Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odpowiadajac na pytania:

1. Zapłacę razem 1000 PLN za adaptacje - ostatecznie będzie tak jak opisałam, ale garaż wydłużymy o 0,9 m (tak jest łatwiej ze względu na dach - przedłużymy o odstęp między kalenicami 0,9m) i dodatkowo architekt przeliczy nam więźbę (nie muszą być takie grube bele)i zmieni schody (mało wygodne jego zdaniem).

2. Garaż z tego co pamiętam ma 5m szerokości z małym kawałkiem. Nie poszerzamy.

3. Nie mam żadnych adresów Wierzb w Polsce.

4. Projekkty instalacji są w cenie, nic na razie nie przerabiamy.

Pepe - wykusz jest fajny, ale mamay wąską działkę i boimy się skomplikowanego dachu :smile: (to się podobno nie nazywa fachowo wykusz tylko inaczej, ale zapomniałam jak).

pozdrawiam i będę w kontakcie

pyzia

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich nowych budowniczych Wierzby II :smile:

Co do przeróbek, to przyłączam się do Pepe i konstrukcji, a tym samym wyglądu zewnętrznego nie chcę zmieniać wcale.

Jedyne zmiany jakie planuję to ściana zewnętrzna trójwarstwowa z klinkierem, schody wewnętrzne żelbetowe, rezygnacja z tzw. kominka na tarasie (zostaje jeden kanał komina do kominka w salonie), być może powiększenie tarasu, być może zmiana okna w salonie na większe okno zaczynające się "od podłogi" i może jeszcze coś drobnego. Instalacje po przeanalizowaniu zaproponowanej w projekcie będę przeprojektowywał prawie od nowa. Myślę także o dodaniu instalacji mechanicznej wentylacji z rekuperatorem traktując grawitacyjną jako rezerwową.

Pytanie do tych, co już postawili stan surowy - czy doświetlenie salonu, kuchni i korytarza na parterze jest dla was wystarczające, czy też powiększaliście okna :???:

Miras70 a gdzie stoi Twoja WierzbaII? Takbym chciał na zywo jakąś zobaczyć. Jestem na etapie zakupu BK. Chcę to zrobić jeszcze w lutym, biore bloczki Solbet 24cm, a na to 10 lub 12 cm styropianu.

Przymierzałem się też do zakupu materiału na więźbę, ale wyperswadowano mi, zebym drewno zakupił tuz przed użyciem bo podobno z mokrego lepiej się więźbę robi a wyschnie sobie juz po zmontowaniu. A poza tym chcę zmniejszyć krokwie od K1 do K29 do wymiaru 18x8cm, KN1 do KN3 do 22x12, KK1 do 22x16, płatwie Pł1 do Pł3 do 22x16. Myśle o dachówce Creato "Magnum".

Czy ktoś z Was zmieniał coś w więźbie.

Witam wszystkich klubowiczów WierzbyII.

Pytanie do JarkaD: czy już posiadasz projekt wentylacji mechanicznej dla Wierzby, ja równiez myślę intensywnie o tym pomyśle, powiem więcej zleciłem juz nawet zrobienie projektu, jeżeli już działasz w tym temacie chętnie bym wymienił się doświadczeniami.

Co do zmian w projekcie to planuję przeprojektować schody, utworzyć spocznik oraz uniknąć budowania schodów zabiegowych - stosunkowo niewygodnych, wysuwając je troche w głąb korytarza. Zmniejszam równiez przekroje krokwi i płatew są dość mocno przewymiarowane, jest szansa na oszczędności min. 15% na drewnie (acc. mój architekt). Przesuwam równiez słupy podpierające krokwie narożne bliżej ścian zew. aby nie stały na środku pomieszczen na poddaszu, dodatkowo podwyższam poddasze o 40 - 50 centymetrów.

Moj dom zbudowałem pod Opolem - Dobrzeń Mały

serdecznie zapraszam - wysłałem też zdjęcia do redakcji ale nie pojawiły się jeszcze

Co d więźby to właśnie tak zmniejszyłem krokwie - dach trzyma się od września i wszystko o.k.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: miras70 dnia 2003-02-18 12:36 ]

Piachus!

Projektu wentylacji mechanicznej jeszcze nie zleciłem, zastanawiam się nad wyborem typów i producentów. Centralę chciałbym umieścić w pomieszczeniu nad garażem na poddaszu i stamtąd rozprowadzić rury po stropie schowane za ścianką "odcinającą" poddasze od krawędzi dachu.

Na jaki typ i producenta się zdecydowałeś? Czy znasz już orientacyjny koszt realizacji projektu wentylacji, jaki posiadasz? Czy projekt dostałeś za darmo od firmy instalatorskiej w ramach późniejszego zlecenia na wykonawstwo? Jak będziesz traktował istniejącą wentylację grawitacyjną? Ja zamierzam ją pozostawić i traktować jako rezerwową. Nie wiem, czy wentylować mechanicznie wszystkie bez wyjątku pomieszczenia, czy pominąć np. pom.gosp. i garaż.

Z więźbą w projekcie chyba rzeczywiście jest jakiś problem. Wszyscy doradzają, żeby ją "odchudzić" bo jest nietypowo "gruba". Czy Tobie dokonano rzetelnych przeliczeń, z których wynika, że faktycznie jest przewymiarowana? Czy nowe mniejsze wymiary wymuszają jakieś zmiany w konstrukcji więźby? Chcę uniknąć niepotrzebnych zmian konstrukcyjnych i dlatego te pytania.

Pepe!

Czy możesz szczegółowo opisać błędy, jakie znalazłeś w zestawieniu stolarki okiennej i drzwiowej?

Ja mogę poinformować o innym błędzie w projekcie dotyczącym wymiaru Jętki (więźba), która w zestawieniu ma podany wymiar 8x16 natomiast w tabeli na rysunku "Rzut więźby" i "Przekrój A-A" jest podany wymiar 8x18. Jeszcze nie wiem, który z wymiarów jest prawidłowy. Pewnie dla tych, co przeliczają całą więźbę ta informacja nie będzie pomocna, ale może komuś się przyda.

Pierwsze na co zwrócił uwagę mój architekt to obliczenia konstrukcji drewnianej, i miał uwagi co do ugięcia całkowitego krokwi koszowej i narożnych, z której wynika iż więzba jest przewymiarowana. W przyszłym tygodniu otrzymam od architekta propozycję zmian w więźbie, podzielę sie z wami jego pomysłami.

Co do rekupertatora, już wybrałem, będzie to napewno przeciwprądowy, firmy AgaGT,(ceny na stronie int.)nie jest to tanie ale stawiam na wydajność, zakładam 8000 PLN dla całej instalacji+rekup.+wykonastwo, projektant firmy robi mi też projekt, w Piątek otrzymam pierwszą propozycje instalacji (koszt projektu w cenie rekup.) i wtedy będę znał wszystkie szczegóły.

Rozpatruję dwa miejsca gdzie można by umiścić rekuperator: 1)na strychu, 2) w przestrzeni między dachem a sufitem korytarza na poddaszu. Drugi sposób widziałem na zywo u jednego z forumowiczów, bardzo fajne rozwiązanie.

Dodatkowo chciałbym zbudować GWC ale przeponowy (rurowy), jest prosty i łatwy budowie, zwłaszcza jeżeli budowę dopiero rozpoczynasz.

W kwesti pozostawienia grawitacyjnej wentylacji nie mam jeszcze zdania, ale muszę to szybko rozstrzygnąc.

Co do stolarki okiennej: okno "01" ma w zestawieniu wysokość 900 a z projektu, rysunku w zestawieniu i logiki wynika, ze powinno być 1200... tak mi się wydaje, bo ja nigdy przedtem nie zetknałem się z żadnym projektem :sad: Rysunek techniczy szafki na buty to jeszcze nie tak dawno był dla mnie czarną magią...

Pozdrawiam szanownych Wierzbian! Jak się nas już grupka jakaś zbierze to może zlot zrobimy w jakiś pięknych okolicznościach przyrody?! - taką mam koncepcję :wink:

Pepe, dzięki za informacje. Zlot Wierzbian to ciekawy pomysł.

Piachus, ja też brałem pod uwagę tego producenta, choć Gdańsk to spory kawałek od Śląska. Jak będziesz miał projekt, to napisz parę szczegółów - który dokładnie typ rekuperatora, jaka wydajność potrzebna dla Wierzby, czy projekt przewiduje wykorzystanie ciepła z kominka, czy GWC jest uwzględniony w projekcie, itp.? Myślałem również o przestrzeni na rekuperator nad sufitem poddasza, ale tam nie mógłby stać pionowo i trzeba zadbać o odprowadzenie wody do kanalizacji, instalację elektryczną, dostęp w celach serwisowych - dlatego chyba wolałbym na "strychu", gdzie planuję pralnię i suszarnię.

Qrcze, chyba sie zdecyduję na strop "żerański". Byłem przeciw, bo mam złe wspomnienia z mieszkań w blokach z popękanym wciąż sufitem, ale przekonują mnie niektórzy, że to tylko kwestia wykonania.

Poza tym widzę kilka plusów:

1)szybka robota - 1 dzień

2)niższa cena materiałów

3)za robocizne mniej 1-1,5 tys.

4)nie są potrzebne stalowe HEBy

Co o tym myślicie???

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pepe dnia 2003-02-23 16:06 ]

Witam wszystkich amatorow Wierzby II. Kupiliśmy ten projekt z przerobką - pustka nad salonem. Przygotowujemy dokumenty do pozwolenia na budowe i mamy mnostwo watpliwosci - wieźba z ktorej śmieją sie w tartakach, wielkość pomieszczeń, wentylacja.

Chcemy ruszać w kwietniu (jak urzędy pozwolą) i budowac z Ytonga.

Miras70 - budujemy w Raciborzu i wdzeczni bylibyśmy za szanse zobaczenia Wierzby w naturze zanim zaczniemy. Jesli można cie odwiedzic daj znac na priv.

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczów i fanów wierzby II. "Odkryłem" forum kilka dni temu i widzę że jest to świetna sprawa pozwalająca na wymianę doświadczeń (czytaj - oszczędność kłopotów, czasu i kasy).

Czy ktoś mógłby przesłać mi przekroje wierzby II? We wszystkich katalogach są rzuty, elewacje, a ja nie wiem, czy na poddaszu zmieści się człowiek normalnego wzrostu.