Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ziemie do podwyzszenia dzia?ki?

Oldswan

Recommended Posts

Musze trochę podnieść działkę i bedę potrzebował ziemi. Ile sie płaci za kamaza, to nie musi być czarnoziem :wink: czy torf (to dopiero może na końcu) ale teraz kilkanaście wywrotek potrzebuje normalnej ziemi z wykopów. Macie jakies rozeznanie? Gadałem na jednej budowie to chcieli 250 zł za wywrotkę. Myśle że to chyba za dużo. Jak budowalismy droge z sasiadami to udało nam sie załatwić piach po 60- 70 zł za wywrotke

Ciężkie pytanie. Duzo zależy od odległości. Najtaniej jak dotąd mi udało się uzyskac cenę 150zł za 20 ton. Nie wiem ile wożą kamazem.

Ale u mnie dranie mieli z7 minut drogi samochodem i tyle krzyczeli. Swoja droga to na cholere mi studia. Ja aby zarobić 250 zł musze przynajmniej2 godziny prowadzić wyklad dla studentow a pan kierowca co może na lewo przeciez w 1 dzień zrobic z 5 kursów za mniej niz 250 zł nie schyli sie

:evil: :evil: :evil: Co za kraj :roll:

Otóż : poszukaj kogoś kto robi w Twojej okolicy wykop pod dom.Zaproponuj ,ze weźmiesz ziemię za transport i z głowy.

Moje doświadczenie; wiosną robiłam wycenę swojego stanu surowego.Trafiły się dwie firmy,które za za wywiezienie ziemi na odlegość jednego km wołały 17tys i 15 tys.Ocknąwszy się z omdlenia zadzwoniłam do pana koparkowego i powiedział mi ,że ma kogoś kto jest zaineresowany żwirem i humusem i że weźmie go ode mnie i jeszcze pan policzy mi pół ceny za wykop....Ostatecznie inny pan koparkowy wywiózł dwa km od mojej działki tę ziemię do jakiegoś gospodarstwa,a część trafiła do mojego kolegi ,któy obsypał soie nią piwnicę.A humus był czarniutki.Pozdrawiam.K

Witam

Do podwyższenia poziomu na swojej działce udało mi się załatwić ziemię po 20 PLN za wywrotkę (kamaz). Wyszło tak tanio, gdyż w okolicy misto budowało drogę (wymiana płyt betonowych na asfalt). Ziemia niczego sobie, bez gruzu a zielsko wyrosło na niej takie że hej.

Dobra rada: rozejrzeć się po okolicy, czy nie są prowadzone jakieś roboty ziemne. Ja u siebie potrzebowałem dużo ziemi (poszło ponad 30 wywrotek) i jak dowiedziałem się (z ogłoszeń) ile by mnie to kosztowało (cena od 150 PLN za wywrotę wzwyż) to postanowiłem szukać innego sposobu na zdobycie ziemi. Co prawda szukałem około miesiąca, ale w końcu udało się i warto było trochę się wysilić.

Pozdrowienia

• 3 weeks później...

Ja szukałem ziemi do wzięcia za transport - NIC

Dałem ogłoszenie w Ofercie "Przyjmę ziemię" - NIC

Zostało mi kupić. Ceny od 120-240 zł za 10m3.

Utargowałem na 100 zł ale dalej nie przestaję szukać.

Potrzebuję wg moich wyliczeń ok 80 Kamazów. Co prawda woziasz od ziemi stwierdził, że tyle nie wejdzie (twierdzi, że 40 to max), ale matematyki nie oszukasz - muszę podnieść 1600 m2 o 50 cm co daje 800m3 czyli dalej ok. 80 Kamazów po 10m3. No może ze względu na spulchnienie będzie o kilka mniej.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

U mnie za ziemię trzeba zapłacić tyle samo co za piasek ze żwirowni. Tak na marginesie ziemia rónież pochodzi ze żwirowni.

Ja sam początkowo chciałem dowieźć ziemi, ale skończyło się na tym, że z wykopu pod fundament jest jej wystarczająco tym bardziej, że buduję się na glebie IIIa, więc mam bardzo ładną i żyzną glebę.

Niedaleko mnie kopią drogę pod obwodnicę i dranie nie chca jej sprzedawać tylko wywożą na inne miejsce tak jak przykazał im Burmistrz. Ale tak "po drodze" 1 kamaz kosztuje u nich 150 PLN dobrego wybranego z wierzchniej warstwy czarnoziemu. Tyle też płacę za żwir zamówiony, a "nie przy okazji".

• 7 months później...

Fajne jest to co czytam o okazyjnie przyjmowanej ziemi na działki...;)

Tak się składa że zajmuje się projektowaniem i urządzaniem ogrodów i ziemia to pierwszy temat moich prac w ogrodzie - w piatek byłem u nowego klienta który podwyzszył sobie działkę 20 samochodami okazyjnie zdobytej ziemi - był bardzo dumny gdy chwalił sie że zapłacił tylko po 50 zł za samochód - obadałem grunt i troche mu mina zrzedła gdy oznajmiłem że połowe bedzie trzeba zebrać i wywieźć bo trawnika na "tym czymś" nie bedzie - niestety żyznej ziemi nie można po prostu dosypać bo "okazyjnej ziemi" jest juz aż za duzo.