krzycha16a 15.02.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 witam Oj warto szukać warto tylko czasem nie ma czasu i tu się zgadzam. Mój przykład: jak szukałem ekipy do stanu surowego rozpiętość była - i sie nie powyliłem w cyfrach o 25 800 zł - podkreślam rozpiętość i za ten sam zakres robót. 25800 .....myślę, że gdyby u nas policzył oddzielnie (budowaliśmy etapami) rozpiętości cenowe fundamentów, potem murarzy (ściany), a na końcu dach..to pewnie różnica by mocno wzrosła. A Warszawa i okolice to wyścig cen - niestety My staraliśmy się szukać poza Warszawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 15.02.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Czy wiatrołap nie jest za mały i czy nie jest uciążliwy (jest wielkości mojego obecnego kibelka ) i czy można go w jakiś sposób powiększyć. Cały czas nie daje mi (a w zasadzie żonie) spokoju ten mały wiatrołap - ostatnio moja żona wpadła na pomysł żeby "wyciągnąć' scianę z kuchni (frontową) do pozimu pierwszego słupa przy zadaszeniu wejścia. tym samym mógłbym powiększyć salon i kuchnię i nieszczęsny wiatrołap - co o tym sądzicie? Pozdrawiam Krzychu z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 15.02.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam Jak rozmieszczaliście ławy/stopnie kominiarskie? A może nowoczesnemu kominiarzowi nie są już potrzebne te kosztowne gadżety? Słyszałem o systemach lekkich składanych drabin... Mam jeszcze odwieczne pytanie - jakie tynki wewn. - gipsowe czy cementowo-wapienne... Literatura swoje, subiektywne oceny osób trzecich swoje, a co na to forum? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 15.02.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Cały czas nie daje mi (a w zasadzie żonie) spokoju ten mały wiatrołap Jeżdżąc po naszej okolicy przez przypadek natknęliśmy się na wykończoną Wierzbę II. Zdziwienie nasze było tak duże (od nas jest to zaledwie kilka kilometrów), że aż wyszliśmy z samochodu i "gapiliśmy" się z niedowierzaniem Z domu wyszedł (chyba zaniepokojony )Właściciel. Zapytaliśmy się...czy to jest Wierzba II? (projekt był/jest troszkę zmieniony) Okazało się, że jest to Wierzba II z niewielkimi zmianami. Jakież było nasze zdziwienie...gdy Pan (z własnej woli) szczerze zapraszał nas do środka. Pokazał wykończoną/zamieszkaną WierzbęII i odpowiadał na setki naszych pytań. Po obejrzeniu domku, zapytałam....czy jest coś, co zmieniłby dziś? Odpowiedział, że na pewno podniósłby ściankę kolankową i powiększył wiatrołap - gdyż jest stanowczo za mały. Opowiedział nam o zamiarze powiększenia wiatrołapu. Powiększy go kosztem tarasu wejściowego. Historia miała miejsce około 1,5 roku temu. Wiemy, że Właściciel czasami zagląda na forum, więc jeszcze raz bardzo dziękujemy i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 16.02.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Powiększy go kosztem tarasu wejściowego. Też o czymś takim myślałem ale boję się że będzie to wyglądało jak mały bunkier obronny zamiast wejścia wiec chyba dam do przeprojektowania ścianę frotową (wyciągnięcie jej do wysokości pierwszwgo słupa tarasu wejściowego ) Pzdr. Krzychu z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 16.02.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Powiększy go kosztem tarasu wejściowego. Też o czymś takim myślałem ale boję się że będzie to wyglądało jak mały bunkier obronny zamiast wejścia wiec chyba dam do przeprojektowania ścianę frotową (wyciągnięcie jej do wysokości pierwszwgo słupa tarasu wejściowego ) Pzdr. Krzychu z Poznania Crayo... niestety, nic ni pomogę Nasza WierzbaII jest bez zmian - taka nam się podobała Robiliśmy tylko zmiany kosmetyczne. Choć też się kiedyś zastanawiałam...czy ten wiatrołap nie jest za mały. Jak zamieszkamy to się przekonamy Kiedyś też zastanawialiśmy się czy robić ściankę kolankową...wydaje mi się, że każda decyzja jest decyzją indywidualną....należy wziąć "za" i "przeciw" i podjąć decyzję. Życzę tylko dobrych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 19.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Powiększy go kosztem tarasu wejściowego. Też o czymś takim myślałem ale boję się że będzie to wyglądało jak mały bunkier obronny zamiast wejścia wiec chyba dam do przeprojektowania ścianę frotową (wyciągnięcie jej do wysokości pierwszwgo słupa tarasu wejściowego ) Pzdr. Krzychu z Poznania Wczoraj rozwiązał mi się problem małego wiatrołapu - przejrzałem jeszcze raz projekty i znalazłem Natalię z MG Projekt - to jest dokładnie to co chciałem pozmieniać w Wierzbie . W czwartek pewnie kupię projekt. Pozdrawiam Krzychu z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 20.02.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Nam też bardzo podoba się Natalia z MG Projekt (znam ten projekt), jest bardzo, bardzo podobna do Wierzby II. Nasze potrzeby..między innymi...to 3 pokoje + salon (na dole). Wierzba II spełniła to wymaganie Jeszcze nie mieszkamy więc trudno mi ocenić jak będzie się w niej mieszkało...ale myślę, że bez porównania lepiej niż w bloku A to może się przydać http://forum.muratordom.pl/projekt-mg-natalia-z-wlasny-dom,t70566.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 21.02.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzięki za pomoc i namiary na forum Natalii. Życzę powodzenia przy budowie. Krzychu z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 23.02.2008 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Crayo, jeśli szukasz podobnych projektów do W-II, to na tym forum już ktoś podawał, że prawie identyczny do W-II z przeróbkami jest projekt MELODIA. Niestety nie pamiętam z jakiej pracowni. Musiałbyś poszukać wstecz na stronach tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 23.02.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Dla tych którzy zastanawiają się jak rozwiązać wejście na strych W-II bardziej funkcjonalnie niz przez łazienkę polecam ponizszy link. Jest to link do projektu NATALIA bliżniaczo prawie podobnego do W-II. Jest to z grubsza to co wymyśliłem sam, pisząc o tym jakiś czas temu na forum. Tu gdzie w NATALII jest garderoba na poddaszu ja proponuję wejście na strych. Alternatywnie do tego można zrobić komin kwadratowy zamiast prostokątnego, robiąc w więżbie tzw.wymian. Wejście pozostanie w tym samym miejscu, a nie trzeba przesuwać komina. Przy okazji jest możliwość podpatrzenia, jak wyglądałaby W-II po zlikwidowaniu wykusza ( wyciągnięciu ścian na równo z wykuszem ). Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Można też podpatrzeć jak w inny sposób podzielić powierzchnię domu. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/rzuty.php Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.02.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Melodia jest z pracowni krajobrazy http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 23.02.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Hej Kakusek! widzę, że czasami do nas zaglądasz ....a myślałam, że tylko ja zaglądam do Waszego wątku dotyczącego Melodii Przyznaję się też, że zaglądam także do wątku Natalii Wszystkie te projekty są bardzo, bardzo podobne do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.02.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Nakrylas mnie hihihi Faktycznie "siedze" na 3 watkach gdytz moj domek jest rysowany wlasnie na ich podstawie.Wlasciwie uklad wnetrza bedzie najbardziej zblizony do Natalki natomiast wyglad zewnetrzny (nisko schodzacy dach) chce miec taki jak w Wierzbie II lub Melodii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 23.02.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 ... wyglad zewnetrzny (nisko schodzacy dach) chce miec taki jak w Wierzbie II lub Melodii Jako, ze i ja czasem zagladam do mlodszych siostr WierzbyII na forum natalkowym przeczytalem, ze jedna Natalka rosnie blisko mnie. Po rekonesansie jednak przyznaje ze ten niski daszek Wierzby to to co Tygrysy lubia najbardziej. Ostatnio widzialem tez nowa Melodie, buduje sie przed Zambrowem tuz przy trasie do Bialegostoku, tez ladna . Pzdr Peter74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabucho 24.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam, dawno nas nie było na forum . Od ostatniej naszej "wizyty" zrobiliśmy wielkie postępy w budowie naszego domku. W końcu doczekaliśmy się stanu surowego zamkniętego. Za dni parę będzie gościł u nas elektryk. I tu się pojawiają kolejne problemy a mianowicie co gdzie będzie umieszczone (a myśleliśmy, że jak domek będzie stał w stanie surowym to skończą się nasze dylematy ). Będziemy wdzięczni jeśli podzielicie się z nami swoimi pomysłami na urządzenie kuchni salonu łazienki. Mile widziane zdjęcia Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markor60 29.02.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 POMOCY!!!Kto zna prawidłowy adres pracowni architektonicznej,której projekt pt. WIERZBA II zamieszczono w nr.1/2008 w artykule"Szukając ciepła"?Jak wpisuję HORYZONT to odsyła mnie do pracowni o zupełnie innym stylu.Pozdrawiam markor60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 29.02.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=79&powierzchnia_uzytkowa_between=0, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markor60 29.02.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Serdecznie dziękuję;ten projekt spełnia wszystkie moje oczekiwania. Tak się zapętliłem w poszukiwaniach,że odjęło mi rozum-pomoc nadeszła w ostatniej chwili. Otwock(Sanok)pozdrawia Mińsk Maz:w Twoim mieście zrobiłem maturę w Tech.Budowlanym. Wielkie dzięki markor60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 29.02.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Zobacz jeszcze sobie Melodie http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/ oraz Natalke z http://www.mgprojekt.com.pl sa to bardzo podobne domki do Wierzby II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts