Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na działkę z wjazdem od południa

blok

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś budował dom na działce z wjazdem od strony południowej.

Jestem posiadaczem takiej działki i szukam odpowiedniego projektu domu. Wielkość domu do 160m2. Najlepiej z użytkowym poddaszem.

pozdr.

no ale to trochę mało

wjazd od południa ok ale gdzie taras - w ostatnim (albo przed) muratorze jest na ten temat artukuł

garaż w bryle czy obok

jaka działka kwadrat czy kiszka ?

Już piszę dokładniej. Wymiary działki to 32m -szerokość na 85 - długość.

Tak więc jest to kawałek ziemi i praktycznie nie mam żadnych ograniczeń. Co do samego domu to chciałbym aby zarówno salon, jak i wejście do domu były od frontu (wejście może być ewen. z boku). Na dole oprócz salonu i kuchni chciałbym aby był dodatkowy pokój z łazienką (dla rodziców) - chcę ich zabrać z blokowiska. Górę zająłbym ja, moja ładniejsza połówka + 2 moje pociechy. Co do tarasów oczywiście, że mają być - ale to jest sprawa przyszłościowa. Garaż - sprawa dla mnie otwarta ale może być w bryle domu - mniejsze koszty.

pozdr

http://www.archipisniak.neostrada.pl/MARZANNA.html

to projekt domu, który my budujemy na działce z wjazdem od południa. budujemy w płn warszawie - jeżeli chcesz obejrzeć... daj znać.

poza tym - dla Ciebie chyba za duzy? - projekt domu "od południa" to korona II z biura białostockiego (jest w katalogach projektów gotowych).

pzdr

Już piszę dokładniej. Wymiary działki to 32m -szerokość na 85 - długość.

Tak więc jest to kawałek ziemi i praktycznie nie mam żadnych ograniczeń. Co do samego domu to chciałbym aby zarówno salon, jak i wejście do domu były od frontu (wejście może być ewen. z boku). Na dole oprócz salonu i kuchni chciałbym aby był dodatkowy pokój z łazienką (dla rodziców) - chcę ich zabrać z blokowiska. Górę zająłbym ja, moja ładniejsza połówka + 2 moje pociechy. Co do tarasów oczywiście, że mają być - ale to jest sprawa przyszłościowa. Garaż - sprawa dla mnie otwarta ale może być w bryle domu - mniejsze koszty.

pozdr

oj chyba tego do końca nie przemyślałeś

1. tarasy są b. ważne szczególnie w kontekście salonu

2. czy metraż obejmuje garaż w bryle czy nie

3. z rodzicami musisz lepiej pomyśleć - zwykle dół to strefa dzienna góra nocna de facto przy tym metrażu na dole będzie oglądanie telewizji i przyjmowanie gości - co wtedy ? słuchawki? cichutki telewizor? czy imprezka jak na kolonii do 10 bo nie zakładam żebyś chciał wypraszać rodziców nie wspominając o katowaniu ich imprezą. Myślę, że od tego powinieneś zacząć przeglądnie projektów - czyli jak dobrze i wygodnie dla WSZYSTKICH umiejscowić w domu rodziców. Przy tej działce jaką masz powinieneś dać radę z praktycznie każdym projektem.

Ja mam dokładnie tak:

wjazd od południa, drzwi wejsciowe też, tesciowie (wejscie do nich oddzielne i zajmuja tylko czesc parteru ok.50m2 w swojej czesci na parterze mam salon, lazienke i kuchnie- z wiatrołapu dwoje drzwi + trzecie do garazu).

podpiwniczenie, parter, poddasze uzytkowe. Nad podwojnym garazem taras od strony poludniowej. Jak ktos zainteresowany to prosze o informacje, moge podeslac zdjecie.

Pozdrawiam

ps.

wbrew pozorom czasami uklad z tesiami jest bardzo korzystny (ma zdecydowanie wiecej plusow niz minusow)

• 2 weeks później...