Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Markow7 WIELKIE dzięki za tak precyzyjną i szybką odpowiedź.

Czyli już wszystko wiem. Położenie dachówki wraz z materiałami, oknami i robocizną będzie kosztowało około 40.000 PLN :( :-?

Markow gratuluję tempa budowy! Niedawno oglądałam Twoje zdjęcia - super! :D U nas zaczęliśmy na jesieni ubiegłego roku....i myślę, że jeszcze troche się "poślimaczy"

PATTY 15.000 i 18.000 to chyba za położenie dachówki i więźby? - no cóż, życzę powodzenia w znalezieniu tańszej ekipy :D My niedawno szukaliśmy ekipy do położenia więźby, deskowania i położenia papy - niestety było bardzo trudno z terminami ...a o cenie robocizny, to już nie wspomnę (nie mogliśmy wybrzydzać) bo zima nas goniła.

Pozdrawiam

żona krzycha

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Położenie dachówki wraz z materiałami, oknami i robocizną będzie kosztowało około 40.000 PLN

Pokusiłam się do zerknięcia na koszty poniesione przez nas i dokładny koszt wyszedł 58 866,20 :roll:

W tym:

9 500,00 więźba

9 620,00 dachówka

705,00 materiały różne więźba

7 000,00 robocizna więźba

25 041,20 rynny, okna (8 szt. Velux), materiały różne do dachu

7 000,00 robocizna dachówka

Jak rosnie Oskarek?

Oskarek ma już 4,5 m-ca i robi się fajnym chłopczykiem ;)

Patty czekam na zdjęcia !

a to nasza WII, przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione wieczorem, tel. kom ;)

http://images34.fotosik.pl/46/8b6da6ab644e48ab.jpg

http://images33.fotosik.pl/46/d636759c32a29932.jpg

Witam Wierzbowiczów i nie tylko:)!

Obserwuję Forum od kilku miesięcy...odkąd zaczęliśmy z mężem budować ten "nasz" śliczny domek:). Jednak wciąz było mało czasu , aby tu czynnie uczestniczyć..

Budujemy naszą Wierzbę II w woj. lubuskim, zaczęlismy budowę w marcu tego roku , obecnie jesteśmy na etapie rozpoczęcia instalacji : elektrycznej i c.o. oraz ekipa kończy docieplenie budyku.

W samym projekcie, dokonaliśmy niewielu zmian: m.in: poszerzenie okna tarasowego, zamknięcie wejścia do spiżarni (co) od strony korytarza, czy też z częsci garazu utworzenie pralni i "zlewu gospodarczego" oraz zmiana klatki schodowej na prostokątną... w garazu zamiast okrągłęgo okna mamy klasyczne- prostokątne

Jesli ktoś z Was będzie na tyle miły i podopowie mi jak zamieścić tu zdjęcia, z checią to zrobię:)...pomysłów nigdy za wiele...sama się o tym przekonałam czytając to forum.

Dzięki i pozdrawiam

p.s. Podaję maila do zainteresowanych : [email protected]

Witam Wierzbowiczów i nie tylko:)!

Obserwuję Forum od kilku miesięcy...odkąd zaczęliśmy z mężem budować ten "nasz" śliczny domek:). Jednak wciąz było mało czasu , aby tu czynnie uczestniczyć..

Budujemy naszą Wierzbę II w woj. lubuskim, zaczęlismy budowę w marcu tego roku , obecnie jesteśmy na etapie rozpoczęcia instalacji : elektrycznej i c.o. oraz ekipa kończy docieplenie budyku.

W samym projekcie, dokonaliśmy niewielu zmian: m.in: poszerzenie okna tarasowego, zamknięcie wejścia do spiżarni (co) od strony korytarza, czy też z częsci garazu utworzenie pralni i "zlewu gospodarczego" oraz zmiana klatki schodowej na prostokątną... w garazu zamiast okrągłęgo okna mamy klasyczne- prostokątne

Jesli ktoś z Was będzie na tyle miły i podopowie mi jak zamieścić tu zdjęcia, z checią to zrobię:)...pomysłów nigdy za wiele...sama się o tym przekonałam czytając to forum.

Dzięki i pozdrawiam

p.s. Podaję maila do zainteresowanych : [email protected]

Witam serdecznie, miło, że kolejna osoba do nas dołączyła :D

http://forum.muratordom.pl/jak-dodac-zdjecia-zeby-byly-widoczne-na-forum,t63615.htm

Czekam na zdjęcia :D

Pozdrawiam

żona krzycha

Witaj ewayaa :) Widzę, że same kobietki się biorą za forum i budowę ;). Oczywiście sobie żartuję, bo u nas to Mężuś zajmuje się i prowadzi budowę, ja ewentualnie tylko wybieram i doradzam :). Udaje nam się jakoś dogadać :wink: . My też zaczęliśmy w marcu, a teraz właściwie to już zostały same wnętrza, zaczęliśmy układanie terakoty. Oczywiście czekamy na zdjęcia :)

patty Tak, ma już nawet "ubranko" ale do końca jeszcze trochę... Zdjęcia Waszej WII fajne, ale czekam na dalsze !

jeszcze kilka fotek przed zalaniem stropu :)

strop:

http://images31.fotosik.pl/50/3398f5cde9c4bc10m.jpg,

strop:

http://images23.fotosik.pl/115/ae3619c55ba0ee83m.jpg,

salon:

http://images25.fotosik.pl/115/b10338b43d739666m.jpg,

komin kominkowy:

http://images34.fotosik.pl/50/315557b330bc7635m.jpg

dzisiaj o 11:00 zalali nam strop, fotki wyszly bardzo nieczytelne bo byly robione po poludniu, ale moze na dniach uda sie cos cyknac i wkleic na forum :)

• 2 weeks później...
"Ścianka kolankowa - robić czy nie robić oto jest pytanie ?"

Przyznam się że widzialem 2 WII z i bez ścianki kolankowej z czego ta druga była lekko poszerzona 1m (zlikwidowany wykusz i o jego szerokość był szerszy dom). Zatem nie była to taka WII jak moja . Żona namówiła mnie by nie robić ścianki w projekcie. Czy miała oby rację? :wink: Rozważałem wszystko: zmianę wyglądu, wzrost kosztów (beton i zbrojenie jednak kosztuje :x ), większa kubatura do ogrzania, zalety: większa przestrzeń życiowa i kilka guzów mniej. :D Sam juz nie wiem? :cry: Help me! :-? Spaniel :lol:

Spaniel, myslę, że dzisiaj już mogę Ci odpowiedziec ze 100 % pewności na Twoje pytanie. Robić !. Ostatnio dzięki uprzejmości MiryM miałem okazję oglądnąć już zasiedloną Wierzbę II i zobaczyć na " żywym " organiżmie poczynione zmiany. Oni właśnie miedzy innymi zrobili ściankę kolankową, częściowe podpiwniczenie, trochę poszerzyli W-II od strony wykusza oraz dorobili drugi wykusz od strony salonu ( symetrycznie do tego w oryginale ).

Dzięki ściance pokoje na poddaszu stały się dużo przestronniejsze, a garderoba urosła do rozmiarów małego pokoju. (Przyszłościowo, gdyby któreś z dzieci chciało zamieszkać razem, a jednocześnie mieć dużo swobody, to wystarczy podciągnąć piony z kuchni do garderoby i urządzić tam drugą kuchnię.)

Ściankę podnieśli o dwa pustaki plus wieniec plus murłata. Aby zachować pierwotny wygląd zewnętrzny domu, zastosowali dwa rozwiazania:

- zamiast stropu Terriva, wylali strop monolityczny. Jest on cieńszy od Terrivy, więc jakgdyby odzyskali część wysokości ścianki kolankowej.( Ma poza tym lepsze właściwości akustyczne, ścianki działowe można na nim ustawiać praktycznie w sposób dowolny, a poza tym dodatkowo stabilizuje cały dom, gdyż jest cięższy.)

- wydłużyli krokwie dachowe o około 30 cm.

W sumie dało to pożądany efekt. Z zewnątrz wogóle nie widać różnicy, a jednocześnie dach nie zacienia już okien.

W sumie same pozytywy kosztem niewielkich nakładów dodatkowych. Kosztuje Cię to bowiem dwa rzędy pustaków dodatkowo oraz trochę dachówek więcej na pokrycie owych dodatkowych 30 cm dachu po jego obwodzie.

Podobne rozwiązanie przyjął u siebie Wiesiek2, którego W-II też miałem przyjemność ostatnio oglądać. U niego także podpatrzyłem inne rozwiązanie o którym już ktoś kiedyś pisał na tym forum, warte polecenia.

Otóż obniżył on dach nad garażem o jakieś 20 cm, uzyskując dzięki temu ( plus ścianka kolankowa ) piękne pomieszczenie nad garażem.

A skoro o tym pomieszczeniu mowa, to proponuję zastanowić się nad zmianą wejścia do niego tak, aby nie trzeba było wchodzić przez łazienkę.

Ja wykombinowałem coś takiego co opisuję ponizej, zastrzegam, że jest to jeszcze do przekonsultowania z architektem.

Otóż chcę przesunąć ściankę pomiędzy łazienką a przedpokojem w głąb łazienki, na linię wyznaczoną przez połączenie słupa stojącego pomiędzy łazienką a pokojem ze słupem stojącym w garażu. W ten sposób łazienka wejdzie na garaż, powiększając swoją powierzchnię.( W części garażowej łazienki chcę urządzić saunę.) Jednocześnie trzeba przesunąć komin stojący dotychczas pomiędzy domem a garażem na ścianę pomiędzy łazienką a pokojem, gdyż chyba tylko tam przejdzie on bezproblemowo przez dach.

W ten sposób pomiędzy nową ścianką do łazienki a przedpokojem powstanie swobodne wejście nad garaż z pominięciem łazienki,co otwiera nieograniczone możliwości wykorzystania pomieszczenia nad garażem ( kino domowe, suszarnia, dodatkowy pokój, hobby itp.).