Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

30cm styropianu- jaka gubość wylewki?

morzedzungli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie,

Położyłem 30 cm styropianu pod podłogę na gruncie, całość będzie z ogrzewaniem podłogowym oraz powietrzną pci. Jaką dać grubość wylewki bo wiem, że jest zależność

grubszy styropian= grubsza wylewka

Myślałem o 12cm

Karol

Moim zdaniem nie przekraczaj 7-8, co do 12-tu cm to będzie potężny akumulator trudny do rozpędzenia. Ja mam 20 cm styro i wylewkę 7 cm. Jak dasz EPS 100 dobrze ułożony na równym chudziaku to grubość nie musi być większa.

Właśnie też o akumulator chodzi, styropian już dałem.

Karol

Też mam podłogówkę po całości. Jak temperatura zadana spadnie o 0,1 stopnia to regulator daje sygnał do kotła ale w tym czasie podłoga jest już sporo zimniejsza i piec jara sporo gazu. Przy wylewce 12 cm to dopiero będzie jarał bo interwały pomiędzy oddaniem ciepła a początkiem ponownego rozgrzewania będą większe. Rób jak uważasz ale 12 cm to moim zdanie o wiele za dużo.

A skąd ta teoria? Ja mam siatkę oczko 10x10 drut fi 3. Co będzie wytrzymalsze rozproszone czy stalowa siatka. A jeśli chodzi o siatkę to jest zatapiana w połowie warstwy posadzki.

zazwyczaj, wykonawca rzuca na rurki zbrojenie i na tym się kończy "zbrojenie"

niestety, taki mamy kraj, widocznie masz inaczej

ja mam zbrojone włóknem i podłoga jak dzwon, nie ma pęknięć, jest OK. 6 do 8 cm.

Witam serdecznie,

Położyłem 30 cm styropianu pod podłogę na gruncie, całość będzie z ogrzewaniem podłogowym oraz powietrzną pci. Jaką dać grubość wylewki bo wiem, że jest zależność

grubszy styropian= grubsza wylewka

Karol

Jeżeli chcesz lepiej wykorzystać nocna taryfę, 12cm będzie korzystniejsze.

Jeśli nie zamierzasz grzać w tanich godzinach, to grubość jest w zasadzie obojętna - czy będziesz miał 8, czy 12cm to zużycie energii będzie takie samo.

Myślałem o 12cm

Myślałęm że te, do zbrojenia płyt fundamentowych :)

Włókna 12mm są zbrojeniem konstrukcyjnym ?

Też tylko na skurcz. Tak mam na 90% powierzchni - ale w paru newralgicznych miejscach także siatka.

No i są w połowie grubości wylewki, więc nie wiem co to ma do mocowania rurek...

Jak ktoś chce kłaść siatki, na to rurki i jastrych to w ogóle można mu podziękować....

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
Moim zdaniem nie przekraczaj 7-8, co do 12-tu cm to będzie potężny akumulator trudny do rozpędzenia.

Jak by to Boguś powiedział "Co Ty ku..a wiesz o zabijaniu" :D

Jak 12cm wylewki to "potężny" akumulator to jak nazwiesz moje 34cm betonu grzanego czyli płyta fundamentowa 25cm na niej podłogówka i na to zasmażka 8-9cm ? :D

Edytowane przez Arturo72

Jak by to Boguś powiedział "Co Ty ku..a wiesz o zabijaniu" :D

Jak 12cm wylewki to "potężny" akumulator to jak nazwiesz moje 34cm betonu grzanego czyli pł

yta fundamentowa 25cm na niej podłogówka i na to zasmażka 8-9cm ? :D

To jak, zaczynasz sezon grzewczy w sierpniu, żeby rozgrzać te zasmażki? No chyba nie chcesz powiedzieć, że rozgrzewasz płytę podłogówką i między płytą a rurkami podłogówki nie ma żadnego styropianu czy czegoś podobnego. Chyba, że taka jest technologia wykonania płyty fundamentowwej.