zlu 11.08.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Jak macie rozwiązane fundamenty dla ściany trójwarstwowej? Czy też trójwarstwowe? Jakiej grubosci warstwy? Ile ocieplenia?Jakiej szerokości wylewaci ławy pod taką ściane fundamentową? Chce mieć scianę : U220 (25cm) + Ocieplenie (15cm) + szczelina (2cm) + DZ220 (9cm) Wykonawca twierdzi, że lepiej U220(25cm)+styropian(10cm)+K3(12cm)bo wtedy fundament to jeden bloczek 38cm i z kazdej strony nawis. Cegla 12 moze dalej wystawac i wszystko sie miesci. Ile robicie wypustu nad cokolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Sciana PH 25 + 8 wełna + 2 pustka + PH 11,5, fundament - jeden bloczek na płasko + styropian 5 cm + bloczek na sztorc. Nawid jakieś 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.08.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 U mnie jest tak:Na ławie od wewnątrz betonity 25 cm, potem 15 cm styropianu i betonity na boku 12 cm na zewnątrz. Na tym stoi silikat 24 cm, 15 cm styropianu i 12 cm silikatu.Ocieplenie (i wszystkie elementy muru też) leci jednej grubości na całej długości ściany od fundamentu po dach. Cokół mam z klinkieru, więc nawis będzie dopiero nad nim i to niewielki - 2-3 cm - tyle ile dojdzie tynku na ścianach zewnętrznych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Rydzu, masz dom podpiwiniczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 11.08.2004 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 U mnie jest tak: Na ławie od wewnątrz betonity 25 cm, potem 15 cm styropianu i betonity na boku 12 cm na zewnątrz. Na tym stoi silikat 24 cm, 15 cm styropianu i 12 cm silikatu. Bardzo duzo styropianu Rozumiem, że warstwy betonowe są spięte tak jak w części naziemnej jakimiś prętami? Cokół będzie z cegły klinkierowej czy cienkich płytek. Chyba z tych drugich bo nie miałbyś miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.08.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Bardzo duzo styropianu Rozumiem, że warstwy betonowe są spięte tak jak w części naziemnej jakimiś prętami? Cokół będzie z cegły klinkierowej czy cienkich płytek. Chyba z tych drugich bo nie miałbyś miejsca. Dużo bo ma być ciepło! - A że ścian fundamentowych mam raptem 70 cm na wysokość to wiele bym nie zaoszczędził na styropianie odchudzając go. Pomijając parcie ziemi (nie mam piwnic a pierwszy strop na poziomie gruntu) oczywiście ściany juz od fundamentów są ze sobą kotwione - i to solidnie. Cokół z cegły klinkierowej a dopiero na niej stoi ściana z silikatów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.08.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Rydzu, masz dom podpiwiniczony? Nie - niepodpiwniczony. Miała być piwnica, ale sobie darowałem ze względu na problemy z kanalizacją na rzecz parteru na poziomie gruntu (pod usługi) i piętra mieszkalnego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Rydzu - to po co aż tyle styropianu włożyłeś w fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 11.08.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 U nas jest tak: mur: U220-25 cm, welna 10 cm, pustka 3 cm-4cm, cegla dz 220 - 9 cm, fundamenty, tez trzy warstwy o takiej samej grubosci, ale bez pustki powietrznej, a wiec 4 cm nawisu. Lawy 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela i Bogusław 11.08.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 U na spodobnie jak u bobo30 - fundament: ława 25 cm + styropian 5 cm + bloczki betonowe 14 cm; ściana U 25 cm + pustka 2 cm + wełna 10 cm + cegła modularna 9 cm.Pozdrawiamy I B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 10.09.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma w projekcie i wykonywał fundamenty jak na rys. poniżej w ścianie 3W ?http://www.rudykot.pl/~necel/3w/rys.jpgJakie i gdzie powinny być izolacje przeciwwilgociowe/wodne w takim rozwiązaniu ? Jak duży może być nawis bloczków betonowych (osłonowych) w fundamencie nad gruntem w stosunku do ściany fundamentowej z bloczków w gruncie oraz ściany osłonowej (w ścianie nośnej) w stosunku do bloczków betonowych (osłonowych) w fundamencie nad gruntem ? Planuję ścianę 3W PH(25)+wełna(15)+pustak(2)+PH(8,5). Za wszelkie info i uwagi będę b.wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.09.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Ja mam coś podobnego, tylko, że zamiast ściany z bloczkó (w grubcie) mam wylany monolit do powierzchni gruntu. Zamiast izolacji pionowej mam wykop wyłożony folią 2X. Na tym murowali ścianę z bloczków jak w Twoim rysunku z tym, że bloczki zewnętrzne były na sztorc, a wewnętrzne na płasko. Na 2 warstwy na płasko przypadała 1 warstwa na sztorc (bloczki 12 cm). Wyszło mi z tego około 1 cm uskoku między warstwami co zostało wyrównane przez nadlanie z betonu. Na to papa 2X na lepiku na zimno i na tym murowali PH 25 + wełna + powietrze + PH 11,5. Miało być PH 8 ale ni zdążyli mi załatwić i mam 11,5 w cenie 8. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.09.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma w projekcie i wykonywał fundamenty jak na rys. poniżej w ścianie 3W ? ja bym tak nie wykonał, jakoś to mi mało stabilnie wygląda. Wydaje mi się iż strasznie dużo trzeba solidnych kotew. I co najważniejsze to różnica w zasadzie jest na tym, że nie ma ocieplenia poniżej gruntu, to nie duże oszczędności, a słabsza konstrukcja ściany i izolacja cieplna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 10.09.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Widziałem ten rysunek i sposób wykonania w Ładnym Domu (to stamtąd ten skan, prawda?) ale tak jak mdzalewscy też uważam że to marna oszczędność - tu poniżej gruntu musisz układać bloczki w poprzek (ściana 38cm), czyli na m2 sciany fundamentowej zuzyjesz ok. 30 bloczków (12x25x38). Jeśli murujesz ścianę fundamentową trójwarstwową (25+styropian+12) to bloczków Ci wyjdzie na m2 tyle samo, ok. 30szt - można łatwo policzyć. Czyli oszczędzasz co najwyżej pare m3 styropianu i kotwy. Jakoś trójwarstwowa bardziej do mnie przemawia pzdr. Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 10.09.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 mam nadzieję, że to zdjęcie Ci w czymś pomorze:http://republika.pl/cypola/images/P3260024D.jpgMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 11.09.2004 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 mam nadzieję, że to zdjęcie Ci w czymś pomorze: http://republika.pl/cypola/images/P3260024D.jpg Maciek Pod jaka sciane jest ten fundament? Ile tam jest styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.09.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Na czymś takim jak pokazał Cypek mam wymurowany dom. Pisałem o tym powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 12.09.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 U mnie jest tak betoniak na płask 25 cm + 9 cm styro+betoniak na sztorc 14 cm. Powyzej poziomu gruntu zamiast betoniaka na sztorc jest klinkier (12 cm) jako licówka w związku z tym dodałem jeszcze 2 cm styro (to była piwnica), reszta to U-220+13 cm welny + 2 cm pustka + DZ-220.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.09.2004 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 mam nadzieję, że to zdjęcie Ci w czymś pomorze: http://republika.pl/cypola/images/P3260024D.jpg Maciek Pod jaka sciane jest ten fundament? Ile tam jest styropianu? Fundament jest pod PH 25 + 8 wełny + 12 dpciskowa. Nawis 4 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 12.01.2005 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 mam nadzieję, że to zdjęcie Ci w czymś pomorze: http://republika.pl/cypola/images/P3260024D.jpg Maciek Jak te sciany sa zrobione, ze sciana nosna i dociskowa skonczyly sie na tej samej wysokosci? U mnie na 4 warstwy bloczkow w scianie dociskowej postawionych na boku wyszlo jakies 6 cm roznicy - wyzej niz nosna. W jaki sposob niwelujecie roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts