Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbiornik VPA 300/200 - szybko spada temperatura

phoenix1719501653

Recommended Posts

Witam,

Posiadam pompe ze zbiornikiem vpa 300/200 zauwazylem ze woda CWU bardzo szybko stygnie po podgrzaniu.

ustawiona max temp CWU na 45 stopni i tak:

45,2 C - moment wylacenia grzania CWU

44,7 C - po 15 min

43,8 C - po kolejnych 20 min

43,2 C - po kolejnych 55 min

Wydaje mi sie ze w ciagu 1,5h woda nie powinna spasc az o 2 stopnie :(

gdy mam ustawione na max 43 C po godzinie mam juz tylko 41 C.

co moze byc przyczyna ?

- w momencie pomiarow CWU nie byla uzywana

- czujnik temperatury zamontowany wg instrukcji w dedykowanej kieszeni w zbiorniku (na oko 10-15cm gleboka)

- cyrkulacja wylaczona calkiem

- rury miedziane ocieplone 'gąbką'

Edytowane przez phoenix*

• 1 month później...
Wprawdzie nie jestem użytkownikiem VPA ale taki spadek temperatury to naturalne zjawisko we wszystkich zasobnikach CWU o konstrukcji zbiornik w zbiorniku. Temperatura dookoła zbiornika jest wysoka, w miejscu pomiaru ( piszesz, że ok 15 cm głęboko więc pewnie ok 5 cm od ścianki zbiornika wewnętrznego ) jest niższa a najniższa w środku więc po wyłączeniu sprężarki wszystkie temperatury dążą do wyrównania. Ciepło oddane do wnętrza zasobnika CWU jest większe niż pobrane ze zbiornika zewnętrznego i to powoduje spadek temperatury w miejscu osadzenia czujki.