Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOBRA FOLIA na wylewki

wprus

Recommended Posts

szukam folii na wylewki. W sklepach jest wybór różnych grubosci, ale podobno sa to dosyc słabe folje. co prawda wiekszosc ludzie kupuje je, ale moze ktos slyszal o specjalnych foliach do wylewek?

takich na których jest napisane ze nadają sie specjalnie do tego celu (atest, producent, itd..), bo te zwykle czarne budowlane nie maja takich opisów.

Folia 0,3 jest w/g mnie wystarczająca. Już i tak trudno ją się docina przy rozkładaniu. Na rolkach z folią jest kartka z info "folia pod podłogi betonowe" albo jakoś tak.

Nie ma niczego bardziej specjalnego. Nie spodziewaj się że kupisz jakieś rozwiązanie "systemowe" bo to już byłaby lekka przesada.

Taka 0,3 wystarczy w zupełności.

Tomek

Folia bywa z PCW (PVC), lub z polietylenu.

Ta druga jest droższa, ale podobno chroni styropian przed niszczącym działaniem rozpuszczalników wydzielanych przez substancje asfaltowe.

Powierzchnia na którą kładziemy folię (zwykle to "chudziak") nie powinna być zbyt kostropata, bo powstaną mikrootworki, przepuszczające wilgoć.

Powierzchnia na którą kładziemy folię (zwykle to "chudziak") nie powinna być zbyt kostropata, bo powstaną mikrootworki, przepuszczające wilgoć.

Właśnie z tym mam problem. Przy wylaniu chudziaka ekipa go nie zatarła więc wygląda jak pumeks i w jej powierchni tkwią kamyki 5-10 mm. Nie mam watpliwośći, że folia zostanie podziurawiona. Różne słyszę rady

- przeszlifować całą powierchnię (koszt 2-3 tys)

- nadlać jakąś warstwę wyrównującą (zrobi się w nieciekawe łączenie z follą pod ścianami)

- trochę przetrzeć i kłaść grubą papę (jak łączyć folię pod ścianami z tą papą)

co proponujecie ?

U mnie chudziak też jest miejscami kostropaty. Spodobał mi sie ten pomysł z cienkim styropianem bezpośrednio na niego, ale czy to nie będzie się zapadać, przecież na podłogę daje się FS 20. A co z wilgocią?

Mam jeszcze pytanie, chudziak był wylewany ponad miesiąc temu, a w jednym kącie pomieszczenia nie wysycha. Czy to normalne? Co może być tego przyczyną? Piach po nim leżał jakiś czas i był suchy.

U mnie chudziak też jest miejscami kostropaty. Spodobał mi sie ten pomysł z cienkim styropianem bezpośrednio na niego, ale czy to nie będzie się zapadać, przecież na podłogę daje się FS 20. A co z wilgocią?

Mam jeszcze pytanie, chudziak był wylewany ponad miesiąc temu, a w jednym kącie pomieszczenia nie wysycha. Czy to normalne? Co może być tego przyczyną? Piach po nim leżał jakiś czas i był suchy.

oto przykład na przenikanie wigoci kapilarnej z gruntu dlatego dobra izolacja z dobrej papy termozgrzewalnej jest na gruncie niezbędna

szukam folii na wylewki. W sklepach jest wybór różnych grubosci, ale podobno sa to dosyc słabe folje. co prawda wiekszosc ludzie kupuje je, ale moze ktos slyszal o specjalnych foliach do wylewek?

takich na których jest napisane ze nadają sie specjalnie do tego celu (atest, producent, itd..), bo te zwykle czarne budowlane nie maja takich opisów.

nie ma dobrej folii pod wylewki jest tylko folia cieńsza lub grubsza lecz jest to tylko warstwa rozdzielajaca lub poślizgowa nigdy jako izolacja

oto przykład na przenikanie wigoci kapilarnej z gruntu dlatego dobra izolacja z dobrej papy termozgrzewalnej jest na gruncie niezbędna

Janzar, a co myślisz o tej cienkiej warstwie styropianu, zeby zlikwidowac kostropatość chudziaka?

• 2 weeks później...

co niepoprawnego jest w położeniu kolejno:

-styropianu 10cm na chudziaku (a może po prostu wyrównanym i ubitym żwirze)

-folia (mnie zostało trochę folii żółtej paroizolacyjnej - takiej pod panele - i tę folię zamierzam wykorzystać. Źle? Wylewka w kotłowni.)

-wylewka 7cm zbrojona matami (czy zbrojenie lepiej ułożyć w górnej czy dolnej warstwie?).

Chodzi mi głównie o tę folię - można czy nie bardzo?

Pozdrawiam

Pearl

szukam folii na wylewki. .

czego oczekujesz od foli ? wytrzymałości za niską cenę, to kup folię rolniczą, taką jaką przykrywa się pryzmy (min. 2 sezonowa), jest przezroczysta, nie czarna (z odpadów). Nawet ciągniki po niej jeżdza i wytrzymuje. Cena około 250zł za rolę (chyba 8x33m).