kraania 09.10.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 no i oczywiście gratulujemy prawomocnego PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 21.10.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Hejka!... brak czasu spowodował, że dawno mnie tu nie było, ale dziś nadrabiam zaległości i czytam, czytam i czytam, choć na pisanie nadal mi brakuje czasu to wyskrobię dwa słówka i sprawię, że troszkę "do góry podskoczymy" Widzę, że na Waszych budowach spore postępy U nas "walczymy z dachem" i mam nadzieję, że wygramy przed zimą. POZDRAWIAM WSZYSTKICH żona krzycha16a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 24.10.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Coś strasznie spokojnie zrobiło się na naszym wątku. To zapewne wpływ jesieni i zakańczanych budów. Jakoś tak mi wychodzi, że Ci co już zakończyli swoje budowy i zamieszkali w swoich WIERZBACH II przestali się udzielać na tym forum. A szkoda, bo to ich opinie są dla przyszłych budowniczych, do których i ja się zaliczam, najbardziej cenne. To właśnie oni a nie kto inny mogą najlepiej z perspektywy czasu ocenić przydatność pewnych rozwiązań jakie wprowadzili w swoich domach. Z perspektywy czasu widać też dobrze co jeszcze warto byłoby zrobić. A zatem do Was szczęśliwcy, którzy już mieszkacie w swoich domach kieruję swoją prośbę. W ramach walki z jesienną nudą, skrobnijcie coś na tym forum o tym jak Wam się mieszka w Waszych domach, jakie zmiany wprowadziliście do pierwotnego projektu i jak je oceniacie, oraz co byście dzisiaj jeszcze zrobili, gdybyście dopiero zaczynali Wasze budowy. Myślę, że Wasze spostrzeżenia będą badzo przydatne dla następnych budowniczych. Może dzięki temu nie sprawdzi się stare powiedzenie, że pierwszy dom buduje się dla wroga ... . Ja cieszę się póki co z tego, że ceny materiałów budowlanych zaczynają spadać. Liczę, że w ślad za tym zaczną spadać również ceny działek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 25.10.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Cześć. U mnie dziś spoczął strop na swoim miejscu choć łatwo nie było. Może i ktoś już zauważył, może komuś się przyda taka informacja - zależy od której strony zaczniecie układać belki szybciej się spostrzeżecie - w zestawieniu belek teriva jest mały byk - policzono jedną 300 za mało (powinny być 2) ale na szczęście jedną 540 za dużo (jest 29 a wystarczy 28 ) Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spaniel 27.10.2007 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 A zatem do Was szczęśliwcy, którzy już mieszkacie w swoich domach kieruję swoją prośbę. W ramach walki z jesienną nudą, skrobnijcie coś na tym forum o tym jak Wam się mieszka w Waszych domach, jakie zmiany wprowadziliście do pierwotnego projektu i jak je oceniacie, oraz co byście dzisiaj jeszcze zrobili, gdybyście dopiero zaczynali Wasze budowy. Myślę, że Wasze spostrzeżenia będą badzo przydatne dla następnych budowniczych. Może dzięki temu nie sprawdzi się stare powiedzenie, że pierwszy dom buduje się dla wroga ... . Tak Tak przyłaczam się do tych słów. Sam mam PnB i w tym roku nie rusze z budową planuję na wiosnę i pewne niewielkie zmiany zrobiłem (likwidacja zew. kominka, większe okna, szersza brama garażowa, większy taras - kosmetyka) ale jest jedna której nie zrobiłem a która im więcej czasu mija tym bardziej nie daje mi spokoju!!! "Ścianka kolankowa - robić czy nie robić oto jest pytanie ?" Przyznam się że widzialem 2 WII z i bez ścianki kolankowej z czego ta druga była lekko poszerzona 1m (zlikwidowany wykusz i o jego szerokość był szerszy dom). Zatem nie była to taka WII jak moja . Żona namówiła mnie by nie robić ścianki w projekcie. Czy miała oby rację? Rozważałem wszystko: zmianę wyglądu, wzrost kosztów (beton i zbrojenie jednak kosztuje ), większa kubatura do ogrzania, zalety: większa przestrzeń życiowa i kilka guzów mniej. Sam juz nie wiem? Help me! Spaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 28.10.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witam, witam zapraszam do siebie na wycieczkę, zobaczysz Spaniel WII identyczną z projektem, z w/w zmianami. Poddasze jak na 2sypialnie wystarczająco duże. Jednynie zasrzeżenia mam do podciągów zewnętrznych na wejściu i na tarasie. Po dodaniu podbitki nie będą widoczne. Chyba ładniej byłoby, gdyby jednak były widoczne. Mogę to jeszcze skorygować styropianem, nadkładając go na belkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FELKA 30.10.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam wszystkich Wierzbowiczówrzadko zdarza mi się udzielać na tym forum ale podzielę sie z wami moją radością z faktu,że udało mi sie juz zamieszkać w mojej wierzbie.Z tego co czytałam na forum , wiem,że niektórzy dużo w tym budynku zmienili a ja tylko troche a właściwie bardzo niewielenp. zlikwidowałam przejście z holu i kuchni do pom.gosp a w zamian za to mam drzwi do pom.gosp. z wiatrołapu i to bardzo mi pasuje , poza tym na dole nic nie zmieniałam natomiast poddasze podnieśliśmy o 1 pustak w górę i z tego też bardzo sie cieszę bo pokoje zyskały przestronności, zmniejszyliśmy też górną łazienkę a w zamian za to mamy pokój nad garażem z wejściem z korytarza i to wg mnie też był dobry pomysł.Teraz już mogę powiedzieć,że mieszka sie w tym domu wygodnie i jestem zadowolona ,że wybraliśmy właśnie ten projekt.Co prawda góra nie jest jeszcze całkiem wykończona, brakuje elewacji zewnętrznej i podwórko pozostawia wiele do życzenia ale to tylko kwestia czasu więc i tak jest się z czego cieszyć .pozdarwiam wszystkich budujących i życzę wytrwałościMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 30.10.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Felka gratuluję !!!! I bardzo zazdroszczę, bo ja już nie mogę się doczekać kiedy zamieszkamy w naszej Wierzbie. A może pochwalisz się swoim domkiem i wkleisz jakieś zdjęcie? patty co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 07.11.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Czesc Wierzbianie!!! Troche mnie nie bylo, ale mam wytlumaczenie ... zostałem w połowie wrzesnia szczesliwym tata tej oto Kruszynki. Na imie ma Magda i jest nowa Wierzbianką http://foto0.m.onet.pl/_m/20699599745c0cc6cd4866bc9a763d4c,5,19,0.jpg Wiedze, ze u Was prace w pelni, o czym swiadczy liczba postow. U nas strop zalany, wiezba zrobiona, zadeskowane i opapowane. Jak bede mial chwilke to wkleję jakieś zdjątka. Moze zrobia sie jeszcze scianki wewnatrz i schody. Co do ostatnich to mam pytanie, prawie 19 cm to chyba gorna granica dopuszczalnej wysokosci stopnia i wg rysunku pogladowego z projektu rozna glebokosc stopni. Czy ktos sie pokusil o dolozenie jednego stopnia i przeprojektowanie geometrii? Pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 08.11.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witamy śliczną nową Wierzbiankę i gratulujemy szczęśliwym rodzicom Peter74 czyli Wasza Wierzba już urosła, a pamiętam jak wiosną oglądaliście początki naszej i jeszcze nie mieliście PnB pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 08.11.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Peter74, ja również przyłączam się do gratulacji. Rosną nowe kadry na forum. Moja córcia ma już 6 i pół miesiąca. Ale w odróżnieniu od Was dom ciagle na etapie poszukiwania działki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 12.11.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 FELKA Gratuluję! Miło, że kolejne osóbki mogą już mieszkać w Wierzbie Jeśli to nie problem, to czy mogłabyś przypomnieć z czego macie dach? SPANIEL Scianka kolankowa ....pamiętam jak my mieliśmy ten problem, też nie dawał nam spokoju Trzeba wziąć "za i przeciw" i sprawa jasna U nas po długich rozważaniach zostało "bez ścianki" PETER74 Gratuluję córeczki! Widzę, że nie tylko my deskowaliśmy dach Obecnie jesteśmy na etapie oglądania i wybierania koloru i rodzaju dachówek to...dopiero jest problem także i finansowy. Bardzo podobał nam się dach Piotruśka ale decyzji jeszcze nie podjęliśmy. Peter a jaki dach będzie u Was? KACZADAM życzę powodzenia w szukaniu i wybieraniu działki....wiem jaki to problem, my przejechaliśmy setki kilometrów (oczywiście w okolicach Warszawy) aż znaleźliśmy tą odpowiednią, mieliśmy jeszcze to szczęście, że działkę kupowaliśmy prawie 4 lata temu....wtedy ceny były o 200% niższe. Pozdrawiam żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 12.11.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Czesc! Dzieki za gratulacje. Kraniu,, tak nasza Wierzba juz troche nabrala ksztaltow. Wkleilem dzis pare fotek, a jeszcze w czerwcu rosła tam trawka . Jeszcze raz dzieki za mozliwosc ogladniecia Waszej. Jak rosnie Oskarek? Kaczadam, wytrwalosci w poszukiwaniach. Ostatnio bylem przez tydzien w Zielonej Gorze wyglada ze terenu jeszcze duzo. Pewnie gorzej z tym, gdzie sie mozna wybudowac. Trudno u Was o dzialki? Zona Krzycha. O dachowce myslimy, ale odkladam temat na nastepny rok (przynajmniej). Najpierw chcemy wykonczyc srodek. Co do koloru to najbardziej podoba mi sie grafit, ale u nas wolno tylko w "odcieniach czerwieni i brazu" wiec odpada. Bedzie kolor ceglasty- moze braas romanski? Pzdr Peter74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 12.11.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Czesc Moja dachówka właśnie przyjechała. Romański Braas Cisar w kolorze kasztanowym. Teraz rosną kominy, klinkier już też w drodze. Najgorsze z murarki za mną... Strop był najbardziej stresogenny zwłaszcza jego zalewanie. Kończyliśmy ok 19 godziny przy 2 halogenowych żarówach . W każdym razie wieniec okala już szczyt Wierzby i czas na ekipę ciesielkską...Mam nadzieję że przed wigilią moja wierzba będzie miała już swój własny dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 13.11.2007 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Peter74 W rejonie Gorzowa Wlkp problem działek i ich cen w zasadzie nie istnieje. Wiem ze jeśli ktoś z inwestorów gorzowskich przeczyta powyzsze zdanie, to zapewne pomysli, ze chyba nie wiem co piszę. Ja niestety szukam działki w rejonie Warszawy, bo tu mam pracę. A porównując ceny działek w woj. Lubuskim do cen z okolic Warszawy, to czuję się upoważniony do takiego stwierdzenia. Gdybym budował się w okolicach Gorzowa, to zapewne dzisiaj zapraszałbym już nowych forumowiczów do oglądania swojego domu, lub przynajmniej śledzenia postepów jego budowy. A tak, szukam dalej i podgladam co się dzieje na budowach w Kłodawie i u Wieska 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 15.11.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Czesc Moja dachówka właśnie przyjechała. Romański Braas Cisar w kolorze kasztanowym. Teraz rosną kominy, klinkier już też w drodze. Najgorsze z murarki za mną... Strop był najbardziej stresogenny zwłaszcza jego zalewanie. Kończyliśmy ok 19 godziny przy 2 halogenowych żarówach . W każdym razie wieniec okala już szczyt Wierzby i czas na ekipę ciesielkską...Mam nadzieję że przed wigilią moja wierzba będzie miała już swój własny dach. Pozdrawiam Markow7 mam WIELKĄ prośbę..czy mógłbyś określić (mniej więcej) ile kosztuje dachówka+wykończenia+kominy+okna dachowe+robocizna. Właśnie zastanawiamy się czy robić dach?...czy poczekać. Po przeczytaniu odpowiedzi Petera74 zaczeliśmy myśleć podobnie jak On. Zastanawiamy się czy nie lepiej zacząć coś w środku. Mamy taką możliwość bo dach jest zadeskowany i właśnie kryję się papą. No i proszę...jakie to forum jest pomocne PROSZĘ napiszcie ile kosztowało (mniej więcej) wykończenie dachu? Co robić? Dach czy środek? Z góry bardzo dziękuję. żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patty 15.11.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 FELKA gratuluje i dziekuje za te pare slow, dla nas wciaz budujacych wazne sa spostrzezenia osob, ktore juz zamieszkaly w swoich wierzbach , Peter74 gratuluje uroczej coreczki !, markow7 duzo zamawiales klinkieru na swoje kominy ? my wlasnie jestesmy na etapie wyliczen ile tego klinkieru bedzie nam potrzeba oraz poszukiwan dekarzy, ktorzy mogliby za rozsadne pieniadze polozyc nam dachowke na poczatku przyszlego roku kraania, jutro po poludniu zalewamy strop schody sa oszalowane, a drewno na wiezbe czeka na polozenie moze dzisiaj znajde chwile zeby powklejac jakies fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 15.11.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 oraz poszukiwan dekarzy, ktorzy mogliby za rozsadne pieniadze polozyc nam dachowke ano..właśnie..bardzo jestem ciekawa jakie to są rozsądne pieniądze. Ile mogą "krzyknąć" dekarze za położenie dachówki? PATTY gratuluję postępów na budowie żona krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patty 15.11.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 ano..właśnie..bardzo jestem ciekawa jakie to są rozsądne pieniądze. Ile mogą "krzyknąć" dekarze za położenie dachówki? żona krzycha jak na razie mamy dwie oferty za robocizne- 15 tys i 18 tys i szukamy dalej, tzn. taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 15.11.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Cześć! Sprawa mojej dachówki wygląda tak: generalnie budowę zacząłem pod koniec sierpnia, przy czym jedna ekipa (2 murarzy i 2 pomocników) buduje 2 domy - mój i kolegi obok. Planowaliśmy na ten rok zamknąć budowy dachami - jest szansa że się uda - do mnie jedna z ekip ciesielksko-dekarskich wchodzi już w sobotę. Urządzam się od przyszłego roku. krzych16a - koszt mojego dachu przedstawia się następująco: 1) więźba + łaty - ok 14tys 2) Dachówka Braas Cisar 12tys 3) Akcesoria 3 tys 4) Rynny ok 4tys 5) Okna ok 9 tys 6) Cieśla zabiera za cały dach (więźba i pokrycie) +rynny 12,5tys Nie deskuję dachu tak więc trudno mi cokolwiek doradzić - może zrobiłbym tak samo - najpierw środek skoro nie kapie na głowę. Poza tym ja na pewno teraz nie wstawię wszystkich o ile w ogóle jakieś wstawię - okien połaciowych. Po pierwsze - trochę ta więźba jednak powinna odstać, po drugie trochę się boje je zostawić, po trzecie nie planuję urządzać od razu poddasza. patty - klinkier - 1000szt dziurawki (2pln) i 200szt pełnej (4pln). Do tego około 0.7t cementu 450 (zamiast zaprawy do klinkieru) Pozdrawiam PS Dodam jeszcze że swojej dachówki ani klinkieru na oczy jeszcze nie widziałem - jutro przyjeżdża Zawierzyłem gustowi panu który prowadzi sprzedaż dla mnie w/w materiałów... Nie mam po prostu czasu. Większość budowy prowadzę na telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts