Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Peter74 Dzięki za info - uspokoiłem sie. Kierownik mi mówi żeby w ogóle nic nie dawać - ale dla spokoju ducha - chyba wrzucę tam tą castoramę. Pręty fi16 na fi12 przelicza się biorąc pod uwagę stosunek stali w betonie - tak mnie dziś majster oświecił - cokolwiek to znaczy na 1 fi16 przypadają chyba 2 fi12. Czy to jest ekonomiczne,.. Nie wiem jaka jest różnica w cenie fi12 fi16...

Pzdr

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...cokolwiek to znaczy na 1 fi16 przypadają chyba 2 fi12. Czy to jest ekonomiczne,.. Nie wiem jaka jest różnica w cenie fi12 fi16...

Ekonomiczne to chyba nie :-? . Fi12 jest najtansze, ale roznica nie jest duza pewnie 200-300 PLN na tonie. Dajac 2 fi12 zamiast jednego fi16 wkladasz troche wiecej stali na kazdy metr (2*6^2>8^2 czyli 72>64). Jesli chodzi o objetosc to jeden f16 to to samo co 4 fi8, ale jak kiedys powiedzialem budowlancom zeby tak zastapic to mowili, ze na zginanie ma to mniejsza wytrzymalosc. Chyba trzeba spojrzec w jakims poradniku mechanika albo co :D

Piotrek

Ja nie budowałem, ale temat wytrzymałości BK przerobiłem u żródła, czyli w firmie probukujacej YTONGA. W odpowiedzi usłyszałem, że nawet z odmiany 800 można budować budynki dwukondygnacyjne. Ponieważ WIERZBA II to parterówka, więc odpowiedż wydaje się oczywista.Osobiście przymierzam się do YTONGA 40 cm lub SOLBETU 42 cm.

Oczywiście sciana jednowarstwowa.

Pozdrawiam.

No właśnie sprawa chyba taka oczywista niestety nie jest. W projekcie W2 sciany zewnątrzne są marki 3 ale 36,5cm - tylko w takiej marce jest ta grubość ytonga chyba. Natomiast ściany wewn są już obliczone na 2,8MPa charakterystycznej co odpowiada u Ytonga PP4/06 - marka 5 ( w projekcie jest 6). 800 owszem - to - im większa gęstość objętościowa tym większa marka (MPa) ale gorzej z ciepłem. Solec robi max 700 w marce 4 - nie wiem jak to wygląda z 42cm ale nawet - to co ze ścianami nośnymi w środku? 24cm? Mój projektant powiedział że mam całość zrobić z Solca 700 bo i tak daje 12 styropianu/wełny - ale w Horyzoncie powiedzieli że i tak należało by to przeliczyć... :( bo to tylko 4MPa.... Chyba przejdę na ceramikę....

Pzdr

Witam serdecznie,

Jestem nową osobą, która być może przejmie paleczkę i mogłaby kontynuować polemiki i dyskusje w temacie projektu i informacji bliskich WIERZBIE II.

Jeżeli byłaby taka możliwość poszukuję osób, ktore wybudowały dom wg projektu WIERZBA II. Przed zakupem chciałbym zobaczyć dom fizycznie, a nie tylko na zdjęciu.

Dlatego też prośba:

- o kontakt osób, które byłyby zainteresowane zaprezentowaniam swojej perełki - ja jestem z okolic Rzeszowa

- informacje, spostrzeżenia, dobre i słabe strony projektu

Z gory dziekuję za odpowiedzi i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Waldek

[email protected]

WITAMY NA FORUM

JA BUDUJĘ W OKOLICACH GORZOWA JAK CHCESZ TO ZAPRASZAM ALE TO DALEKO. PAMIĘTAM JAK NIDAWNO POISAŁEM O TYM CO TY. NA TYM FORUM SĄ BARDZO MILI LUDZIE I NA PEWNO ZNAJDZIESZ JAKĄŚ WII BLIŻEJ RZESZOWA.

*Zmieniłem ekipę i zaczeło coś się dziać na budowie-w końcu---teraz stawiaja ścianki działowe a za tydz. więżba.

POZDARWIAM WSZYSTKICH

witam

Postanowiłem sie pochwalić pierwszysm powaznym sukcesem - właśnie dostałem PnB teraz się uprawamacnia :p :p :p :p :p :p

Dla zainteresowanych, swoją wędrówkę za kwitami zacząłem od 05.04.2007 od złożenia wniosku o warunki gazowe i w W-wie trwało to 3 miesiące. Dodam że na działce mam aktualny Plan Zagospodarowania Przestrzennego więc WZiZT trwały 1 miesiąc, tak czy siak cały proces trwał nie wyjąte 5 miesięcy - sądzę że to i tak dość sprawnie, choć gmina z pozwoleniem czekała 50 dni a ma max 65 ale byli zawaleni kwitami!!! No i do gminy - Białołęka biegałem z 10 razy, a mieli zmniejszać biurokację. :evil:

Tyle gdau gadu!

A teraz ważne pytanie czy może ktoś sprubował zainstalować rekuperator w Wierzbie? Trochę o tym myślę ale nie będzie łatwo szczególnie ze znalezieniem miejsca na przewody powietrzne i na czerpnie i wyrzutnię powietrza. Myślę o tym juz teraz bo jak bym się zdecydował na ten rekuperator to można by zrezygnować z komina wentylacyjnego tego przy łazienkach, tzn sam komin na poziome pomieszczeń by musiał zostać ale z częśći komina nad połacią dachu można by zrezygnować. A wierzba niestety ma 3 kominy trochę dużo! :roll:

pzdr

Spaniel

Ja też planuje/planowałem wentylację z rekuperatorem. Mimo to kominy stawiam wszystkie.W tym roku planuje skończyć budowę na poziomie pełnego pokrycia dachowego, na wiosnę ruszam z instalacjami - powoli zacznę zasięgać informacji w firmach instalacyjnych tego typu rozwiązania - dam znać gdy coś w sprawie wierzby i rekuperatora będę wiedział.

PS. Jeżeli chodzi o temat chwalenia się to wrzucam spóźnione fotki ;)

http://foto.onet.pl/getvk,4gqwaaw4qo4g,u.html

witam

Mam pytanie bo nie bardzo wiem. :roll: W jaki sposób kleiliście styropian do scian fundamentowych. Tzn po pomalowaniu ścian jakimś wynalazkiem przeciw wilgoci do stosowania ze styropianem na co kleiliście styropian no i czy używaliście też kołków do tego? Słyszałem też że niektórzy na przyklejony styropian w części poniżej poziomu gruntu używają foli kubełkowej. Co wy na to? pzdr

Spaniel :roll:

Właśnie mi po głowie dylematy tego typu chodzą, bo u mnie ekipa izolowała jarlepem tylko stronę wewnętrzną, a na zewnątrz jest bezpośrednio przyklejony do ściany styropian, pomazany, na zewnątrz dysperbitem. Trochę się zniesmaczyłem że nic nie dali na ściany przed przyklejeniem styropianu - ale zrobili to świadomie. Kleili na zwykły klej do styropianu, bo do warstwy dysperbitu trzeba by było użyć jakiś mas bitumicznych... W projekcie sprawdziłem - pionowa izolacja występuje po obu stronach ścian ale wykonuje się ją niby po analizie w danych warunkach gruntowo-wodnych. Nie jestem do tego przekonany, ale już tak zrobili...

Pzdr

Witam

Myśmy smarowali od zewnątrz cały fundament izohomem WL rozwodnionym 2 warstwy a później styropian kleiliśmy równiez izohomem WL ale bez rozrzedzania. Na styropian przykleiliśmy warstwę folii ale cienkiej 0,3. Narazie jest ok, pożyjemy zobaczymy, siedzimy na glinie.

Pozdrawiam Mirka

markov7,

wiem że trzeba pogrubić fundamenty,zwłaszcza gdy chce się zastosować ścianę grubszą niż w projekcie. Ten temat był już przerabiany na tym forum.

Grubsze fundamenty wskazane są zwłaszcza przy budowie z betonu komórkowego, aby uniknąć osiadania ścian,a co za tym idzie ich pękania.

BK jest na to bardzo wrażliwy. Ja kiedyś myślałem o skrzyżowaniu BK z silką na ścianie zewnętrznej, ale po zasięgnięciu informacji w firmie produkującej YTONG i SILKĘ oraz opinii na tym forum temat odpuściłem. Parametry cieplne takiej ściany byłyby żałosne. Sama SILKA jest jeszcze zimniejsza, a więc musiałbyś dać i tak potężne ocieplenie. Zatem jeśli chcesz odpuścić temat BK, to sensownym rozwiązaniem pozostaje albo ceramika poryzowana, albo keramzytobeton. Ten ostatni ma parametry cieplne i wytrzymałościowe godne uwagi.

Mirka - dzięki za info.

Co do ścian... kaczadam - cały czas zasięgam informacji na temat BK. Zdecydowany byłem na BK, tak jak zresztą projekt zakłada. Budujemy z kolegą 2 domy od razu (różne). Jedna ekipa. Dziś zaczęli u niego ciągnąć ściany z ceramiki. Idzie im to żwawo - a ja sobie obserwuje jak wygląda zaprawochłonność :) Generalnie przygotowałem budżet na gazobeton, ceramika zwiększa mi sporo koszty robocizny, i materiału stąd ciągle sie waham. Zewnętrzne ściany w wierzbie wg projektu to BK 36,5 w marce 3 MPa... BK Solbetu który chciałem użyć to BK 600, też 3MPa ale 24cm... Nie wiem jak to się przekłada - wytrzymałość na ściskanie to wytrzymałość bez względu na szerokosć bloczka - ale jego nośność jest chyba jednak mniejsza. Ściany wewn. to wg projektu 24cm w marce 6MPa, Solbet daje max 4MPa i na to ew bym sie zdecydował - tudzież na cały budynek z solbet 700 4MPa, choc to jednak mniej niż w projekcie. Co do keramzytu... Chyba bloczki keramzytowe mają 2MPa co stawia je w tym wypadku na ostatnim miejscu - chyba ze sie mylę. W kujawsko-pomorskim 90% budunków z BK powstaje chyba z solebtowego 600 3MPa i jakoś stoją, nie wiem jak rozwiązać sobie ten porblem - na Ytonga trzeba za długo czekać, no i koszt... wolę wtedy chyba ceramikę

Pozdrawiam

markov7

bardzo duzo informacji na temat parametrów technicznych poszczególnych materiałów na ściany jest w tegorocznych i ubiegłorocznych numerach " MURATORA " i " ŁADNEGO DOMU". Jak będę miał chwilę wolnego czasu, aby odszukać te artykuły, to podam Ci konkretne numery i parametry interesujących Cię materiałów. ( Niestety, na razie mieszkam głównie w hotelach a we własnym domu jestem gościem. Myślę, że od pażdziernika będzie trochę lepiej z czasem. )

Pozdrawiam.