Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie kafelki do kuchni

Dorota2

Recommended Posts

Kuchnia będzie murowana z klinkieru, jest w trakcie robienia..

Powyżej kafli tynk strukturalny.

Mamy już postawione murki z klinkieru, na to pójda blaty drewniane, częciowo wyłożone kafelkami (chyba COTTO).

Po prostu lodówka, kuchenka i zlew stoją między sciankami z klinkieru, a reszta przestrzeni to będą półeczki, na nich kosze itp - do końca nie wiem, bo ... improwizuję :o

Nie mam za dużo kasy a to jest niedrogie i orginalne rozwiązanie.

Kuchnia (i dom) w stylu raczej rustykanym/wiejskim.

Czy warto polozyc na sciane w kuchni male kafelki, takie jak sa w sklepach? Czy jepiej dac wieksze, takie normalne? I jak powienno to wygladac kolorystycznie, czy na scianie jasniejsze, a podloga ciemniejsza?

Warto! W typowej zabudowie kuchennej pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami nie masz znów tak wielkiej przestrzeni, małe płytki tam będą wyglądały korzystniej, niż dwa i pół rzędu normalnych, możesz też poszaleć z dekorami, przy dużych płytkach raczej będzie ciężko.

A kolorystycznie? To już wedle gustu, ja chyba jasną podłogę bym odradzał natomiast stanowczo przestrzegam przed jasną (zwłaszcza białą!) fugą na podłodze. Jasne to jest niestety krótko, a wydrapywanie fugi w celu jej zmiany na ciemniejszą co prawda jest możliwe do zrobienia, ale jest to czynność baaaardzo upierdliwa.

J.