Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty pod sciane trójwarstwow?

zlu

Recommended Posts

no może ktoś mi odpowie co użyć na izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianą fundamentową 3W ? Papy/lepiki chyba odpadają z tytułu reakcji ze styro (styro będzie opierał się na ławie a więc na tej izolacji). Czy jedynym wyjściem jest tutaj ułożenie foli fundamentowej ? Szerokości takich foli kończą się na 60cm, mi jest potrzebna 70cm (takie mam szerokie ławy) lub wielokrotność.

Znacie jakiegoś producenta tak szerokich foli (tylko pls nie mylcie z foliami do izolacji pionowych i na gruncie). Ja oprócz MATFOL IPM http://www.armat.pl/index.php o szer. 75cm nic innego nie znalazłem.

A może jest jakiś sposób na inny rodzaj takiej izolacji ?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Papy/lepiki chyba odpadają z tytułu reakcji ze styro (styro będzie opierał się na ławie a więc na tej izolacji).

A nie możesz dać papy, a na to warstwy lub dwóch zwykłej folii budowlanej? Nawet tylko na szerokość styropianu, żeby się nie stykało? Przecież przy robieniu jastrychu też ludzie dają papę termozgrzewalną, na to folię i później styropian. A tam powierzchnia styku papy i styropianu byłaby zdecydowanie większa, a i skutki ewentualnego zniknięcia styropianu poważniejsze.

Pozdrawiam

Brzuzens

Bo pieniędzy mamy za dużo ;).

Aaaa, to co innego, teraz rozumiem :) ale i tak nie wrzucaj ich w ziemię, przy wykończeniówce może Ci zabraknąć (każdemu brakuje :()

Policzyłem sobie z grubsza... faktycznie przy obecnych cenach czy to więcej styropianu, czy betonu to wychodzi na to samo :( ehhh, boomu budowlanego się nam zachciało :)

Pozdrawiam

Brzuzens

na izolację poziomą pomiędzy ławami i ścianą fundamentową wybrałem:

http://www.doerken.de/bvf/pl/produkte/mauer/mauerwerkssperren/produkte/mauerwerkssperre.php?navid=41 i

http://www.gutta.pl/produkty/izolacje_fundamentow/guttabau

ale nadal zastanawiam sie nad izolacją pionową ścian fundamentowych. Czy rzeczywiście jest potrzeba izolowania bloczków betonowych nośnych od wewnątrz - na wielu poglądowych rysunkach w tym miejscu nie ma żadnej izolacji. No więc dawać czy nie, dysperbit jest tani więc chociaż może to użyć.

Natomiast na zewnątrz znalazłem dwie opcje izolacji pionowej, pierwsza bezpośrednio na bloczkach nośnych, przed styro i bloczkami osłonowymi, druga to tylko na zewnątrz bloczków osłonowych (styro styka się z obu stron bezpośrednio z bloczkami). Ja skłaniam się do tej drugiej opcji. I pytanko zasadnicze czy użyć tutaj mas asfaltowo-kauczukowych typu Izohan WL/WM czy też folię PVC/PE do izolacji pionowej czy też oba. Pls o opinie.

Grunt piaszczysto-gliniasty, spód ławy na -1 m, po opadach widać iż woda przez parę dni zalega wokół ław.

• 2 weeks później...
eRaf – chyba jesteśmy na tym samym etapie budowy. Podobnie jak Ty nie zdecydowałem jakiej izolacji użyć na ławie fundamentowej i co zastosować jako izolację pionową ściany fundamentowej. Myślałem o foli ale polecano mi masy asfaltowo-kauczukowye. Jak będziesz zdecydowany na rodzaj izolacji to napisz jaką zastosowałeś i ile cię to kosztowało.

• 1 year później...

Ścianę fundamentową będę miał 3-warstwową:

- bloczki keramzytowe - 24cm

- izolacja dysperbitem,

- styropian 20cm

- cegła - 12 cm (chociaż zastanawiam się nad wylewanym betonem zamiast cegły - w zasadzie to już prawie o tym postanowiłem. A to dlatego, że deskowania po ławach fundamentowych mam gotowe i bardzo solidnie wykonane, czyli zamiast murowania cegły będzie 12 cm ściana betonowa).

Nawis ściany osłonowej będzie zrealizowany przez odsunięcie górnej części ściany na 3 cm (pustka powietrzna) od styropianu.

Ławę mam szerokości 80cm - ze względu na dużą grubość warstwy styropianu.

Planuje podobny układ. Czy w przypadku ściany 3W ze styropianem w środku (15 - 20 cm) robić szczelinę wentylacyjną czy nie ()nie chodzi mi o fundamenty tylko ścianę parteru? Jakieś za i przeciw?

• 4 years później...

Witam, wszystkich

Ekipa którą znalazłem do wykonania fundamentu pod ścianę trójwarstwową proponuje wykonanie ich metodą wylewania w następujących etapach:

1. Wylewamy ławę szer. 60cm bez szalunku - wykop w gruncie

2. Wylewamy Wewnętrzną ścianę fundamentową (szalunek Akro) szer np. 25cm

3. Rozszolowanie zewnętrznej strony szalunku z akro - wewnętrzny szalunek zostaje.

4. Ułożenie styropianu ( nabicie na lasze) szer. np.12cm.

5. Zamontowanie rozszolowanych płyt akro na zewnętrzne otwory laszy

6. wylanie zewnętrznej warstwy fundamentu szer. 12.cm

Oczywiście do Akro potrzebne są płaskowniki (lasze) z trzema otworami umożliwiające przełożenie akro na zewnętrzną część ściany trójwarstwowej. Mam firmę która może takie lasze wykonać.

Moje wątpliwości:

1. Izolacja fundamentu zamoknie podczas polewania fundamentu wodą i już nie wyschnie?

2. Nie jest możliwe zakotwienie tych dwóch ścian razem, ale czy jest to koniecznie przy założeniu że co około 1m w ławie pozostawimy wystające kotwy (pręt żębrowany np. fi10) 30 cm zanużony w ławie, 30 cm wystaje do zalania w ścianie fundamentowej. Pręty będą zostawione dla ściany nośnej i osłonowej.

Proszę o opinie.

Fundamenty do sciany 3W robiłem z bloczków. Oczywiście ława fundamentowa zbrojona , wylewana, szeroka na 70 cm, potem ściana fundamentowa z bloczków. Ściana zewnętrzna też z bloczków ustawianych bokiem, szerokość 12cm , więc starczy pod cegłę elewacyjną. izolacja styrodur na kotwy ze ścianką zewnętrzną. Z resztą widać na zdjęciu. W tej chwili może bym robił trochę inaczej , ale jest OK.

sciana3warst_fundament01S.jpg

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 4 years później...

A ja mam takie pytanie z dziedziny optymalizacji kosztów....

a gdyby połączyć ścianę elewacyjną ceglaną z elewacją drewnianą...

Powiedzmy, że cegły do wysokości 1,5 metra a powyżej już elewacja drewniana (wszystko oczywiście ściana trójwarstwowa). Coś jak na tym zdjęciu, tylko że mniej cegły a więcej drewna. I dom parterowy a nie piętrowy jak na zdjęciu...

kerferd-house.jpg

Czy jest wtedy opcja zoptymalizowania fundamentu? W sensie tak, by nie trzeba było robić dodatkowej warstwy osłonowej z bloczków w fundamencie.

• 3 years później...
Robię podobnie jednak ciut inaczej:

1. Ławy:

- poduszka betonowa z chudego betonu gr.10cm

- ława fundamentowa zbrojona B15 (podłużnie 4xfi12, strzemiona fi6 co 40cm)h=30cm, szer.70cm

- izolacja pozioma na ławie (nadal szukam jakiejś papy podkładowej)

chciałbym dopytać, jakie dokładnie masz wymiary ław fundamentowych i wymiary zbrojenia (strzemion)?