Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Odkurzacza centralnego

daniel.w

Recommended Posts

B. proszę o poradę dot. instalacji odkurzacza centralnego, bo poczytałem trochę o zasadach ale firma robi po swojemu -pytanie czy to OK:

1. czy należy unikać skrętów pod kątem prostym i zastępować je ew. 2 x 45stopni?

2. czy wpięcie do odkurzacza może być takie jak na fotce, czy też powinny być złagodzone kąty proste przy łączeniu odcinka od dołu i z góry?

3. czy podpięcie będzie dobre dla VACUFLO FC570 ?

4. OC w kotłowni gazowej, pod nim chciałem postawić pralkę -czy da radę, czy bardzo duże zagrożenie wilgocią?

Edytowane przez daniel.w

1 - nie, nie trzeba. Kolanka 90 stopni do OC są tak profilowane, że jest dobrze, tworzą one równy łuk, danie zamiast nich dwóch kolanek 45 stopni będzie gorszym wyjściem.

2 - też jest ok. Co prawda mogli dać ten trójnik wyżej i wyjść z niego prostą rurą, ale to jedno kolanko 45stopni nie jest znów tak wielkim problemem, by przez niego robić zamieszanie.

3 - nie wiem, nie znam jednostki.

4 - nie ma problemu.

Dzięki WIELKI Jarek.P

1 - nie, nie trzeba. Kolanka 90 stopni do OC są tak profilowane, że jest dobrze, tworzą one równy łuk, danie zamiast nich dwóch kolanek 45 stopni będzie gorszym wyjściem. Poważnie 2x45 to gorzej niż 1 x90 ? A wszędzie na forach mówi się o łagodnych wejściach...

2 - też jest ok. Co prawda mogli dać ten trójnik wyżej i wyjść z niego prostą rurą, ale to jedno kolanko 45stopni nie jest znów tak wielkim problemem, by przez niego robić zamieszanie. -Ale masz rację, skoro na podłodze pralka a nad nią pod sufitem odkurzacz, to rurka powinna iść wyżej..

3 - nie wiem, nie znam jednostki.

4 - nie ma problemu -dzięki!

Ad.1 - jestem tylko amatorem, więc mogę się mylić, ale spójrz na to, jak te kolanka wyglądają:

45stopni:

kolano-45-odkurzacz-centralny.jpg

i 90 stopni:

luk-90-odkurzacz-centralny-2.jpg

Kolano 90 stopni jest ładnie profilowane, dość łagodnym łukiem. Jeśli złożysz 2x45 stopni, to promień łuku wcale nie będzie większy, za to będzie niejednorodny, zamiast równego zakrętu będą dwa skokowe. Robienie zakrętów 90 stopni z dwóch kolanek 45 sprawdza się w kanalizacji, bo tam kolanka mają zupełnie inny profil, tu zaś - nie bardzo, moim zdaniem.

Ad.2 - pamiętaj, że ta rurka będzie w ścianie, więc to, że "na niej" (przy niej) postawisz pralkę w niczym nie przeszkadza. Oczywiście, póki wylot odkurzacza wyjdzie na tyle wyżej od pralki, że nie będzie problemu z instalacją jednostki. Warto też sobie to rozplanować, choćby rysując kreda na ścianie, dokąd sięgnie pralka (oczywiście uwzględniając grubość wylewki, której zdaje się, jeszcze nie masz), jak nad nią zmieści się jednostka centralna i choćby kwestię zdejmowania zbiornika przemyśleć, żeby potem się nie okazało, że jest z tym problem.

PS: tak sobie teraz patrzę na zdjęcia tej twojej jednostki oraz na zdjęcie kotłowni i wychodzi mi, że wylot jest zrobiony o wiele za nisko. Licząc wysokość pustaka 23cm i odejmując cały jeden pustak na warstwy podłogi wychodzi mi, że wylot będzie może z 15cm nad pralką. Tymczasem twoja jednostka ma wlot bardzo wysoko, może w 3/4 swej wysokości. Podłączyć się da, ale szczerze mówiąc przerobiłbym to, bo takie połączenie rurą po wierzchu będzie paskudnie wyglądać. Skombinuj z sieci (albo poproś sprzedawcę o zmierzenie) dokładne wymiary jednostki centralnej, wraz z wysokością, na której jest wlot i jak pisałem, rozrysuj sobie to na ścianie.

Edytowane przez Jarek.P