Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Perz - sposób kontrowersyjny ale spradzony

Recommended Posts

Witam zwolenników jak i przeciwników metod naturalnych walki z perzem :-). Otóż jakoś rok temu zapoczątkowałem na forum temat walki z perzem. Posiałem wtedy trawę ale przyszły upaly, trawa nie wzeszła ale za to było pełno perzu. Pewna osoba - ogrodnik z wykształcenia - poradziła mi na forum aby nie pryskać chemią perzu tylko ciąć, dobrze podlewać i dbać o nawożenie. Temat ten wzbudził u Was forumowiczów wiele emocji :-) i wolałem się nie wychylać aby nie dostać po twarzy.

Jako że szkoda mi było tej posianej trawy a nie miałem nic do stracenia, posłuchałem rady i strzygłem na maksa, podlewałem na maksa no i nawoziłem w normie ale dość często.

POMOGŁO, PO 2, 3 MIESIĄCACH PERZ ZACZĄŁ USYCHAĆ, MARNIAŁ, A W TYM ROKU SĄSIEDZI DO MNIE PRZYCHODZĄ PO PORADY, JA IM DORADZAM JAK WALCZYĆ Z PERZEM, CO ROBIĆ JAK WYSYCHA MIMO PODLEWANIU ITP.

NIE TRZEBA CHEMII, TRZEBA TYLKO DUŻO SERCA!!!

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przed perzem miałem wyrównany teren, potem perz, między perzem chyba próbowała trawa wschodzić, ale coś jej nie wychodziło.

1) 1-2 razy dziennie podlewałem tak, aby woda wsiąkła w ziemię na głębokość około 10 cm

2) kosiłem raz w tygodniu na zmianę, jeden tydzień na łyso, drugi tydzień na średnio

3) nawoziłem raz w miesiącu Florovitem lub raz na 2-3 miesięcy tym dłużej działającym (nie pamietam nazwy, ale drogi jak sam pierun :-))

4) nie pozwalałem aby perzowi wyrosły nasionka :evil:

5) czekałem i czasem dosiewałem trawki

dzięki Radość...

twój wpis to miód na moje serce

ale, po obelgach które poleciały w moim kierunku za to, że odważyłem się stwierdzić że "perz zanika po kilku koszeniach", postanowiłem nie dzielić się swoimi doświadczeniami na forum..........

no chyba że "coś" albo "ktoś" mnie przekona......... :-)

pozdrowienia dla Weynrroba :-P

jak zwykle Wowka sie mylisz....

wtedy też sie myliłeś a teraz nawet nie pamiętasz że mnie wyśmiałeś za ten perz.... i takiego człowieka który plecie bzdury nazywają liderem

ha ha ha

wybanowany został weynrob i teraz dorobił sobie kreski _ _ o takie!

a mnie nie musieli banować bo nie byłem wulgarny jak on

tyWowka też do błedu nie umiesz się przyznać????

Z tym perzem to jest jeszcze tak, że ja stosowałem metody ekologiczne :lol: a sąsiad ciągle pryskał Roundap-em. Ja dorobiłem się gęstego, soczystego, dywaniastego trawnika, który jest źródłem zazdrości sąsiadów (co prawda taki trawnik wyrósł mi dopiero po zimie) a sąsiad po roku walki z perzem przy pomocy chemi w dalszym ciągu nie wychodzi po deszczu na podwórko bo mu sie błotne kapcie robią :D

Zapomniałem dodać do poprzedniego postu, że oczywiście tam gdzie były gołe placki to dosiewałem trochę trawki (nie mylić z maryśką :p ).

Z tym perzem to jest jeszcze tak, że ja stosowałem metody ekologiczne :lol: a sąsiad ciągle pryskał Roundap-em. Ja dorobiłem się gęstego, soczystego, dywaniastego trawnika, który jest źródłem zazdrości sąsiadów (co prawda taki trawnik wyrósł mi dopiero po zimie) a sąsiad po roku walki z perzem przy pomocy chemi w dalszym ciągu nie wychodzi po deszczu na podwórko bo mu sie błotne kapcie robią :D

Zapomniałem dodać do poprzedniego postu, że oczywiście tam gdzie były gołe placki to dosiewałem trochę trawki (nie mylić z maryśką :p ).

Bodex

Jak masz jaja to napisz tu publicznie o swoim słownictwie i stylu jakiego używasz na czacie pod lipnymi nickami!!ew o swoim bohaterstwie w okienku do rozmów prywatnych :lol:

Twój poziom oceniło wczoraj tj w niedziele parę osób i powinno dać ci to myslenia

Nie zamierzam wdawać sie z tobą w dyskusję gdyż nie panujesz nad sobą,a ja nie chcę przyczyniac sie do pogorszenia i tak juz nadszarpniętego twojego zdrowia psychicznego :lol:

Witam zwolenników jak i przeciwników metod naturalnych walki z perzem :-). Otóż jakoś rok temu zapoczątkowałem na forum temat walki z perzem. Posiałem wtedy trawę ale przyszły upaly, trawa nie wzeszła ale za to było pełno perzu. Pewna osoba - ogrodnik z wykształcenia - poradziła mi na forum aby nie pryskać chemią perzu tylko ciąć, dobrze podlewać i dbać o nawożenie. Temat ten wzbudził u Was forumowiczów wiele emocji :-) i wolałem się nie wychylać aby nie dostać po twarzy.

Jako że szkoda mi było tej posianej trawy a nie miałem nic do stracenia, posłuchałem rady i strzygłem na maksa, podlewałem na maksa no i nawoziłem w normie ale dość często.

POMOGŁO, PO 2, 3 MIESIĄCACH PERZ ZACZĄŁ USYCHAĆ, MARNIAŁ, A W TYM ROKU SĄSIEDZI DO MNIE PRZYCHODZĄ PO PORADY, JA IM DORADZAM JAK WALCZYĆ Z PERZEM, CO ROBIĆ JAK WYSYCHA MIMO PODLEWANIU ITP.

NIE TRZEBA CHEMII, TRZEBA TYLKO DUŻO SERCA!!!

A co do całego tematu to pachnie mi to wszystko prowokacją ze strony bodexa :lol:

-temat po roku wraca jak bumerang

-wraz z nim wraca obrażony bodex--ciekawe zjawisko-nie? :lol:

-pewna osoba-ogrodnik z wykształcenia :lol: :lol: pękam ze smiechu--jaka wazelina

-a ta wypowiedź to miód na serce bodexa--trzymajcie mnie bo padnę :lol:

itd itp-kto ma troche rozsądku i myśli logicznie wyciągnie sam z tego wnioski

zapraszam w okolice Wrocławia podam adres na priva, a co do tej wazeliny to piszę jak jest i nie pamiętam teraz kto był tym ogrodnikiem. Wiesz co _weynrob_, wydaje mi się że chyba masz problem z samoakceptacją :D

A jeśli chodzi o tego ogrodnika, to jestem mu wdzięczny, że dał taką radę, bo bym popłynął ostro na pieniążkach.

A czemu wracam po roku, otóż dlatego, że sam nie byłem przekonany do tej metody, ale się sprawdziła właśnie po roku (nowy perz nie wyszedł) więc się dzielę tym z innymi.