice.

W związku z tym iż jest to bardzo blisko naszego obecnego miejsca zamieszkania, jeśli nic nam nie wypadnie to może.... się wybierzemy z całą rodzinką na ten piknik :wink:

pozdrawiam

żona krzycha

Czy ktoś z budujących lub planujących budowę Wierzby II wybiera się na SPOTKANIE FORUM? Spotkanie planowane jest na 19.05.2007 we wsi Urzut przy trasie Warszawa-Katowice.

Witam

Poraz pierwszy odzywam się na forum bo dopiero się z nim poznaję tzn. całą sobotę je czytałem od a-z :o . Dowiedziałem się wiele ciekawych rzeczy co nie znaczy że nie mam dylematów. :x Jestem na etapie zbierania kwitów, ale projekt WII juz mam tak że "kości zostały rzucone".

Oczywiścię chętnie się spotkam a najchętniej zobaczył bym WII ze scianka kolankową i bez. Pozostałe wątpliwości to :oops: :

1) czy poszerzać garaż czy nie (mam wersję z długim garażem)

2) jak zmienić schody i czy w ogóle

3) jak doświetlić salon na parterze

4) czy przesuwać kominek do środka pokoju

5) czy odchudzać więźbę i jeśli tak to jak

6) najbardziej podobają mi się słupy zewnętrzne drewniane, a u was ich nie widzę jestem ciekaw dlaczego, czy to kwestaja tylko wyglądy czy są z drewnianymi problemy.

Jesli w któryś weekend mógłbym zobaczyć waszą WII (okolice W-wy) bylo by super, a jak się nie uda to do zobaczenia na spotkaniu. Info proszę na priv.

pzdr Spaniel :wink:

Krania, kiedys mowilas, ze uprawomocnienie mozna zrobic szybciej, jest to gdzes ujete w przepisach? Jak tam postepy w budowie? Moze jakies foto :wink:

Peter 74 na podstawie art. 130 par 4 Kpa (wykonanie decyzji przed upływem terminu do wniesienia odwołania) można złożyć oświadczenie o zapoznaniu się z Decyzją o Pnb oraz o nie wnoszeniu odwołania. Niestety zdarza się, że gminy twierdzą, że w przypadku Pnb decyzja może się stać ostateczna tylko w przypadku, jeżeli w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji żadna ze stron nie wniesie od niej odwołania, nie zażąda jej uzupełnienia albo sprostowania. Po prostu gminy się asekurują, ale nie wiem przed czym … :evil: Tym bardziej, że w 99% jedyną stroną w postępowaniu w przypadku budowy domku jednorodzinnego jest sam właściciel, a więc skoro stwierdzasz, że wszystko jest w porządku… Wg mnie to jest niestety dowolna interpretacja urzędników :evil: :evil: :evil: .

A zdjęcie proszę bardzo - ostatnie roboty przed betonowaniem stropu :D

http://images21.fotosik.pl/201/48c993507d257647.jpg

Spaniel odpowiadając na Twoje pytania to:

- w kwesti pytania 1,2, 4 to decyzja należy do Ciebie ;), uważaj tylko na więźbę przesuwając kominek

- pyt.3 - my dołożyliśmy dodatkowe okno i powiększyliśmy to balkonowe do wys. 230 cm

-pyt. 5 - jeśli planujesz położyć balchę na dach, więźbę można odchudzić, jeżeli ma to być dachówka ceramiczna lub betonowa to nie polecam - ze względu na parcie wiatru (dach pracuje jak żagiel)

-słupy zewnętrzne w projekcie są żelbetowe (S1) lub murowane (S2), więc większość robi je po prostu zgodnie z projektem ;)

pozdrawiam

krrania

A zdjęcie proszę bardzo - ostatnie roboty przed betonowaniem stropu :D

Krania Wielkie dzieki za wyjasnienia. U nas chyba sa z tych asekurujacych sie ;). Sprobuje jeszcze raz ich przekonac przy odbiorze PnB, ale chyba marne szanse. Coz bedzie wiecej czasu na przygotowania.

A strop... fajnie byc juz na takim etapie :D. Gratulacje!

Pzdr

Peter74

witam

Dzięki Kraania z podpowiedzi. :)

W zasadzie wszystko mi się już klaruje co do zmian jakie chce wprowadzić poza tymi nieszczęsnymi schodami.

U ciebie widze na tym zdjeciu z ułożonym stropem do zalania chyba zmieniłeś kształt klatki schodowej na prostąt (nie widze tego łuku). Powiem szczerze że te drewniane schody mi nie podchodzą z dwóch powodów, pomiędzy stopniami (trepami) nie ma pełnego wypełnienia i są dość strome więc komfort psychiczny chodzenia po nich nie będzie za wieliki. Ponadto czytałem tu na forum że fachowcy za zrobienie takich schodów drewnianych chcieli ok 10 tys. Byś może przesadzili ale to i tak będzie chyba dużo. Sądzę ze zrobienie ich betonowymi poprawi ten mój komfort psych. :p i na pewno będą tańsze. Przecież można je ładni obłożyć drewnem, przynajmniej tzw. trepy (chyba tak to sie nazywa ) i zrobić drewnianą barierkę. :D

MAm do ciebie jeszcze pytanko bo nie wiem czy o tym pisałeś, gdzie Twoja Wierzba II rośnie? Jak by blisko mnie - W-wa to za twoja zgodą chętnie bym ją zobaczył może w długi weekend - jak byś tam bawił też. Ewentualnie daj znać na priv.

pzdr Spaniel :o

Chciałabym dołączyć do forum WierzbyII. Zamierzamy rozpocząć budowę we wrześniu i z ciekawością przeczytałam informacje, jakie podawaliście. Mieszkamy w Wielkopolsce (Piła) i chętnie zobaczylibyśmy taki domek już wybudowany (może być w stanie surowym) na własne oczy. Pozdrawiamy wszystkich, którzy już mieszkają i tych, którzy, tak jak my, własnie wybrali "ten jedyny projekt" :)

Chciałabym dołączyć do forum WierzbyII. Zamierzamy rozpocząć budowę we wrześniu i z ciekawością przeczytałam informacje, jakie podawaliście. Mieszkamy w Wielkopolsce (Piła) i chętnie zobaczylibyśmy taki domek już wybudowany (może być w stanie surowym) na własne oczy. Pozdrawiamy wszystkich, którzy już mieszkają i tych, którzy, tak jak my, własnie wybrali "ten jedyny projekt" :)

Witamy na forum i zapraszamy do wymiany informacji. Gratuluję wyboru W II.

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupieniem projektu Wierzby II. Moje pytanie dotyczy szerokości działki: jaką macie szerokość i jak wstawiliście swoje domki? Dokładnie w środek?

Drugie pytanie ma pewnie więcej sensu :p : jak macie usytuowane domy względem kierunków? Ja mam drogę od wschodu, a chciałbym zakupić WII w odbiciu lustrzanym-salon wychodzi mi w okolicach północy... Boję się, że będę miał tam wieczną noc polarną.

Z tego co zrozumiałam, to wejście do domu masz od wschodu, czyli w "lustrze" salon wypadnie "północny zachód". Wydaje mi się, że zachodnie słońce ładnie oświetli salon + dobre oświetlenie ogrodu. Minusem mogą być chłodne wiatry, które często wieją właśnie z zachodu i północy. Ale przynajmniej sypialnie będą od strony południowo-zachodniej, czyli dogrzeje je południowe słoneczko.

Nasza wierzba ma stanąć tak jakby vis a vis twojej. Wejście będzie od zachodu (planuję trochę większe okno w kuchni i brak ścianki między kuchnia a pokojem żeby złapać zachodzące słońce do salonu). Układ pomieszczeń standardowy, czyli salon od północno-wschodniaj strony.

Pozdrawiam!

Dzięki. Pewnie lepiej by było, gdybym zakupił projekt w wersji standardowej, a nie lustrzanej, ale chcę mieć garaż od strony sąsiada, a kuchnię od strony drogi do miasta. Planuję (jeśli architekt się zgodzi) w kuchni wstawić okno narożne - będzie widok na drogę i niezabudowaną działkę obok.

Wprowadzasz jakieś większe zmiany wewnątrz? Podnosisz dach? Po lekturze forum (wydrukowałem sobie większość - ponad 100 stron A4 :o) zastanawiam się nad tym.

Pozdrawiam,

Darek

Witam!

Jak widzę jestem kolejną z bardzo wielu Wierzbowiczów. Jak wielu z Was mam mnóstwo pytań. Na razie jestem na etapie wybierania projektu. WIERZBA II odpowiada mi najbardziej z setek innych projektów, które przejrzałam. Nie miałam jednak okazji widzieć jej inaczej niż na zdjęciach. Czy ktoś może podać mi namiary, gdzie mogłabym obejrzeć realizację tego projektu na żywo? Najlepiej byłoby w Małopolsce, ale każde inne miejsce też będzie dobre. Sami wiecie, że trudno wybrać dom na całe życie tylko na podstawie ilustracji budynku. Pozdrawiam.

Dzięki. Pewnie lepiej by było, gdybym zakupił projekt w wersji standardowej, a nie lustrzanej, ale chcę mieć garaż od strony sąsiada, a kuchnię od strony drogi do miasta. Planuję (jeśli architekt się zgodzi) w kuchni wstawić okno narożne - będzie widok na drogę i niezabudowaną działkę obok.

Wprowadzasz jakieś większe zmiany wewnątrz? Podnosisz dach? Po lekturze forum (wydrukowałem sobie większość - ponad 100 stron A4 :o) zastanawiam się nad tym.

Pozdrawiam,

Darek

Co do podnoszenia dachu to musze poradzić się jeszcze wujka, który jest budowlańcem, myslelismy o "dwóch pustakach" w górę, żeby nie zacieniać okien dachem, ale jeszcze nie podjęlismy decyzji. Myslę tez o innych schodach, mam małe dzieci i takie "zakręcone" schody ze ściętymi stopniami nie bardzo mi pasują. Nie kupiałm jeszcze projektu, ale myslę, że to juz niedługo. Myslałam też o zlikwidowaniu drzwi do pom. gospodarczego ale nie wiem, z której strony :-), no i raczej nie będzie połączenia między garażem a domem. Chętnie zobaczyłabym zbudowaną WII ale nie mogę znaleźć takowego domu w Wielkopolsce. Jesli mogę spytać - gdzie stanie Twoja Wierzba Darku?

Pozdrawiam.

Pozdrawiam,

Darek

Co do podnoszenia dachu to musze poradzić się jeszcze wujka, który jest budowlańcem, myslelismy o "dwóch pustakach" w górę, żeby nie zacieniać okien dachem, ale jeszcze nie podjęlismy decyzji. Myslę tez o innych schodach, mam małe dzieci i takie "zakręcone" schody ze ściętymi stopniami nie bardzo mi pasują. Nie kupiałm jeszcze projektu, ale myslę, że to juz niedługo. Myslałam też o zlikwidowaniu drzwi do pom. gospodarczego ale nie wiem, z której strony :-), no i raczej nie będzie połączenia między garażem a domem. Chętnie zobaczyłabym zbudowaną WII ale nie mogę znaleźć takowego domu w Wielkopolsce. Jesli mogę spytać - gdzie stanie Twoja Wierzba Darku?

Pozdrawiam.

Witam

Moja wII ma dopiero wylane ławy ale jest w Gorzowie a dokładniej w Kłodawie WII już prawie cała wykończona, nieznam niestety właściciela ale Kaczadam był, oglądał i rozmawiał z właścicielem, podobno nie ma problemu z obejżeniem tego domu więć proponuję napisz do Kaczadama a on w swojej dobroci może da Ci namiary na tego właściciela. Ja nie ukrywam że również mam ochotę na obejrzenie tego domu ale na razie nie mogę sie jakoś zebrać. :wink:

JUTRO MOI ROBOLE PRACUJĄ I DAMY CZADU Z TYM STANEM "0", podobno skończą ten etap w tydzień!!! :lol: :lol: :lol:

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Witam wszystkich,

Działkę mam pod Gdańskiem. Przeczytałem całe forum i nie znalazłem nikogo, kto budował/uje Wierzbę w mojej okolicy. Najgęściej jest chyba w rejonie Warszawy i Płocka :)

Po lekturze forum uznałem na razie, że konieczne jest pozbycie się 2 drzwi w okolicy wejścia do domu. Zrezygnuję z wc (powiększy się łazienka) i 1. drzwi nie ma :). Muszę jeszcze zlikwidować kolejne-nie wiem jeszcze, które i jak... :p Wejściowych raczej nie ruszę... :D

O schodach muszę pomyśleć - też w trosce o dzieci.

Zapomniałem napisać, że również jestem rocznik '74 :lol: - "kilka stron temu" była o tym mowa.

Pozdrawiam wszystkich, którzy zamiast odpoczywać w long weekend działają na forum.

Darek