morzedzungli 26.10.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam serdecznie, Położyłem 30 cm styropianu pod podłogę na gruncie, całość będzie z ogrzewaniem podłogowym oraz powietrzną pci. Jaką dać grubość wylewki bo wiem, że jest zależność grubszy styropian= grubsza wylewka Myślałem o 12cm Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam serdecznie, Położyłem 30 cm styropianu pod podłogę na gruncie, całość będzie z ogrzewaniem podłogowym oraz powietrzną pci. Jaką dać grubość wylewki bo wiem, że jest zależność grubszy styropian= grubsza wylewka Myślałem o 12cm Karol Moim zdaniem nie przekraczaj 7-8, co do 12-tu cm to będzie potężny akumulator trudny do rozpędzenia. Ja mam 20 cm styro i wylewkę 7 cm. Jak dasz EPS 100 dobrze ułożony na równym chudziaku to grubość nie musi być większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morzedzungli 26.10.2016 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Właśnie też o akumulator chodzi, styropian już dałem. Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Właśnie też o akumulator chodzi, styropian już dałem. Karol Też mam podłogówkę po całości. Jak temperatura zadana spadnie o 0,1 stopnia to regulator daje sygnał do kotła ale w tym czasie podłoga jest już sporo zimniejsza i piec jara sporo gazu. Przy wylewce 12 cm to dopiero będzie jarał bo interwały pomiędzy oddaniem ciepła a początkiem ponownego rozgrzewania będą większe. Rób jak uważasz ale 12 cm to moim zdanie o wiele za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 26.10.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 przy 12 cm chłopie to ty spalisz na rozruch 1000 zł żeby to zagrzać, dej se pedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 daj zbrojoną posadzkę gr. 8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.10.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Rozumiem, że celujesz w druga taryfę. Ja bym dał 12cm. Sam mam więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morzedzungli 26.10.2016 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Zbrojenie kładzie się na rurki ogrzewania podłogowego? Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 26.10.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 podłogówkę się zbroi włóknem a nie siatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morzedzungli 26.10.2016 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Rozumiem, że celujesz w druga taryfę. Ja bym dał 12cm. Sam mam więcej. Oczywiście, zapotrzebowanie budynku mam na 3800Kwh. Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 podłogówkę się zbroi włóknem a nie siatką A skąd ta teoria? Ja mam siatkę oczko 10x10 drut fi 3. Co będzie wytrzymalsze rozproszone czy stalowa siatka. A jeśli chodzi o siatkę to jest zatapiana w połowie warstwy posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 26.10.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 A skąd ta teoria? Ja mam siatkę oczko 10x10 drut fi 3. Co będzie wytrzymalsze rozproszone czy stalowa siatka. A jeśli chodzi o siatkę to jest zatapiana w połowie warstwy posadzki. zazwyczaj, wykonawca rzuca na rurki zbrojenie i na tym się kończy "zbrojenie" niestety, taki mamy kraj, widocznie masz inaczej ja mam zbrojone włóknem i podłoga jak dzwon, nie ma pęknięć, jest OK. 6 do 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam serdecznie, Położyłem 30 cm styropianu pod podłogę na gruncie, całość będzie z ogrzewaniem podłogowym oraz powietrzną pci. Jaką dać grubość wylewki bo wiem, że jest zależność grubszy styropian= grubsza wylewka Karol Jeżeli chcesz lepiej wykorzystać nocna taryfę, 12cm będzie korzystniejsze. Jeśli nie zamierzasz grzać w tanich godzinach, to grubość jest w zasadzie obojętna - czy będziesz miał 8, czy 12cm to zużycie energii będzie takie samo. Myślałem o 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 podłogówkę się zbroi włóknem a nie siatką A jakim do włóknem masz zbrojoną wylewkę ? Chyba nie tym 12mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 26.10.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 no chyba nie 19 mm ? do posadzek przemysłowych ? siatka nie jest zbrojeniem konstrukcyjnym, tylko przeciwskurczowym + lepsze mocowanie rurek aniżeli klipsami do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Myślałęm że te, do zbrojenia płyt fundamentowych Włókna 12mm są zbrojeniem konstrukcyjnym ? Też tylko na skurcz. Tak mam na 90% powierzchni - ale w paru newralgicznych miejscach także siatka. No i są w połowie grubości wylewki, więc nie wiem co to ma do mocowania rurek... Jak ktoś chce kłaść siatki, na to rurki i jastrych to w ogóle można mu podziękować.... Edytowane 26 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 26.10.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 ja nie twierdzę że włókna 12 mm są konstrukcyjnym. nie są, tak samo jak nie jest siatka. natomiast jak ktoś tą siatkę jeszcze poprawnie ułoży, to chwała mu za to, ale dawanie siatki byle jak wbrew jej pracy, to lepiej tego w ogóle nie dawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.10.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Moim zdaniem nie przekraczaj 7-8, co do 12-tu cm to będzie potężny akumulator trudny do rozpędzenia. Jak by to Boguś powiedział "Co Ty ku..a wiesz o zabijaniu" Jak 12cm wylewki to "potężny" akumulator to jak nazwiesz moje 34cm betonu grzanego czyli płyta fundamentowa 25cm na niej podłogówka i na to zasmażka 8-9cm ? Edytowane 26 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 dawanie siatki byle jak wbrew jej pracy, to lepiej tego w ogóle nie dawać To prawda, ale nie można pisać: podłogówkę się zbroi włóknem a nie siatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Jak by to Boguś powiedział "Co Ty ku..a wiesz o zabijaniu" Jak 12cm wylewki to "potężny" akumulator to jak nazwiesz moje 34cm betonu grzanego czyli pł yta fundamentowa 25cm na niej podłogówka i na to zasmażka 8-9cm ? To jak, zaczynasz sezon grzewczy w sierpniu, żeby rozgrzać te zasmażki? No chyba nie chcesz powiedzieć, że rozgrzewasz płytę podłogówką i między płytą a rurkami podłogówki nie ma żadnego styropianu czy czegoś podobnego. Chyba, że taka jest technologia wykonania płyty fundamentowwej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts