Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zachlapana Elewacja Zewnętrzna

Recommended Posts

c: tynki mineralne (tu cementowo wapienne, lub wapienno cementowe) wytrzymają naprawdę długie lata, kwestia położenia i tego jak i z jakich materiałów zbudowany jest dom. Problem poza tym nie rozbija się o to "czym", ale w jaki sposób i jaką metodą jest przymocowany do ściany. Samych systemów montażu do płyt (nie wnikam czy betonowe, czy włóknocementowe, czy na bazie żywic) jest ileś i to one dają lub nie gwarancję wytrzymałości na lata. Cegła - wytrzyma lata...

w2m: dlatego najpierw się pyta klienta co chce, potem pyta ile kasy na to może przeznaczyć - i w razie czego od razu wybija mu pomysly z głowy, lub uświadamia że należy się kolejne tyle co on myślał.

• 3 weeks później...

wowwww

Nie spodziewałem się takiej dyskusji.

Dzięki za odpowiedzi.

Jako iż mój budżet nie jest z gumy - budynek po skuci tego co jest teraz i osuszeniu zyska ocieplenie. Aby łatwiej było go czyścić z brudu ulicznego najprawdopodobniej zrobię klinkier lub tynk mozaikowy - powinno być to łatwe i szybkie do wyczyszczenia karcherem.

Oczywiście chodnik też powstanie

• 4 weeks później...
w takiej sytuacji widziałem elewacje wykończoną blachą trapezową do wyskości jednego metra. Wygląda to słabo ale od 10 lat tak samo. Można tez jakimiś okładzinami elewacyjnymi (płyta włókno-cementowa? łupek dachowy? płytki klinkierowe?) bo nie sądzę żeby jakiekolwiek wykończenie typu mineralnego (tynki, farby i gładzie cudowne) wytrzymały akceptowalny czas.

Też tak myślę - ew. jakiś lepszy siding - z pewnością wytrzyma (przy dobrym wykonaniu) i będzie tańszy niż wszelkie specjalistyczne materiały tynkarskie.