sebastianC 25.10.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Ciekawy problem się zrobił i pytanie, czy ktoś z Was się już zderzył z takim problemem. Staram się o pozwolenie na budowę. Działka ma połączenie z drogą publiczną poprzez drogi wewnętrzne, które są współwłasnością 16 osób.Pan z urzędu uprzejmie poinformował, że PnB nie zostanie udzielone bez wyłączenia z produkcji rolnej dróg wewnętrznych łączących moją działkę z drogą publiczną. czemu teraz jest to wymagane, a nie do oddania domu do użytku? czy muszę ja, jako pierwszy z właścicieli działek, wykluczać z produkcji rolnej całe powierzchnie dróg, czy tylko mój udział? jeśli chciałbym sam procedować, to muszę mieć wniosek podpisany przez wsyzstkich współwłaścicieli?jeśli oni nie są osiągalni, to jaka jest procedura? i taka Made in PL zagwozdka. miał ktoś może już przyjemność się głowić nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okalup 29.10.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Witam,odrolnienie jest niezbędne i wynika z ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Konieczne jest zdobycie decyzji ,,odrolniającej". W przypadku, gdy jest dostęp do drogi publ. prosto z działki też są takie wymogi, z tym że ustawa przewiduje zwolnienie z opłaty terenów pod dom i infrastrukturę do 5 arów. Nie musisz koniecznie odralniać całej drogi i na całej szerokości, wystarczy odpowiedni pasek do przejazdu. Gorzej, że jest wspólnota i zapewne Ci, którzy się już wybudowali nie będą zainteresowani. Do pozwolenia na budowę trzeba uzyskać decyzję, natomiast opłaty nie są od razu wymagalne, ponieważ związane są z rzeczywistą zmianą przeznaczenia, z reguły obowiązek zapłaty aktualizuje się z chwilą utwardzenia drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okalup 29.10.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Testowanie we wrocławskim starostwie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianC 03.11.2016 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 dzieki za podpowiedz. jestem juz krok dalej (w tym samym starostwie ), tzn. posiadam już informacje którędy, jakie paski należy wyłączyć i też opłaty mnie nie odstraszają, bo są właściwie marginalne. Teraz zastanawiam się, jak to przeprowadzić najskuteczniej. Wniosek ja wypisuje, i wszyscy współwłaściciele muszą się na wniosku podpisać? Niektórym takowe odrolnienie jest kompletnie niepotrzebne, bo działkę np. kupili jako lokata pieniędzy, i żadne nakłady ich nie interesują. jak to w praktyce przeprowadzić. 1 wniosek? 16 wniosków? może 1 wniosek i pełnomocnictwo dysponowania tymi gruntami od współwłaścicieli? i jak techniczne sprawę opłat zorganizować. dzięki z góry za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts