phoenix1719501653 25.10.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 (edytowane) Witam, Posiadam pompe ze zbiornikiem vpa 300/200 zauwazylem ze woda CWU bardzo szybko stygnie po podgrzaniu. ustawiona max temp CWU na 45 stopni i tak: 45,2 C - moment wylacenia grzania CWU 44,7 C - po 15 min 43,8 C - po kolejnych 20 min 43,2 C - po kolejnych 55 min Wydaje mi sie ze w ciagu 1,5h woda nie powinna spasc az o 2 stopnie gdy mam ustawione na max 43 C po godzinie mam juz tylko 41 C. co moze byc przyczyna ? - w momencie pomiarow CWU nie byla uzywana - czujnik temperatury zamontowany wg instrukcji w dedykowanej kieszeni w zbiorniku (na oko 10-15cm gleboka) - cyrkulacja wylaczona calkiem - rury miedziane ocieplone 'gąbką' Edytowane 25 Października 2016 przez phoenix* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoenix1719501653 27.10.2016 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 rozumiem ze nikt nie mial lub ie ma takiego problemu ?moglbym prosic o zrobienie takich pomiarow uzytkownika takiego zbiornika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 05.12.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Wprawdzie nie jestem użytkownikiem VPA ale taki spadek temperatury to naturalne zjawisko we wszystkich zasobnikach CWU o konstrukcji zbiornik w zbiorniku. Temperatura dookoła zbiornika jest wysoka, w miejscu pomiaru ( piszesz, że ok 15 cm głęboko więc pewnie ok 5 cm od ścianki zbiornika wewnętrznego ) jest niższa a najniższa w środku więc po wyłączeniu sprężarki wszystkie temperatury dążą do wyrównania. Ciepło oddane do wnętrza zasobnika CWU jest większe niż pobrane ze zbiornika zewnętrznego i to powoduje spadek temperatury w miejscu osadzenia czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts