Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc!

Pamieta ktos moze, czy zestawienie wiezby w projekcie uwzglednia naddatek na ewentualne dopasowywanie, zacinanie polączen itp. Jak patrze w rysunki to to co do tej pory sprawdzilem jest dluzsze o 20-40 cm w zestawieniu czyli ok, ale facet w tartaku mowi, ze w projektach zawsze jest dlugosc nominalna i trzeba troche dodac. Zamawialiscie dokladnie tak jak w tabeli z projektu? Czy z czyms byl problem? Help! :-?

Pzdr

Piotrek

W zestawieniu więźby jest podana długość 1 sztuki i długość na zamówienie. Zamawiamy w/g długości na zamówienie. My też jesteśmy na etapie zamawiania więźby - mamy problem - to problem o którym kiedyś pisał Radomik i kilku innych forumowiczów (na początku wątku) Czy więźba jest dobrze przeliczona? Niestety każdemu kto kupował w/g zestawienia dołączonego do projektu - zawsze zostawało sporo niewykorzystanej więźby. Jeśli dobrze pamiętam Radomik nawet wkleił zdjęcie pozostałości i było tego sporo....szukałam tego zdjęcia i niestety nie znalazłam :(

Peter74 Czy też spotkałeś się z opinią, że więźba Wierzby II jest "strasznie potężna" zadawano nam pytanie "na jaki to dach"? My oczywiśnie nie mamy zamiaru jej odchudzać ale w kilku tartakach słyszeliśmy to samo. No cóż dach Wierzby II do lekkich nie należy :(

Pozdrawiam :D

żona Krzycha

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Peter74 mój Mężuś mówi, że doliczaliczał po 30 cm.

żona krzycha nasze zestawienie było dość mocno zweryfikowane, ale również z powodu zmiany bryły domu. Mężuś mówi, że dużo wywalił a i tak nam co nie co zostało ;)

Czyli zamawiamy w/g długości na zamówienie+30 cm?

A co to jest ta długość 1 sztuki i dlaczego różni się kilkudziesięcioma centymetrami od długości na zamówienie? Np. długość jednej sztuki 4,80 m a długość zamawiana 5 m?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kraania Czy dobrze zrozumiałam, że więźby nie da się dokładnie wyliczyć? A jeśli da to dlaczego wszystkim zostaje tyle "towaru" :wink: i nie myślę tu o odpadach? :wink:

żona Krzycha

Kraania, Żona Krzycha,

Dzieki za podpowiedzi :) . Wiezbe juz zamowilem tylko musze potwierdzic te dlugosci.Tez uslyszalem opinie, ze jest wybitnie gabarytowa. Wlasciciel tartaku mowil o oszednosciach ok. 2,5 m3, ale po konsultacji z dwoma architektami juz nie bylo tak różowo. Mowili tylko o krokwiach by zmienic z 22,5 na 18. Stwierdzilem, ze dla spokoju ducha zamowie jednak z projektu zwlaszcza, ze ostatnio patrze tez na dachowki (wczesniej myslalem ze pokryje blachodachowka). Co do ilosci, to nie mam czasu nad tym usiasc, a drewno i tak mi sie przyda, chocby na daszek nad smietnikiem czy skladzikiem drewna do kominka, wiec odpuscilem.

Kraania jak tam maluszek, szykuje sie? :D Nasz wszedl w okres kopania.

pzdr

Piotrek

Kraania jak tam maluszek, szykuje sie? :D Nasz wszedl w okres kopania.

pzdr

Piotrek

Super są te kopniaczki prawda? :D . Nasz Oskarek już się szykuje. Mówię mu, żeby jeszcze z tydzień poczekał bo musimy jeszcze parę rzeczy zrobić i wtedy to już mogę się rozdwajać :wink: . Mężuś z kolei mówi, żeby poczekał aż dachówka będzie ułożona... Nie ma dla mnie litości :wink:

Kraania, Żona Krzycha,

Dzieki za podpowiedzi :) . Wiezbe juz zamowilem tylko musze potwierdzic te dlugosci.Tez uslyszalem opinie, ze jest wybitnie gabarytowa. Wlasciciel tartaku mowil o oszednosciach ok. 2,5 m3, ale po konsultacji z dwoma architektami juz nie bylo tak różowo. Mowili tylko o krokwiach by zmienic z 22,5 na 18. Stwierdzilem, ze dla spokoju ducha zamowie jednak z projektu zwlaszcza, ze ostatnio patrze tez na dachowki (wczesniej myslalem ze pokryje blachodachowka). Co do ilosci, to nie mam czasu nad tym usiasc, a drewno i tak mi sie przyda, chocby na daszek nad smietnikiem czy skladzikiem drewna do kominka, wiec odpuscilem.

Hejka!

Nasza więźba była już zarezerwowana, tzn. termin i cena zarezerwowane (okres oczekiwania około miesiąca) Też dla spokoju ducha zamówimy tak jak w projekcie. Jeśli chodzi o ilość - lepiej za dużo, niż za mało, pewnie, że się przyda :D a zwłaszcza przy tak rosnących cenach :wink:

żona Krzycha

Kraania, Żona Krzycha,

Hejka!

Nasza więźba była już zarezerwowana, tzn. termin i cena zarezerwowane (okres oczekiwania około miesiąca) Też dla spokoju ducha zamówimy tak jak w projekcie. Jeśli chodzi o ilość - lepiej za dużo, niż za mało, pewnie, że się przyda :D a zwłaszcza przy tak rosnących cenach :wink:

żona Krzycha

http://images22.fotosik.pl/141/207a0e05ce68e2edmed.jpg

tak wygląda wieżba wg oryginalnego zamówienia (te dłuższe). Dodoam, że ściana z BK 30cm

Czesc!

Pamieta ktos moze, czy zestawienie wiezby w projekcie uwzglednia naddatek na ewentualne dopasowywanie, zacinanie polączen itp. Zamawialiscie dokladnie tak jak w tabeli z projektu?

W zestawieniu więźby jest podana długość 1 sztuki i długość na zamówienie. Zamawiamy w/g długości na zamówienie. My też jesteśmy na etapie zamawiania więźby - mamy problem - to problem o którym kiedyś pisał Radomik i kilku innych forumowiczów (na początku wątku) Czy więźba jest dobrze przeliczona? Niestety każdemu kto kupował w/g zestawienia dołączonego do projektu - zawsze zostawało sporo niewykorzystanej więźby. Jeśli dobrze pamiętam Radomik nawet wkleił zdjęcie pozostałości i było tego sporo....szukałam tego zdjęcia i niestety nie znalazłam :(

Peter74 Czy też spotkałeś się z opinią, że więźba Wierzby II jest "strasznie potężna" zadawano nam pytanie "na jaki to dach"? My oczywiśnie nie mamy zamiaru jej odchudzać ale w kilku tartakach słyszeliśmy to samo. No cóż dach Wierzby II do lekkich nie należy :(

żona Krzycha

To ten serwis fotogalerie.pl taka lipa, foto znika :-)

ale- come back:

http://images11.fotosik.pl/70/dcda0391fb68eb5dmed.jpg

i jeszcze z innej peerspektywy:

http://images11.fotosik.pl/70/a1066a074179c3f6med.jpg

Dodam, że zostały dwa ponad 5metrowe krokwie 14x14

pozdr.

PS teraz widać

Radomik,

Dzieki za fotki. Faktycznie troche tego drewna zostaje. Dla spokoju zadzwonilem tez do Horyzontu. Ja w projekcie mam tylko "Dlugosc do zamowienia" i tak jak twierdza, do kazdej belki jest juz dodane ok. 20 cm.

Pozdrowionka dla Budujacych :wink:

Piotrek

Hejka!

Też dzwoniłam. Pani miała dać mi odpowiedź co do ilości i..... cisza :(

Pozdrawiam

żona Krzycha

Witam serdecznie wszystkich Wierzbowiczów :D

Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy wpis, ale tzw. biernym obserwatorem i czytelnikiem waszych wpisów jestem już od dawna. Tak się złożyło, ze kupiliśmy projekt Wierzba II jeszcze zanim uzyskaliśmy warunki zabudowy na naszą działkę. Jak się okazało mieliśmy wielki problem z uzyskaniem tej decyzji (temat jest dosyć skomplikowany, więc nie będę opisywał szczegółów), ale w końcu udało nam się ją wywalczyć. Na dzień dzisiejeszy mogę pochwalić się, że za kilka dni składamy wniosek o PNB i na początku sierpnia (mam nadzieję) zacznie się na naszej działce coś dziać :p . Dzięki Waszym opiniom zwrócilismy z Żoną uwagę na pewne elementy domu, które warto zmienić i za to serdeczne Wam dzięki .

Mam nadzieję , że razem z Wami, na bieżąco będę mógł dzielić się nowymi doświadczeniami :p

Pozdrawiam

Nabucho

nabucho,

Jestem w podobnej sytuacji: zakupiłem projekt i będę (mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości) składał wniosek o pozwolenie.

Ale czekam jeszcze na poprawki na mapie do celów projektowych-pierwszy wariant okazał się zbyt nieaktualny, żeby mógł służyć architektowi.

Robisz jakieś zmiany w projekcie?

Ja zmienię rozkład pomieszczeń, żeby móc wykorzystać pomieszczenie przy kuchni (c.o.) na spiżarnię i wnękę-mini garderobę. Zastanawiam się jeszcze (dzięki geodetom mam na to czas... :p), czy podnosić dach.

Pozdrawiam z Trójmiasta

Darek

Witam serdecznie wszystkich Wierzbowiczów :D

Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy wpis, ale tzw. biernym obserwatorem i czytelnikiem waszych wpisów jestem już od dawna. Tak się złożyło, ze kupiliśmy projekt Wierzba II jeszcze zanim uzyskaliśmy warunki zabudowy na naszą działkę. Jak się okazało mieliśmy wielki problem z uzyskaniem tej decyzji (temat jest dosyć skomplikowany, więc nie będę opisywał szczegółów), ale w końcu udało nam się ją wywalczyć. Na dzień dzisiejeszy mogę pochwalić się, że za kilka dni składamy wniosek o PNB i na początku sierpnia (mam nadzieję) zacznie się na naszej działce coś dziać :p . Dzięki Waszym opiniom zwrócilismy z Żoną uwagę na pewne elementy domu, które warto zmienić i za to serdeczne Wam dzięki .

Mam nadzieję , że razem z Wami, na bieżąco będę mógł dzielić się nowymi doświadczeniami :p

Pozdrawiam

Nabucho

Witaj!

Każdy z nas kiedyś był nowy :D

Pozdrawiam

żona Krzycha

nabucho,

Jestem w podobnej sytuacji: zakupiłem projekt i będę (mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości) składał wniosek o pozwolenie.

Ale czekam jeszcze na poprawki na mapie do celów projektowych-pierwszy wariant okazał się zbyt nieaktualny, żeby mógł służyć architektowi.

Robisz jakieś zmiany w projekcie?

Ja zmienię rozkład pomieszczeń, żeby móc wykorzystać pomieszczenie przy kuchni (c.o.) na spiżarnię i wnękę-mini garderobę. Zastanawiam się jeszcze (dzięki geodetom mam na to czas... :p), czy podnosić dach.

Pozdrawiam z Trójmiasta

Darek

Hej DarekFy!!

Nasze problemy z warunkami zabudowy wynikały przede wszytskim z tego, że Pani urbanistka miała inną wizję na temat podziału terenu na działki. Na szczęście Wójt wykazał zdrowy rozsądek i skończył to zamieszanie.

Co do zmian w projekcie, to dokonaliśmy ich kilka. Podstawowa, to przeniesienie łazienki na parterze z pomieszczenia przy garażu do pokoju z wykuszem. W miejscu łazienki robimy kotłownię (prawdopodobnie z piecem na eko-groszek) dodatkowo o jakieś 90 cm przesuwamy ścianę kotłowni w kierunku łazieni i tym sposobem zwiększa nam się powierzchnia kotłowni, a w łazience powstaje naturalna wnęka na kabinę prysznicową. Kolejna zmiana to korekta bramy garażowej do wymiaru standard. Troszeczkę też mieszamy na poddaszu. Tutaj głownie z powodu zmiany pomieszczenia, w którym będzie łazienka. Zyskujemy większy hol i nie ma pomieszczeń "przechodnich". W pomieszczeniu nad garażem będą dwa okna na przeciwko siebie.

To chyba tyle, jeśli chodzi o istotne zmiany. Acha, jeszcze jedno - nie podnosimy ściany kolankowej, wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby (widziałem wybudowaną Wierzbę II)

Pozdrawiam

Nabucho

Cześć,

Też chciałem zobaczyć Wierzbę "na żywo " :o Byłem nawet umówiony z Radomikem, ale sprawy rodzinne nie pozwoliły na zrealizowanie tego zamiaru.

Na poddaszu raczej nie będę dokonywał zmian. Może podczas budowy coś mi przyjdzie do głowy :p

Ścianka kolankowa - to dobry pomysł dla kogoś, kto nie chce miec "przejściowej łazienki". Można wtedy zrobić wejście do "pomieszczenia nad garażem" (bo tak często tu się je określa :D) z korytarza. Ale jeśli ma ono pełnić funkcje bardziej praktyczne (np. suszarnia, wędzarnia, wybieg dla papużki) niż rozrywkowe (oglądanie meczy z kumplami :lol: ), to wejście przez łazienkę może stanowić atut.

Pozdrawiam,

Darek