wprus 11.08.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 szukam folii na wylewki. W sklepach jest wybór różnych grubosci, ale podobno sa to dosyc słabe folje. co prawda wiekszosc ludzie kupuje je, ale moze ktos slyszal o specjalnych foliach do wylewek?takich na których jest napisane ze nadają sie specjalnie do tego celu (atest, producent, itd..), bo te zwykle czarne budowlane nie maja takich opisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 11.08.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Taką specjalną folię można kupić w castoramie. Jest grubsza niż tzw. budowlana tzn budowlna ma grubość 0,20 d0 0,25 a ta w castoramie 0,3 . Róznica w grubości jest w praktyce jak najbardziej zauważalna. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wprus 11.08.2004 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 włąsnie w castoramie nie maja specjalnej (firmowej) folji na wylewki. to nie tylko chodzi o grubosc, bo zwykle budowalne tez sa 0,3 i 0,5. tu chodzi o jakosc.czy ktos zna nazwy tych dobrych folji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 11.08.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Folia 0,3 jest w/g mnie wystarczająca. Już i tak trudno ją się docina przy rozkładaniu. Na rolkach z folią jest kartka z info "folia pod podłogi betonowe" albo jakoś tak. Nie ma niczego bardziej specjalnego. Nie spodziewaj się że kupisz jakieś rozwiązanie "systemowe" bo to już byłaby lekka przesada. Taka 0,3 wystarczy w zupełności. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 11.08.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Ja kupiłem 0,2mm po 63gr/m2 brutto w Silosmixie i chcę dać podwójnie więc 0,4 będzie grubo i pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.08.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Folia bywa z PCW (PVC), lub z polietylenu.Ta druga jest droższa, ale podobno chroni styropian przed niszczącym działaniem rozpuszczalników wydzielanych przez substancje asfaltowe.Powierzchnia na którą kładziemy folię (zwykle to "chudziak") nie powinna być zbyt kostropata, bo powstaną mikrootworki, przepuszczające wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wprus 12.08.2004 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 wlasnie czytam o 2 lepszych foliach pod wylewkiIZOVIL DORKEN. róznica jest glownie w cenie, dorken jest ok. 4x droższa, ale nie wiem czy lepsza. czy ktos uzywał ich, czy raczej kupujecie takie zwykle folie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 13.08.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Powierzchnia na którą kładziemy folię (zwykle to "chudziak") nie powinna być zbyt kostropata, bo powstaną mikrootworki, przepuszczające wilgoć. Właśnie z tym mam problem. Przy wylaniu chudziaka ekipa go nie zatarła więc wygląda jak pumeks i w jej powierchni tkwią kamyki 5-10 mm. Nie mam watpliwośći, że folia zostanie podziurawiona. Różne słyszę rady - przeszlifować całą powierchnię (koszt 2-3 tys) - nadlać jakąś warstwę wyrównującą (zrobi się w nieciekawe łączenie z follą pod ścianami) - trochę przetrzeć i kłaść grubą papę (jak łączyć folię pod ścianami z tą papą) co proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 13.08.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Najtaniej i najprościej. Położyć styropian Fs12 grubości 1cm. Tam gdzie wystaje przydeptać nogą niech się wgniecie. Zawilgocenie specjalnie mu nie zaszkodzi. Jednocześnie będzie stanowił warstwę wygłuszającą. Na to folię. I styropian taki jak potrzeba cieńszy o 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefbud 16.08.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 U mnie chudziak też jest miejscami kostropaty. Spodobał mi sie ten pomysł z cienkim styropianem bezpośrednio na niego, ale czy to nie będzie się zapadać, przecież na podłogę daje się FS 20. A co z wilgocią? Mam jeszcze pytanie, chudziak był wylewany ponad miesiąc temu, a w jednym kącie pomieszczenia nie wysycha. Czy to normalne? Co może być tego przyczyną? Piach po nim leżał jakiś czas i był suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 17.08.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 U mnie chudziak też jest miejscami kostropaty. Spodobał mi sie ten pomysł z cienkim styropianem bezpośrednio na niego, ale czy to nie będzie się zapadać, przecież na podłogę daje się FS 20. A co z wilgocią? Mam jeszcze pytanie, chudziak był wylewany ponad miesiąc temu, a w jednym kącie pomieszczenia nie wysycha. Czy to normalne? Co może być tego przyczyną? Piach po nim leżał jakiś czas i był suchy. oto przykład na przenikanie wigoci kapilarnej z gruntu dlatego dobra izolacja z dobrej papy termozgrzewalnej jest na gruncie niezbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 17.08.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 szukam folii na wylewki. W sklepach jest wybór różnych grubosci, ale podobno sa to dosyc słabe folje. co prawda wiekszosc ludzie kupuje je, ale moze ktos slyszal o specjalnych foliach do wylewek? takich na których jest napisane ze nadają sie specjalnie do tego celu (atest, producent, itd..), bo te zwykle czarne budowlane nie maja takich opisów. nie ma dobrej folii pod wylewki jest tylko folia cieńsza lub grubsza lecz jest to tylko warstwa rozdzielajaca lub poślizgowa nigdy jako izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefbud 17.08.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 U mnie chudziak też jest miejscami kostropaty. Spodobał mi sie ten pomysł z cienkim styropianem bezpośrednio na niego, ale czy to nie będzie się zapadać, przecież na podłogę daje się FS 20. A co z wilgocią? Mam jeszcze pytanie, chudziak był wylewany ponad miesiąc temu, a w jednym kącie pomieszczenia nie wysycha. Czy to normalne? Co może być tego przyczyną? Piach po nim leżał jakiś czas i był suchy. oto przykład na przenikanie wigoci kapilarnej z gruntu dlatego dobra izolacja z dobrej papy termozgrzewalnej jest na gruncie niezbędna Janzar, a co myślisz o tej cienkiej warstwie styropianu, zeby zlikwidowac kostropatość chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 26.08.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 co niepoprawnego jest w położeniu kolejno:-styropianu 10cm na chudziaku (a może po prostu wyrównanym i ubitym żwirze)-folia (mnie zostało trochę folii żółtej paroizolacyjnej - takiej pod panele - i tę folię zamierzam wykorzystać. Źle? Wylewka w kotłowni.)-wylewka 7cm zbrojona matami (czy zbrojenie lepiej ułożyć w górnej czy dolnej warstwie?). Chodzi mi głównie o tę folię - można czy nie bardzo?PozdrawiamPearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 26.08.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 szukam folii na wylewki. . czego oczekujesz od foli ? wytrzymałości za niską cenę, to kup folię rolniczą, taką jaką przykrywa się pryzmy (min. 2 sezonowa), jest przezroczysta, nie czarna (z odpadów). Nawet ciągniki po niej jeżdza i wytrzymuje. Cena około 250zł za rolę (chyba 8x33m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts