Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

30cm styropianu- jaka gubość wylewki?

morzedzungli

Recommended Posts

zazwyczaj, wykonawca rzuca na rurki zbrojenie i na tym się kończy "zbrojenie"

niestety, taki mamy kraj, widocznie masz inaczej

ja mam zbrojone włóknem i podłoga jak dzwon, nie ma pęknięć, jest OK. 6 do 8 cm.

Zbrojenie rozproszone jest dobre dla posadzkarzy. Wsypie do mixa i naprzód, a siatkę trzeba starannie ułożyć nie zapominając o zakładkach.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jak, zaczynasz sezon grzewczy w sierpniu, żeby rozgrzać te zasmażki? No chyba nie chcesz powiedzieć, że rozgrzewasz płytę podłogówką i między płytą a rurkami podłogówki nie ma żadnego styropianu czy czegoś podobnego. Chyba, że taka jest technologia wykonania płyty fundamentowwej.

Ale przecież rurki ma 7cm pod posadzką, to jaki w tym problem ?

Bezwładność jest większa, bo pod rurkami ma jeszcze 25cm, ale bez przesady....

Za to, kiedy nad ranem pompa wyłącza grzanie, bo kończy się tani prąd ten beton jeszcze długo oddaje ciepło.

Jak ktoś grzeje prądem, to się to bardzo przydaje.

Za to, kiedy nad ranem pompa wyłącza grzanie, bo kończy się tani prąd ten beton jeszcze długo oddaje ciepło.

Czy Ty mnie nie rozumiesz? Między posadzką, w której zatopiona jest podłogówka a płytą fundamentowoą nie ma żadnej termoizolacji. Czyli podłogówką grzeje 25 cm żelbetu ppd posadzką? Bo z jego wpisu tak wychodzi.

Gość Arturo72
To jak, zaczynasz sezon grzewczy w sierpniu, żeby rozgrzać te zasmażki? No chyba nie chcesz powiedzieć, że rozgrzewasz płytę podłogówką i między płytą a rurkami podłogówki nie ma żadnego styropianu czy czegoś podobnego. Chyba, że taka jest technologia wykonania płyty fundamentowwej.

Między płytą a wylewką nie mam styropianu :)

A czemu mam rozgrzewac jak płyty i wylewki nie chlodze ? Włączam ogrzewanie jak robi się zimno w domu czyli temp.spada pon.22,5st.C i tyle.

czesc,

moja posadzka ma od 8 do 12cm grubosci - na 100m2 PCPW wzieła tydzien temu na rozruchu 40kWh i w domu zrobilo sie 20*C po 24h:)

im wiecej tym lepiej posadzki

pozdrawiam

Taaa, zaraz ktoś napisze, że najlepiej walnąć sobie posadzkę 30 cm bo czym grubiej tym lepiej. Ja pierdzielę co jeden to lepszy wizjoner.

Gość Arturo72
Taaa, zaraz ktoś napisze, że najlepiej walnąć sobie posadzkę 30 cm bo czym grubiej tym lepiej. Ja pierdzielę co jeden to lepszy wizjoner.

A w czym to przeszkadza ? Ja wad nie widzę żadnych a same zalety.

Temp.w domu jest bardziej stabilna m.in dzięki nagromadzonej energii.

Czy Ty mnie nie rozumiesz? Między posadzką, w której zatopiona jest podłogówka a płytą fundamentowoą nie ma żadnej termoizolacji. Czyli podłogówką grzeje 25 cm żelbetu ppd posadzką? Bo z jego wpisu tak wychodzi.

No przecież o tym piszę, czy nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ?

"Bezwładność jest większa, bo pod rurkami ma jeszcze 25cm"

Dla kogoś, kto grzeje prądem w dwóch taryfach TO SĄ same zalety.

Co w tym jest niezrozumiałego ?

Kiedyś dawano na posadzkę 5-7cmstyropianu i każdy kto chciał dać więcej był krytykowany, można to sprawdzić tu na tym forum.

Docelowo będę grzał prądem ale teraz mam klimatyzator który przerabiam na pci powietrzną.

Stąd taka gruba posadzka bo ona ma być akumulatorem, w instalacji nie będzie żadnych buforów itd.

Wstawiam schemta jak mniej więcej będzie to wyglądało

20161026_221207.jpg

20161026_221207.jpg

Warto też zainwestować w 5-7 solarów bo podłoga wszystko przyjmie :)