wader27 04.05.2007 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam wszystkich sympatyków Wierzby . Jestem nowy na forum ale śledzę poczynania już od jakiegoś miesiąca. Projekt Wierzby II wpadł mi właśnie wtedy " w ręce" - to jest to ale.... chciałbym dokonać jednej zmiany która większości z was nie przyszłaby pewnie wcale do głowy. Zwracam się więc do Was z prośba o radę.Chcemy z żoną zlikwidować łazienkę na dole a łazienkę zrobić w miejsce pokoju (10, ścianę garażu przesunąć o szerokość łazienki w głąb domu i o tę samą odległość skrócić garaż od frontu. Co o tym sądzicie??? jak będzie wówczas wyglądała bryła domu??? czekam z niecierpliwością na opinie. acha na moje oko garaż będzie wysunięty o jakieś 2m, a teraz jest z jakieś 4m???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 04.05.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 WADER27 Pomysł z łazienką jest ok. ja również z tego pokoju zrobiłem łazienkę, natomiast co do garażu to dobrze się zastanów czy nie będziesz potrzebował tej przestrzeni. Dwa samochody, rowery, sanki, motoy, kłady, kosiarki, łudka na ryby, wędki, stół roboczy i inne potrzebne rzeczy które są bądż sie pojawią jak nie my to nasze dzieci będą posiadały sprzęt który gdzieś trzeba schować. Jak zlikwidujesz łazienkę z projektu to pozostanie Ci tylko małe pom. gospodarcze w którym po ustawieniu pieca, zasobnika i potrzebnych pomp, zaworów itp. miejsca będziesz miał mało. Ja garaż wyciągnełem o 1m i poszerzyłem o ok. 0,5 m bo obawiałem sie że miejsca będę miał mało. POZDRAWIAM i życzę owocnych przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wader27 05.05.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 DZIĘKI Wiesiek za odpowiedź, masz rację, dużo byśmy nie zyskali skracając dom o łazienkę. Szczerze mówiąc przeraża nas trochę ten dach. Wiesiek mógłbyś mi podać ilość wieźby dachowej i ile orientacyjnie przeznaczasz na dach??? Jadnak z żoną na 99procent zakupimy Wierzbę II, budowę planujemy na następny rok, fundamenty jak sie uda już w tym, pod koniec. A ze zmian jakie planujemy po głębokich przemyśleniach:-) to łazienka w miejsce pokoju, w miejsce łazienki kotłownia dostępna z garażu, w miejsce pomieszczenia gospodarczego pralnia ze spiżarka, suszarnią. Pozdrawiam i do napisania. Życząc Wszystkim miłego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 06.05.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Wader27 Witam, co do dachu to koszty sa duże. U mnie dachówka cementowa IBF + opierzenie+okna 10szt. 30 000tyś+ więżba ok. 15 000+ robocizna ok. 17 000 razem ok. 62000 totalnie dużo ale taniej nie bedzie!?! Pomniejszenie dachu o parę metrów to żadne oszczędnosci. Poniżej przedstawiam zmiany jakie w WII bedą u mnie. Zmieniłem dość dużo bynajmniej tak mi się wydaje. Wyjście na taras powiększone do 320cm-drzwi przesuwne, pom. nr 5 to będzie spiżarnia bez drzwi od strony kuchni, garaż powiększony o 1m na długość i o,45 m na szerokość (ściana od strony wejścia), w wiatrołapie powstała wnęka w ścianie aż do okna w pom. nr 5 (na ubrania), pom. nr 2-safa w zabudowie na całej długości przy pom. nr 4,pom. nr 4+12 to będzie kotłownia z wejściem od garażu( garaż -posadzka obniżona o ok. 15-20cm, strop w garażu obniżony o ok. 50cm na górze powstaje super pokoik!), pom. nr 11-to będzie łazienka, schody betonowe obłożone drewnem, taras większy o ok. 1m, a teraz góra-pom. nr 3+4+6 to jeden pokój ale do pom. nr 6 będą drzwi przesuwne i będzie to pomieszczenie osadzone niżej ze schodkiem lub dwoma( wstawię tu jeszcze dwa okna na bocznych połaciach), z pom. nr 5 (strych) zrobię wc z umywalką ale tylko z 1/2 aż do komina a z pozostałej części małą garderobę, podnoszę ściankę kolankową o jeden pustak czyli o ok. 50cm (wraz z wieńcem), wydłużam krokwie o dwie dachówki aby zachować wygląd domu, co jeszcze okno na dole to z titanika w garażu robię zwykłe 60/120.Koniec (chyba?) POZDRAWIAM WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.05.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Wader27 Witam, co do dachu to koszty sa duże. U mnie dachówka cementowa IBF + opierzenie+okna 10szt. 30 000tyś+ więżba ok. 15 000+ robocizna ok. 17 000 razem ok. 62000 totalnie dużo ale taniej nie bedzie!?! Pomniejszenie dachu o parę metrów to żadne oszczędnosci. rzeczywiście taniej nie będzie (w dachówce), bo u mnie wyszło bardzo podobnie, no robociznę miałem za ok.12tys. Ale dach jest gicior pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wader27 06.05.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Dziękuję za odpowiedzi - jeśli się chce mieć fajną chatkę to trzeba zainwestować pozdrawiam i do napisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spaniel 07.05.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Czy ktoś z budujących lub planujących budowę Wierzby II wybiera się na SPOTKANIE FORUM? Spotkanie planowane jest na 19.05.2007 we wsi Urzut przy trasie Warszawa-Katowice. Witam Niedawno był taki pomysł na forum aby sie spotkać w realu w ok. Warszawy i moze obejrzeć jakąś WIERZBĘ II i podyskutawać. Czy sprawa jest aktualna i będą chętni bo ja chętnie bym się spotkał. Co wy na to? pzdr Spaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.05.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Czy ktoś z budujących lub planujących budowę Wierzby II wybiera się na SPOTKANIE FORUM? Spotkanie planowane jest na 19.05.2007 we wsi Urzut przy trasie Warszawa-Katowice. Witam Niedawno był taki pomysł na forum aby sie spotkać w realu w ok. Warszawy i moze obejrzeć jakąś WIERZBĘ II i podyskutawać. Czy sprawa jest aktualna i będą chętni bo ja chętnie bym się spotkał. Co wy na to? pzdr Spaniel To ja jestem autorem tego pogrubionego tekstu.....o oglądaniu WierzbyII nic nie pisałam .....myślę, że link wyjaśni wszystko http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93549 pozdrawiam żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spaniel 08.05.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 witam Oczywiście nie chciałem aby ktoś pomyślał że przypisuję sobie pomysł na spotkanie A że pomysł uważam za bardzo fajny to pomyslałem że może ktoś w pobliżu sobie buduje WIERZBĘ II i było by fajnie pogadać na placu boju .(budowy) - jeśli byłyby takie szanse i zainteresowani oczywiście Pzdr Spaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 08.05.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 DZIĘKI Wiesiek za odpowiedź, masz rację, dużo byśmy nie zyskali skracając dom o łazienkę. Szczerze mówiąc przeraża nas trochę ten dach. Wiesiek mógłbyś mi podać ilość wieźby dachowej i ile orientacyjnie przeznaczasz na dach??? Jadnak z żoną na 99procent zakupimy Wierzbę II, budowę planujemy na następny rok, fundamenty jak sie uda już w tym, pod koniec. A ze zmian jakie planujemy po głębokich przemyśleniach:-) to łazienka w miejsce pokoju, w miejsce łazienki kotłownia dostępna z garażu, w miejsce pomieszczenia gospodarczego pralnia ze spiżarka, suszarnią. Pozdrawiam i do napisania. Życząc Wszystkim miłego weekendu. Zastanów się czy w takim układzie nie byłoby lepiej w miejscu dawnej łazienki zrobić pralnię z suszarnią, w miejscu WC na parterze zrobić kotłownię, a o powierzchnię dawnego pomieszczenia gospodarczego powiekszyć kuchnię i tam też zrobić spiżarnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 08.05.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 witam Oczywiście nie chciałem aby ktoś pomyślał że przypisuję sobie pomysł na spotkanie A że pomysł uważam za bardzo fajny to pomyslałem że może ktoś w pobliżu sobie buduje WIERZBĘ II i było by fajnie pogadać na placu boju .(budowy) - jeśli byłyby takie szanse i zainteresowani oczywiście Pzdr Spaniel Chyba mnie znowu źle zrozumiałeś, albo ja piszę mało czytelnie. Na spotkanie Forum Muratora może przyjechać każdy kto ma ochotę. Ja nie miałam pomysłu na spotkanie - miała go Redakcja Muratora. A ja tylko pytałam czy ktoś z ludzi piszących w tym wątku wybiera się na takowe spotkanie. Bezele pisał, że może się wybierze z rodzinką - to bardzo miło. Jeśli się wybiorą inni to będzie jeszcze milej. Pozdrawiam żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FELKA 08.05.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 JA BARDZO CHĘTNIE SIĘ WYBIORĘ Z RODZINĄ NA TO SPOTKANIEMOJA WIERZBA JEST JUŻ PRAWIE NA FINISZU I JEST ODDALONA OD URZUTU O JAKIEŚ 15 KMJEŚLI KTOŚ SIĘ WYBIERA TO NIECH SIĘ ODEZWIE - IM NAS WIĘCEJ TYM MILEJPOZDRAWIAMMONIKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 09.05.2007 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 DarkuFy, Wierzbe II w okolicach Gdanska zbudowala juz firma BS Invest w Szteklinie, ja tez sie wybieram zobaczyc ta wierzbe, siedzibe maja w Gdyni i na pewno mozna sie umowic na obejrzenie domu i jego wnetrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga N. 09.05.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 witam po dłuższej nieobecności raport z budowy: kończą "się" tynki wewnętrzne, potem podłogówka , kaloryferki i wylewki... myślę nad podłogami i schodami... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wader27 10.05.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam Wierzbian:-) mogę prosić o zdjęcia poddasza Waszych Wierzb. Widziałem już te ze strony horyzontu, ale może ktoś dysponuje innymi - PROSZĘ o przesłanie:-) mój E-mail [email protected] Z góry dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 11.05.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 RADOMIK Witaj kolego mam pytanko które już kiedyś ci zadałem. Daj mi namiary na dobry alarm bo to co znalazłem w tym moim zaścianku to żenada . Słyszałem że jest możliwość aby alarm powiadamiał właściciela sms-em o załonczeniu. Wiesz coś na ten temat??? POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 11.05.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Cześć Wiesiek.Jeśli alarm to tylko Satel i to ten większy - CA64 bądź Integra128.Powiadamianie SMS: np:http://www.allegro.pl/item187518415_powiadomienie_gsm_expert_gsm_nokia_5110_.htmlDo tego abonament: .http://www.plusgsm.pl/promocje/abonament_w_plusie/oferta_bez_telefonu/superkarta_10// pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 11.05.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 dodam tylko, że na początek można z tego experta zrobić małą centralkę alarmową, potrzebny jest do tego tylko zasilacz z akumulatorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 12.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 DZIĘKI RADOMIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 12.05.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 jest jeszcze fajna zabawka tej samej firmy, której polecam centrale - Satel:http://www.satel.pl/produkty/gsmlt1.php"zabawka"ta robi to samo co ten expert, tyle tylko, że jest razem z wbudowanym już telefonem i może dodatkowo emulować zwykłą linię telefoniczną w domu (np przy braku telefonu stacjonarnego).Dodatkowo wysyła sms-y ze wszystkimi szczegółami alarmu: z kórej czujki alarm, jakie uszkodzenia itd itp, podobnie działa jak payger.Jest niestety droższa - kosztuje ok.500zł z rabatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts