Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM RADOMIKA I NNYCH WŁASCICIELI WII :p :p :p

KOLEGO NIE POZNAŁEM TWOJEJ WIERZBY JEST SUPER :o ŻYCZĘ MIŁEGO MIESZKANIA. jA RÓWNIEŻ MIESZKAM ALE WYKAŃCZAM JESZCZE PODDASZE A WIOSNĄ OGRODZENIE, PŁYTKI W GARAŻU, I ELEWACJA LECZ NIE WIEM CZY STARCZY NA TO CZASU I PIENIĘDZY. POSTARAM SIĘ DOŁOŻYĆ KILKA ZDJĘC JAK ZNAJDĘ CHWLĘ :lol:

KIEDYŚ BYŁEM NA NA TYM "NASZYM" FORUM CODZIENNIE A TERAZ BYWAJĄ MIESIĄCE ŻE NIE ZAGLĄDAM TU WCALE!!! :evil:

WIItajcie Wierzbianie !!!

Od pół roku wybieramy projekt - toscania, india, impresja, natalia, melodia, blisko marzeń, róża i w końcu wierzba II. To same projekty "wierzbowate" po drodze zostały opałek 2G barwny, wdzięczny, znany itddddddd.......... No ale "chyba napewno" :)) to będzie właśnie WII. Z góry przepraszam, że to powiem ale ona również nie jest doskonała( jak dla nas). Dlatego proszę, rzućcie swoim doświadczonym w bojach okiem na nasze poprawki. Wszystkie za i przeciw mile widziane. Zwłaszcza od wierzbiańskich weteranów. http://foto3.m.onet.pl/_m/0bd862ce57b1f163e7efcecd352db123,21,19,0.jpg

W projekcie WII wersja A ( krótki garaż) na wysokości okienka w garażu poprowadziłem linię przez cały dom i wstawiłem tam 90 cm (odległość krokwi). Powoduje to: wydłużenie garażu (wersja B), wiatrołapu !!!, pomieszczenia c.o. i kuchni. Wykusz niestety wypada bo w moich warunkach zabudowy szerokość elewacji frontowej ma max 14 m. (czy wykusz wlicza się do elewacji frontowej ???) Do C.O. trafiła łazienka. Pokój z wykuszem został podzielony na garderobę (naciski Żony) i pomieszczenie gospodarcze (moje naciski). Schody wyprostowane. Zastanawiam się nad zmianą biegów jak u KRAANI i jak ktoś wcześniej pisał wsunięciu tam kominka.

CZY DO TEJ PORY MA TO SENS ???

Witam

Brak wykuszu te jednak dość duża strata - jeżeli od granicy działki do wykuszu masz 4m (okno) to może warto spróbować uzyskać zmianę co do technicznych warunków zabudowy... Pomysł z CO-spiżarnią fajny ale - Przy kominie będzie kocioł, zasobnik sporo miedzi (niby przy scianie...), do tego jeszcze może jakiś rekuperator, odkurzacz centralny, może pralka i praktycznie cała część od drzwi do komina zajęta typowym CO, ale na wprost - trochę chyba wąsko - jakiś regalik i to tyle, a jeszcze rowery, kosiarki (w garażu się na pewno nie zmieszczą przy 2 samochodach - a na pewno nie będzie wygodnie. Pomieszczenie musi być, więc pewnie trzeba by zrezygnować z tej garderoby - przynajmniej takiej wielkości (jest na poddaszu). Na płaszcze i ew inne ubrania można od biedy zagospodaroać WC, zwłaszcza że na przeciwko łazienka... Ja tak zrobiłem. Oryginalne pomieszczenie gospodarcze jest wg mnie za wąskie na łazienkę, do tego komin przeszkadza w swobodnej aranżacji - Ty je przedłużyłeś - może to zrekompensuje. Niektórzy tam właśnie przenieśli łazienki z powodzeniem. Generalnie wydaje mi się że to zreorganizowanie trochę pomniejszyło ważne mieszkalne elementy: sypialnia za schodami w oryginalne jest mała, a po przeróbce traci jeszcze więcej, sypialnia "wykuszowa" znika w ogóle. Zastanówcie się przy tak zmniejszonej funkcjonalności na dole o ścianie kolankowej aby dać przestrzeni na górze.

Pozdrawiam

Dzięki markow7 za odpowiedz. Noooo działkę to ja mam 35m szeroką więc wykusz by się zmieścił :) ale warunki zabudowy dali takie a nie inne. Walka z biurwami o kilkadziesiąt centymetrów ?. No ale jeszcze zobaczymy może się uda. Trochę jeszcze pozmieniałem projekt. Teraz powinien się zmieścić i rekuperator i z rurkami gazowymi nie będę biegał po całym domku. Odnośnie rekuperatora ktoś wie jak się rozprowadza przewody wentylacji mechanicznej ( gdzie się je chowa) sufity podwieszane, za ścianką kolankową ? A jeśli o ściance kolankowej to max 0,5m up + 30 cm krokwie na długości. A powiedzcie jeszcze mi jak to jest z szerokością garażu w WII - wchodzą 2 wozy czy 1,5.

http://foto0.m.onet.pl/_m/74ebedda1f6abff12df5a826b962d194,21,19,0.jpg

Komin z byłego WC został przesunięty- wiem, że to ryzykowne. Ale wtedy wszystkie kominy są na swoim miejscu. To co mi wyszło można nazwać MelodioWierzbą II bo to sklejka dwóch siostrzanych projektów. Bierzemy lewą stronę Melodii doklejamy do prawej strony Wierzby II i ....

http://foto2.m.onet.pl/_m/7613195edcd609b1606ac0469c34a01e,21,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/56ad62958a671cd37c4d4a50087c7856,10,19,0.jpg

jest udało się :) Na dole zgrywamy ściany. Na górze przerabiamy garderobę na łazienkę z sauną jak w melodii i gotowe.

Tylko teraz który projekt kupić ?:)

witam

Dawno się nie odzywałem ale postanowiłem pogratulować Radomik'owi :p zamieszkania.

Miałem okazję zobaczyć m.in. jego Wierzbinkę i tym bardziej mnie to cieszy.

U mnie na budowie zima. :oops:

Zamarły prace przy tynkach bo się zrobiło zimno u mnie rekord tej zimy to -25'C. I mimo prób dogrzewania - niestety dom nie jest ocieplony - wyszedł mróz od wewnątrz i koniec balu.

Czekamy na powrót wiosny. :wink:

pzdr

Spaniel

Cześć firewolf,

witam na forum W-II. Ja tak jak Ty jestem jeszcze przed budową domu, mam nadzieję zacząć w tym roku. Działka własnie się kupuje - dzieli geodezyjnie itd, jestem po zadatku. Miałem okazję śledzić poczynania uczestników tego forum już od dłuzszego czasu, w tym oglądnąć dzięki ich uprzejmości kilka W-II w trakcie realizacji, a niektóre także po ich zasiedleniu. Jest to zdecydowanie najlepszy sposób na uporządkowanie sobie w głowie wizji przyszłego domu.

Nic nie jest w stanie zastąpić "wizji lokalnej" na budowie oraz rozmowy z osobami aktualnie budującymi ten domek. Dzięki temu np. wiem, ze jeśli nie zrobi się scianki kolankowej, to w swietle drzwi do łazienki na poddaszu pojawia się krokiew. (Ktoś zresztą całkiem niedawno o tym też tutaj pisał.)

Podobnie jak Wy,próbowałem także podpatrywać siostrzane projekty, w tym Melodię, i tak jak Wy zastanawiałem się który kupić, aby był najbliższy ideałowi. Padło na W-II.

Mam tez kilka swoich przemyśleń i pomysłów będących wynikiem rozmów z włascicielami W-II i "wizji lokalnych" na placach budów. O niektórych z nich pisałem już na tym forum, między innymi właśnie o przeniesieniu kominka pod schody. Jeśli masz ochotę pogadać na ten temat, to służę informacjami. Namiar na siebie wysyłam Ci na prywatną wiadomość.

Pozdrawiam. 8)

Witam kaczadam

Przeczytałem cały wątek i wiem że już trochę myślisz nad tym projektem :wink: . Czytając dyskusje na forach zawsze mnie denerwowały „prywatne” kontakty. Super wątek, ciekawa dyskusja, ważne informacje a sedno - „poszło na priv”. Także dzięki za namiary na siebie ale dla dobra następnych pokoleń chciałbym aby wszystko było „jawne”.

Uważam tak jak Ty, iż nic nie jest w stanie zastąpić „wizji lokalnej” i liczę po cichu ŻE MNIE KTOŚ ZAPROSI :D

Na razie pytanie do Ciebie. Jak oceniasz wielkość oryginalnych rozmiarów garażu i kuchni ?

Czy kuchnia ze zdjęć markow7 to oryginalny wymiar ?

Markov7 jak będziesz na forum to napisz jaki wymiar mają twoje płytki w kuchni. Po szafkach patrząc to gdzieś kolo 40. 5,5 płytki x 40 to 220 od szafek do szafek. Zgadza się ?

Firewolf,

wysyłając namiar na siebie na priva chciałem tylko uniknąć podawania swojego telefonu do powszechnej wiadomości, gdyz i tak mam już po dziurki w nosie różnego rodzaju akwizytorów telefonicznych. Kazdemu kto śledzi nasz wątek a będzie miał ochotę się ze mną skontaktować też chętnie go podam. Poza tym dyskusja bywa twórcza.

Odpowiadając na Twoje pytania o kuchnie i garaż ze zdjęć markov7, wydaje mi się, że są oryginalnych wymiarów, ale myślę, że on sam najlepiej niech to potwierdzi.

Natomiast jeśli chodzi o moją ocenę ich oryginalnej wielkości, to osobiście będę powiększał i kuchnię, i garaż.

Długość garażu poprawiła sama pani architekt oferując wersję projektu z wydłużonym garażem, a więc tym się nie musisz martwić, bo widzę, że planowałeś jego wydłużenie.Gorzej z jego szerokością - niestety jest za wąski na dwa normalne samochody. Można ten problem rozwiązać tak jak to zrobił np. wiesiek2, czyli przesunął trochę ścianę garażu w stronę wejścia do domu. Jest to o tyle ciekawe rozwiązanie, że nic nie trzeba wtedy zmieniać w układzie więżby. Wiem, że to nie rozwiązanie dla Ciebie ze względu na szerokość działki, ale ja zastanawiam się, czy nie przesunąć ściany zewnętrznej, innymi słowy mówiąc, czy nie poszerzyć domku o około metr na całej jego długości, zachowując wykusz.. Dzięki temu garaz zrobiłby się o metr szerszy; zamiast jednej dużej bramy garażowej zrobiłbym dwie pojedyncze, ze słupkiem po środku. Przy okazji rozwiązałby mi się problem racjonalnego wykorzystania pomieszczenia nad garażem, a dokładniej mówiąc innego do niego wejścia niż przez łazienkę. Przesunięcie ściany na zewnątrz spowoduje niestey jednocześnie konieczność dokonania zmian w więżbie, ale dzięki temu belka kalenicowa również sie przesunie o jakieś 0,5m., co w połączeniu ze zrobieniem ścianki kolankowej powinno umożliwić zrobienie wejścia nad garaż prosto z klatki schodowej, A wówczas sposób wykorzystania tego pomieszczenia pozostaje już tylko kwestią wyobrażni. Dodatkowo na parterze w ten sposób uzyskuje się dodatkowy jeden metr pomieszczeń,który można wykorzystać na np. garderobę, pralnię, zmianę lokalizacji kotłowni, spiżarnię itp.

Minusem jest niestety powiększająca się kubatura domu, którą trzeba będzie póżniej ogrzewać.

Kuchnię, jak już kiedyś pisałem, mam zamiar zrobić tak,jak to widziałem u MiraM( Mira, mam nadzieję że tu jeszcze zaglądasz. Pozdrawiam :D ).

Otóż powiększyli oni kuchnię o powierzchnię kotłowni, którą z kolei wrzucili do piwnicy. Dzięki temu kuchnia wychodzi naprawdę duża i ładna. Jednocześnie zlikwiduję ścianę pomiędzy kuchnią i salonem,tak jak to zrobił markov7. (Widać to dobrze na jego zdjęciach z 19 listopada, zwłaszcza na zdjęciu 5 i 7.)

W ten sposób powstanie mi kuchnia z jadalnią, w której można będzie wstawić pełnowymiarowy stól, a i salon powiększy się optycznie.

(W oryginale brakuje troche miejsca na jadalnię. Ludzie różnie rozwiązują ten temat. Np. MiraM aby uzyskać dodatkową powierzchnię na stół do jadalni zrobiła dodatkowy wykusz w salonie, symetrycznie do już istniejącego wykuszu z drugiej strony.)

Przyjmując takie rozwiąznie i nie budując piwnicy, kotłownię można przenieść do dawnego WC. A skoro mowa o WC na parterze - ludzie przerabiają wejście do niego, sytuując drzwi od szczytu, a nie z boku, dzięki czemu uzyskują większe szafy. Też tak zrobię.

I jeszcze jedno. Kombinując jak rozwiązać wejście nad garaż inaczej niż przez łazienkę, pierwsze za co się wziąłem, to był właśnie komin. Próbowałem go przestawiać w różne miejsca i za każdym razem wyłapywałem jakiś mankament nowego rozwiązania. A rozmawiamy o tym samym kominie. Na jednej z Twoich przymiarek wstawiłeś go tak na pierwszy rzut oka dokładnie w kosz na dachu, co oznaczałoby zaleganie sniegu i przecieki w tym miejscu, nie mówiąc już o konieczności przeróbek więżby.

Pozdrawiam. 8)

Witam

Firewolf - kuchnia jest oryginalnych rozmiarów a płytki to 39,6 x 39,6cm i położone będą na całym parterze oprócz centralnej części salonu. Pomieszczenie kuchenne pozbawiłem wszelkich ścian działowych z projektu zyskując przy tym miejsce na stół - czyli taka mała jadalnia pomiędzy kuchnią a salonem. Dodatkowo dostawiłem ściankę 0,6m jako przedłużenie ściany kotłowni - celem zasłonięcia mebli kuchennych (tam stoi lodówka) - na etapie murów nie byłem w stanie określić jej długości. Kuchnia wówczas zyskuje mimo otwartości, swój obszar.

Garaż jest za wąski. Nie wjeżdżałem jeszcze do niego ale widzę że trzeba będzie kombinować żeby wysiąść z samochodu nie obijając drugiego. O miejscu na rowery, sprzęt ogrodowy nie ma mowy. Po obu stronach miejsca nie ma (dodatkowo wisi grzejnik). Na ścianie "łazienkowej" będzie wąski regał i to nie na całości bo wisi tam też odkurzacz i jest mały wykusz osłaniający rury Kanalizacyjne. Dodatkowo zmniejszyłem kubaturę garażu poprzez ocieplenie go styropianem na suficie i ścianie łazienkowej (5cm)

kaczadam - wejście na strych jest faktycznie problemem. Ja powiększałem sporo łazienkę u góry kosztem pomieszczenia nad garażem (jest w kształcie litery L przy czym jej ściana biegnie w stronę strychu i licuje z kominem, a prowadzi aż do słupa więźby w tym pomieszczeniu). Początkowo chciałem aby wejście na strych było właśnie obok komina - jednak krokwie na to nie pozwalały - ostatecznie są w obok wspomnianego słupa. Wejście do łazienki musiałem przesunąć w lewo - wspominany już problem z krokwią, ale dało się bez problemu.

Pozdrawiam

Czyli wygląda na to, że kuchnia jest oki (jak dla mnie). Krok do szafki, wszystko w zasięgu ręki i człowiek się nie nabiega. Zostanę przy tym rozmieszczeniu

http://foto1.m.onet.pl/_m/d26692292e20103a854c4fdb1bb41399,21,19,0.jpg

Teraz mam pytanie do doświadczonych. Do tej pory nie byłem zwolennikiem spiżarki. Jednak po ostatnim powrocie ze sklepu zacząłem się zastanawiać. Jakoś tak wszystko się na raz pokończyło i dodatkowo kupiliśmy trochę więcej żeby nie jechać za tydzień. Szafki jeszcze wytrzymały ale... Kto jest za spiżarką ? Kto ma i się nie cieszy ? Kto nie ma i się nie martwi ? Osobiście zastanawiam się nad zamianą WuCetu na spiżarkę. Co z WC na dole ? Wystaczy jeden kibelek w łazience ?

markow7 Masz bramę garażową 5 m ? Ile łącznej długości ma teraz ściana po przedłużeniu o 60 cm. Zastanawiam się nad przesuwaną ścianką między salonem a kuchnią. Ale wtedy ściana powinna być dłuższa niż "przerwa". Przerwa to 7 płytek - zgadza sie ?

Pozdrawiam

Z tego co pamiętam... Ściana kuchenna w stronę okna ma ok 3,4m. Powierzchnia kotłowni ok 5,4m2 co daje długość ściany przy salonie ok 1,6m. Więc 0,6m ścianki daje 2,2m całej ściany. Kuchnia jest szeroka na ok 3,5m czyli 2,9m bez tej ścianki... Z tego wynika że przerwa jest dłuższa... Ale to tak z pamięci...Mogłem coś pokręcić. Brama garażowa chyba na 4,7m

Już przeliczone, a nawet leży na stropie :D, jutro wielkie lanie ale miałem problem bo kto nie liczył wychodziły inne wielkości. Z szacunkowych wyliczeń wyszło mi 21m3.

Na chudziaka wraz z wszystkimi słupkami wyszło mi 18 m3, dlatego nie za bardzo pasowało mi 21m3 na strop.

Dlatego każde dane są na wagę złota.