Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty pod sciane trójwarstwow?

zlu

Recommended Posts

Jak macie rozwiązane fundamenty dla ściany trójwarstwowej?

Czy też trójwarstwowe?

Jakiej grubosci warstwy? Ile ocieplenia?

Jakiej szerokości wylewaci ławy pod taką ściane fundamentową?

Chce mieć scianę :

U220 (25cm) + Ocieplenie (15cm) + szczelina (2cm) + DZ220 (9cm)

Wykonawca twierdzi, że lepiej

U220(25cm)+styropian(10cm)+K3(12cm)

bo wtedy fundament to jeden bloczek 38cm i z kazdej strony nawis. Cegla 12 moze dalej wystawac i wszystko sie miesci.

Ile robicie wypustu nad cokolem?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie jest tak:

Na ławie od wewnątrz betonity 25 cm, potem 15 cm styropianu i betonity na boku 12 cm na zewnątrz.

Na tym stoi silikat 24 cm, 15 cm styropianu i 12 cm silikatu.

Ocieplenie (i wszystkie elementy muru też) leci jednej grubości na całej długości ściany od fundamentu po dach.

Cokół mam z klinkieru, więc nawis będzie dopiero nad nim i to niewielki - 2-3 cm - tyle ile dojdzie tynku na ścianach zewnętrznych

pozdrawiam

U mnie jest tak:

Na ławie od wewnątrz betonity 25 cm, potem 15 cm styropianu i betonity na boku 12 cm na zewnątrz.

Na tym stoi silikat 24 cm, 15 cm styropianu i 12 cm silikatu.

Bardzo duzo styropianu :(

Rozumiem, że warstwy betonowe są spięte tak jak w części naziemnej jakimiś prętami?

Cokół będzie z cegły klinkierowej czy cienkich płytek. Chyba z tych drugich bo nie miałbyś miejsca.

Bardzo duzo styropianu :(

Rozumiem, że warstwy betonowe są spięte tak jak w części naziemnej jakimiś prętami?

Cokół będzie z cegły klinkierowej czy cienkich płytek. Chyba z tych drugich bo nie miałbyś miejsca.

Dużo bo ma być ciepło! :D - A że ścian fundamentowych mam raptem 70 cm

na wysokość to wiele bym nie zaoszczędził na styropianie odchudzając go.

Pomijając parcie ziemi (nie mam piwnic a pierwszy strop na poziomie gruntu)

oczywiście ściany juz od fundamentów są ze sobą kotwione - i to solidnie.

Cokół z cegły klinkierowej a dopiero na niej stoi ściana z silikatów.

pozdrawiam

• 5 weeks później...

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma w projekcie i wykonywał fundamenty jak na rys. poniżej w ścianie 3W ?

http://www.rudykot.pl/~necel/3w/rys.jpg

Jakie i gdzie powinny być izolacje przeciwwilgociowe/wodne w takim rozwiązaniu ? Jak duży może być nawis bloczków betonowych (osłonowych) w fundamencie nad gruntem w stosunku do ściany fundamentowej z bloczków w gruncie oraz ściany osłonowej (w ścianie nośnej) w stosunku do bloczków betonowych (osłonowych) w fundamencie nad gruntem ? Planuję ścianę 3W PH(25)+wełna(15)+pustak(2)+PH(8,5). Za wszelkie info i uwagi będę b.wdzięczny.

Ja mam coś podobnego, tylko, że zamiast ściany z bloczkó (w grubcie) mam wylany monolit do powierzchni gruntu. Zamiast izolacji pionowej mam wykop wyłożony folią 2X. Na tym murowali ścianę z bloczków jak w Twoim rysunku z tym, że bloczki zewnętrzne były na sztorc, a wewnętrzne na płasko. Na 2 warstwy na płasko przypadała 1 warstwa na sztorc (bloczki 12 cm). Wyszło mi z tego około 1 cm uskoku między warstwami co zostało wyrównane przez nadlanie z betonu. Na to papa 2X na lepiku na zimno i na tym murowali PH 25 + wełna + powietrze + PH 11,5. Miało być PH 8 ale ni zdążyli mi załatwić i mam 11,5 w cenie 8.

Pozdrawiam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma w projekcie i wykonywał fundamenty jak na rys. poniżej w ścianie 3W ?

ja bym tak nie wykonał, jakoś to mi mało stabilnie wygląda. Wydaje mi się iż strasznie dużo trzeba solidnych kotew. I co najważniejsze to różnica w zasadzie jest na tym, że nie ma ocieplenia poniżej gruntu, to nie duże oszczędności, a słabsza konstrukcja ściany i izolacja cieplna

Widziałem ten rysunek i sposób wykonania w Ładnym Domu (to stamtąd ten skan, prawda?) ale tak jak mdzalewscy też uważam że to marna oszczędność - tu poniżej gruntu musisz układać bloczki w poprzek (ściana 38cm), czyli na m2 sciany fundamentowej zuzyjesz ok. 30 bloczków (12x25x38). Jeśli murujesz ścianę fundamentową trójwarstwową (25+styropian+12) to bloczków Ci wyjdzie na m2 tyle samo, ok. 30szt - można łatwo policzyć. Czyli oszczędzasz co najwyżej pare m3 styropianu i kotwy. Jakoś trójwarstwowa bardziej do mnie przemawia :)

pzdr.

Brzuzens

• 3 months później...
mam nadzieję, że to zdjęcie Ci w czymś pomorze:

http://republika.pl/cypola/images/P3260024D.jpg

Maciek

Jak te sciany sa zrobione, ze sciana nosna i dociskowa skonczyly sie na tej samej wysokosci?

U mnie na 4 warstwy bloczkow w scianie dociskowej postawionych na boku wyszlo jakies 6 cm roznicy - wyzej niz nosna. W jaki sposob niwelujecie roznice?