magdah 24.11.2003 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Witam, Zaczynam budowę dopiero w przyszłym roku ale już teraz chętnie poczytam o wszystkim co dotyczy tego domku. Może ktoś już mieszka? Mam obawy czy w pokoju dziennym nie będzie ciemno. Zastanawiam się nad poszerzeniem drzwi na taras i drugim oknie w kuchni. pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 25.11.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Też miałem takie obawy i dlatego mam zamiast okna wykusz i jeszcze dodatkowo okno w salonie i w kuchni. Mam nawet fajne zdjęcie, ale nie wiem jak je umieścić w tym poście Wprowadziłem jeszcze parę zmian, o których można przeczytać w tym wątku. DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 25.11.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Pewnie masz już zbudowaną swoją wierzbę, ale piszę, bo mam stan surowy i służę odpowiedziami na ewentualne pytania DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proszek 25.11.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Też mieliśmy te same wątpliwości. Poserzyliśmy okno balkonowe do wymiaru 2,40m. W kuchni wstawiliśmy dodatkowe okno, jest jaśniej ale kuchnia jest zdecydowanie gorzej ustawna, brak miejsca na meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek11 29.11.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 witam Też mielismy takie dylematy, ale salon mamy z pustką - mam nadzieję że dwa okna dachowe doświetlą do dobrze - jest od południowej strony. Mam pytanie do "zaawansowanych": robię instalacje C.O. i fachowiec orzekł , że moce grzejników w projekcie są o 30-40 % za niskie (przyjęto ok. 60 W/m2). Czy stosowaliście się do zaleceń z projektu i czy się to sprawdza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proszek 30.11.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Nie stosujemy się do projektu, zleciliśmy hydraulikowi przeliczenie mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdah 01.12.2003 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 dzięki, przeczytałam cały wątek od poczętku i co do światła w salonie moje wątpliwości zostały rozwiane:) nie zrobimy ścianki pomiędzy kuchnią a pokojem i poszerzymy drzwi na taras dzisiaj byliśmy u architekta, który będzie wprowadzł zmiany w naszej wierzbie. przez dwie godziny mówił głównie o niedoskonałościach, a wręcz o katastrofalnych błędach w projekcie. wniosek końcowy był taki, że mamy wyrzucić ten projekt do kosza a on zaprojektuje dla nas NOWY WSPANIAŁY DOM! wysłuchałam i pozostałam przy swoim. zasiał jednak jakieś ziarenko niepokoju i zastanawiam się nad podniesieniem dachu i przebudową klatki schodowej. wiem że wiele osób też to zastosowało. poza tym rozmowy w domu dotyczą głównie koloru elewacji niestety pomimo tego, że ciągle myślimy i mówimy o budowie, na naszej działce wciąż rosną chwasty... i tak będzie do wiosny pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 01.12.2003 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Podniesienie dachu to dobry pomysł (sam tak zrobiłem), ale trzeba potemto wszystko umeblować, pgrzać i sprzątać. DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonga 11.12.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Witam wszystkich budujacych Wierzbę II!Czy ktoś buduje może ten domek w bliższych lub dalszych okolicach Łodzi? Jesteśmy zainteresowani tym projektem i chcielibyśmy zobaczyć go "na żywo" aby podjąć ostateczną decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 11.12.2003 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Od strony Łodzi to dokładnie po drugiej stronie Warszawy (25 km) stoi moja Wierzba. Troszkę zresztą ją pozmieniałem, ale jak chcesz zobaczyć idealny stan surowy otwarty to zapraszam DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekD 19.12.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Witam Wszystkich po długiej przerwie. Budowy chyba zawsze się opóźniają, ale moja polecona firma budowlana buduje naszą Wierzbę II już 6 m-cy!!! i dopiero teraz kryjemy dach dachówką. Na szczęście zima jest łaskawa, a z dotychczasowych efektów jestem w sumie zadowolony. Pomimo tego jestem nadal optymistą i mam nadzieję, że następną choinkę będę ubierał już w swoim nowym domu. A teraz chciałbym wszystkim Wierzbowiczom tym strudzonym jak ja budową i tym, którym wszystko łatwo przychodzi życzyć zasłużonego odpoczynku w nadchodzące świąteczne dni i spędzenia następnych świąt przed własnym kominkiem w pięknej, zaśnieżonej i urządzonej Wierzbie II. Szczególnie pozdrawiam Tych, których miałem przyjemność odwiedzić i poznać osobiście na ich budowach. http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/120103/120103_aniI10_prv.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszf555 13.01.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Do Bogny Jestem szczęsliwym właścicielem z ukochaną żoną wybudowanej wierzby II w Łodzi. (stan surowy otwarty) Jesli chcesz zobaczyć . Zapraszam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 29.01.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Cześć! Czy ktoś z Forumowiczów tworzących wątek już zasiedlił wierzbę?Ciekawa jestem jakie ma dygresje i uwagi do projektu po czasie?Chętnie posłucham (i pewnie nie tylko ja) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekZ 06.02.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Cześć Wierzbianie!!! Mam już fundamenciki w mojej Wierzbie II i wkrótce chciałbym dalej budować - ale mam troszke niejasności np:czy rezygnując z niektórych okien u góry nie bedzie wtedy za ciemno, jakie te pomieszczenia są tak naprawdę duże? Czy może nieco podnieść dach? Idealnym rozwiązaniem byłaby możliwość obejrzenia takiego domku w naturze ( np: stan surowy zamkniety). Jeśli jest taka możliwość to proszę o kontakt, najlepiej z okolic Łodzi, Warszawy, Płocka. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiunia 06.02.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 mam pytanie..!!!!!!!!!!!!!robię projekt promenady przy rzece...jak mam zaznaczyć na mapie wzniesie które chce zrobić a mianowicie góę??????????????????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 07.02.2004 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Mieszkam od 20 grudnia Żałuje, że nie podniosłem poddasza o jakieś 40-50 cm, jest za nisko.Garaż przydalby się dłuższy o pół metra. A z okien dachowych absolutnie nie rezygnuj bo będzie za ciemno. Mam 9 sztuk, a przydałoby się nawet 10 (ciemno w garderobie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 11.02.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Pepe gratulacje! I dzięki za komentarz. Na razie poszliśmy dobrym tropem (ściana kolankowa 50 cm i garaż wydłużony o 1 m).Jeśli jeszcze masz jakoweś obserwacje - napisz proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mef 19.02.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Witam wszystkich, jestem szczęśliwym kończącym budowę WierzbyII, moje zniany w projekcie to: - częściowe podpiwniczenie budynku z wejściem z zewnątrz budynku (okazało się bardzo przydatne do przeprowadzenia różnych instalacji np. DGP z kominka, hydrofor - własna studnia, centralny odkurzacz i wiele innych) - brak łuku za schodami (strop częściowo wylany) - okno kuchenne 150x150 - salon, kuchnia, pomiszczenie gospodarcze obniżone o 25 cm - powiększony taras na dzień dziszejszy dom do położenia gładzi i zakup kuchni mam nadzieję wprowadzić się w maju dom budowany w Kępnie (południowa wielkopolska) zapraszam do wizytacji Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 02.03.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam klub "Anonimowych Wierzbowiczów" Mieszkam od "Wielkanocy 2003" co w praktyce oznaczało 15 listopad. Sporo jest w tym wątku pytań o projekt - poniżej spis moich doświadczeń (projekt kupiony w 2001 - teraz może byc lepiej): -sporo wymiarów w projekcie jest nieczytelnych (najeżdżajżcych się) - prawdopodobnie automat przerabiający projekt na lustrzane odbicie trochę go zmasakrował -małe niezgodności wymiarów, np. otwór na drzwi wejsciowe ma oznaczoną szerokość 100cm a z sumowania wymiarów wynika że jest miejsca na 90 itd. -w spisie więźby brak jednego słupa - denerwujące jeżeli trzeba płacić za transport jednej brakującej belki -na rzucie fundamentów filary i słupy nie są oznaczone literkami - moja brygada o mało nie zapomniała wyprowadzić zbrojenia słupów ze zbrojenia ław -garaż stanowczo trzeba przedłuzyć! Ja rozciągnołem go do max. długości belek systemu terriva 1 - trochę żałuję że nie więcej -okno tarasowe z projektu (210cm) stanowczo za niskie - dałem 220 ale śmiało można dać więcej (poszerzyłem też nieco salon i zmieściły się drzwi trójskrzydłowe) -(tutaj pluję sobie w brodę najbardziej ) moim zdaniem dach nieco (30cm) podniesiony również dodałby domowi uroku - wizualizacje ze stron Horyzontu są troche przesadzone - wyglądają właśnie jakby nieco podniesiono dach. Mam nadzieję że moje wypociny komuś się przydadzą. Bronek PS. Posłuchajcie: a może tak mała Wierzbowa galeria zdjęć naszych domów? PPS. Czy komuś udało się zrealizować pomysł z krytą rynną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 03.03.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Dzięki Bronek! Wypociny się na pewno przydadzą następcom . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts