Peter74 31.05.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 U mnie tynki schną przy rozszczelnionych za dnia oknach ... Co do rozcieńczania - czytałem ze można gruntować nawet samą... I tak chyba powinno byc, ostatnio czytalem na jakims forum o tynkach gipsowych ze powinny schnac 2 tyg. Szybsze wysychanie powoduje obnizenie wytrzymalosci tynku i mozliwosc odspajania. Ktos tu nawet na forum uszczelnial przestrzenie miedzy krokwami zeby za szybko nie schly (niezly przeciag jest na poddaszu ). Co do gruntowania to u mnie w mieszkaniu gruntowali Sniezynka+woda 1:5. Po gosciach bylo widac ze nie jedno mieszkanie malowali, pewnie jak dodasz grunt to bedzie tylko lepiej . pzdr Peter74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 02.06.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Ostatnimi dniami, na dzień uchylam po jednym skrzydle z każdego okna, pozostałe są cały czas rozszczelnienie, na noc uchylone jest jedynie małe okienko w łazience. Tynki schną ładnie, myślę że w dobrym tempie - niedługo będzie 2 tygodnie od momentu kiedy pierwsze pomieszczenia (salon, kuchnia) zostały wytynkowane - są już prawie w 100% białe. Pokoje od północnej i wschodniej marudzą, ale już sie bielą - choć po nocy są bardziej szare niż po wietrzeniu - ale one schną dopiero ponad tydzień. Późnym popołudniem wpadam na poddasze - przygotowuję styropian pod posadzki a dół się ładnie przeciąga. Jedynie zewnętrza część klatki na poddaszu, przez ten przeciąg u góry wyschła chyba w 2 dni. Co do gruntu - Peter74 to dzięki za info - teraz jestem pewien, że w ten sposób należy zagruntować te ściany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 03.06.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Hejka! No to, hop do góry! Wracając do ścianek działowych na poddaszu - mamy już piękne ścianki! Po dłuuuugich rozważaniach.... zostawiliśmy ścianki na swoim miejscu - wygląda super! Ścianki stawiała nam ta sama ekipa, która budowała nam domek. Teraz jesteśmy na etapie wyceny dachu, wybraliśmy już dachówkę i okna Mamy pięć ofert - z tych pięciu rozpatrujemy dwie polecane i zarazem najlepsze cenowo. Wkrótce napiszę która wygrała! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 04.06.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Hej - ja jestem po pierwszym popołudniu układania styropianu na poddaszu. Fajna robota ale trochę zabawy jest w okolicach rurek, słupów itp Ponieważ nie robię jeszcze ścianek działowych - chcę je zrobić później z płyt g-kmam w związku z tym pytanie - czy ktoś z Was w taki też sposób realizował poddasze - sucha zabudowa z płyt g-k ustawianych na gotowej posadzce? Jak wówczas poradzić sobie z dylatacją wylewki która będzie zrobiona najpierw?Czy należy dylatować wszystkie miejsca przewidywanych granic pomieszczeń od siebie, czy tylko łazienkę od reszty i wylewkę od murłaty? Czy ściany zmontowane na takiej posadzce nie będą się przemieszczać względem siebie i za bardzo pękać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 25.06.2008 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Ale tu cisza. Czy ktoś jeszcze tu zagląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 27.06.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam U mnie już czysto. Nie ma rurek, kabli, styropianu. Posadzki wylane, a w zasadzie wysypane. Zabieram się za szlifowanie ścian, gruntowanie, uzupełnianie niedoskonałości po tynkarzach, parapety, kotłownia. W przyszłym tygodniu zamawiam kuchnię i zaczynam wybierać glazurę do przedpokoju, łazienki, kuchni i części salonu. Orientuje się ktoś z Was, jakie obecnie są ceny położenia płytek? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 10.07.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 markov7 Suoer kolekcja zdjęć z budowy. Mozna dużo na nich podpatrzeć. Tak na oko, to faktycznie niewiele zrobiliście zmian. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow7 11.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dzięki - dużo jeszcze zdjęć, głównie ze środka czeka na moim kompie. Zmiany robiliśmy raczej kosmetyczne takie jak wielkość okien, drzwi balkonowych (polecam powiększenie i zrobienie przesuwnych - Drutex ma najtaniej takie rozwiązanie). Reszta po prostu w wierzbie nam się podobała oryginalna. Zamontowałem już kompletną stolarkę zewnętrzną - drzwi wejściowe (Kędziora), automat do bramy garażowej, w chwili obecnej zabrałem się za montaż i obudowę WC choć ciężko z czasem... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 12.07.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 markov7chetnie je obejrzę. Podglądania nigdy dość...Pozdrawiam.Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patty 13.07.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witajcie To najświeższe fotki naszej wierzby http://images33.fotosik.pl/320/f1c1e1617a51bf33.jpg http://images31.fotosik.pl/319/96c2675da0e4bfe4.jpg W tym tygodniu wchodzi tynkarz do środka Na dniach będziemy też już mieli POŚ' ia A póki co rozglądamy się za meblami kuchennymi, glazurą i drzwiami wewnętrznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 14.07.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 markov7 niestety nic nie widać. Po kliknieciu na okienka otwiera się strona FOTOSIKa, ale Waszych zdjęć nie widać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patty 14.07.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 a teraz ? http://images33.fotosik.pl/320/f1c1e1617a51bf33m.jpghttp://images31.fotosik.pl/319/96c2675da0e4bfe4m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 15.07.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 patty, Teraz widać. Sorry że się nie zorientowałem, że to nie fotki od markov7. Ostatnio żadko ktokolwiek coś pisze na tym forum. Pojawiły się nawet te poprzednie zdjęcia. Widzę, że zrobiliście dodatkowy, symetryczny wykusz i wyjscie do ogrodu z tej strony. Czy zachowaliście także pierwotne wyjście na taras i podcień ? Pstryknijcie jeśli łaska i zamieście także fotki pozostałych dwóch boków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 15.07.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Czesc Wierzbianie , Patty, bardzo ladny domek! Z tynkiem na zewnatrz od razu dom nabiera wygladu, to docelowy kolor?. Podoba mi sie jak przeprojektowaliscie taras. Mam jeszcze pytanie do tych, ktorzy robili juz poddasze i nie podnosili scianki kolankowej. Jaka wysokosc ma u Was falszywa scianka kolankowa od wykonczonej podlogi? Z gory dzieki, Pzdr Peter74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabucho 16.07.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Mam jeszcze pytanie do tych, ktorzy robili juz poddasze i nie podnosili scianki kolankowej. Jaka wysokosc ma u Was falszywa scianka kolankowa od wykonczonej podlogi? Witaj Peter74, u nas poddasze już prawie skończone (jeśli chodzi o wykańczanie regipsami). Nasi instalatorzy c.o. zadedykowali na poddasze grzejniki o wysokości 40 cm i w związku z tym, docelowa ściana kolankowa ma 60 cm. Pozdrawiam Grzesiek (nabucho) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aeb 03.08.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Witam wszystkich Wierzbian i zglaszam swoj akces do Waszego grona. Mam nadzieje ze jeszcze tu zagladacie. Wlasnie dostalismy PB i chcemy rozpoczac budowe wlasnej wierzby z kilkoma zmianami. I mam pytanie do wszystkich, ktorzy budowali scanke kolankowa- z czego jest wykonana? Bedziemy budowac z Porothermu i wyobrazalismy sobie scianke z dwoch warstw, a ku naszemu zdziwieniu konstruktor, ktory dogladal projektu zaproponowal scianke z zelbetu. Czy to jest powszechna technika? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter74 03.08.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Nabucho, Dzieki za info o sciance przydalo sie . U mnie wlasnie skonczyli wylewki. Troche tego wyszlo- 317 m2. aeb, Witamy w klubie. Jesli juz zdecydowaliscie sie na scianke to przewaznie ze stropu wypuszczne sa tylko zelbetowe slupki (tak co 2-3m o ile pamietam-popatrz na zdjeciach Wierzby lub innego domku) na wysokosc scianki. Pomiedzy daje sie material taki jak na sciany. No, ale co konstruktor to inna wizja... Pzdr Peter74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostry 10.08.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Witam szczęśliwych posiadaczy Wierzby i tych , którzy nimi będa za chwilę! Ja być może też dołącze do tej grupy ale to jeszcze trochę minie. Zwracam się z prośbą o pomoc, chodzi mi o podpowiedź dotyczącą podpiwniczenia. Chcę częściowo zrobic pownice i tam zorganizować kotłownie. Czy jest ktoś kto takie zmiany wprowadzał i jak to zrobił. Tzn. pod jakimi pomieszczeniami jest kotłownia i czy zejście do piwnicy da się zrobnić ze schodów które sa w projekcie czy tez trezba zastosować inne rozwiązania??? Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczadam 10.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Cześć Kostry, ja też chcę budować ten dom częściowo go podpiwniczając i robiąc tam kotłownię. Jeśli prześledzisz dokładnie ten wątek od początku, zorientujesz się, że tylko 3 osoby zdecydowały się na takie rozwiązanie. Próbowałem się z nimi skontaktować i tylko MiraM odpowiedziała mi na moje zapytania, zapraszając mnie na oglądanie jej domu. Oni zorganizowali zejście do piwnicy przedłużając ciąg schodów w dół i zrobili drugie wejście do piwnicy od strony zewnętrznej, za wykuszem, prowadząc schody przy scianie. Oczywiście w zwiazku z tym wyciągnęli trochę wykusz. Ja jeszcze alternatywnie biorę pod uwagę zrobienie schodów do piwnicy wewnątrz garazu , wzdłuż ściany łazienki, wykorzystyjąc aktualne wejście do garażu z domu. Wymagałoby to wydłużenia garażu o około 1 m., bo o tyle zmniejszy się jego wnętrze po wybudowaniu w nim schodów. Zastanawiam się też nad jeszcze jedną opcją - wydłużenie garażu o około 2 m. do 2,5 m. i zrobienie kotłowni miedzy garażem a łazienką. Rozwiązanie tańsze, transport opału mniej uciążliwy. A poza tym bez względu na poziom wód gruntowych mozliwe do zrealizowania. Tyle mogę Ci podpowiedzieć w tym zakresie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aeb 10.08.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Nasze zmiany w projekcie polegaly m.in. na przesunieciu sciany budynku do granicy wykusza oraz wydluzeniu garazu tak wiec mamy nadzieje bez problemu zmiescic 2 samochody. Zmniejszylismy tez nieco lazienke i przesunelismy ja w glab budynku (bedzie bez okna) ale wygospodarowalismy w ten sposob miejsce na kotlownie z wejsciem od garazu oraz wyjsciem zewnetrznym. Pomieszczenie gospodarcze przy kuchni przeznaczylismy na spizarnie. Poza tym planujemy scianke kolankowa a w pokoju nad salonem zamiast okien polaciowych lukarne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts