Jan_Ost 11.08.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Witam Szanownych Grupowiczów! Mam pytanie, które zgoła moze wydać się dziwne lub banalne, ale: aktulanie kładę tynki gipsowe, w tydzień po zakończeniu prac tynkarskich chciałem ocieplić dach wełną mineralną (Gullfiber) i zrobić sufity gipsowo- kartonowe. Mój znajomy "wujek dobra rada" stanowczo odradza mi wykonywanie w tak krótkim czasie od robót tynkarskich ocieplania wełną mineralną i g-k, bo: "wełna wchłonie wodę z tynków i będzie bardzo dłuuuugo schła lub nawet zrobi się gnój". Mam do Was pytanie, czy ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie, wykonywał moze ocieplanie wełną niedługo po tynkach lub wylewkach? Czy faktycznie wilgoć poszła w tę wełnę? Czy istotnie wełna ta taaaak długo schła? A moze "wujek dobra rada" się myli? Macie jakieś własne opinie na ten temat? Nie chciałbym popełnić gafy budowlanej przez swój pośpiech... Czekam na Wasze opinie Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piobarseb 11.08.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Wełnę zabepiecza się paroizolacją, więc nie powinno być problemu przy założeniu, że będzie szczelna. Na montaż płyt bym poczekał do czasu wyschnięcia tynków .Należy zintesyfikować wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan_Ost 11.08.2004 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Wełnę zabepiecza się paroizolacją, więc nie powinno być problemu przy założeniu, że będzie szczelna. Na montaż płyt bym poczekał do czasu wyschnięcia tynków .Należy zintesyfikować wentylację. No tak, przy założeniu, ze będzie szczelna... Ale zanim będzie wełna wisząc pomiędzy krokwiami zdąży napić się wody. Ech, chyba lepiej słuchac "wujka dobra rada"... Dzięks Pozdro Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piobarseb 11.08.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Nie rób problemu .Jak wkładasz wełnę to od razu zakładasz paroizolację za pomocą zszywacza /kto by robił jedną robotę na dwa razy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chyciu 12.08.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 tez aktualnie kładę tynk gipsowy i chciałem ocieplać poddasze i zakłądac g-k. ale mój majster odradził, bo przecież jeszcze trzeba zrobić wyelwki, a one schną bardzo długo - ta folia może takiej ilości pary wodnej nie zatrzymać. poprzestanę więc na zrobieniu rusztowania pod g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.08.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Ściany faktycznie schą 2-3 tygodnie i lepiej odczekać z wełną. Wylewki zrób miksokretem - wtedy będą suche po tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chyciu 13.08.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 a co to jest ten miksokret??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 13.08.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Odpowiedź znajdziesz w tym wątku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29099&highlight=miksokret albo http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4942&highlight= A ten jest najlepszy, bonawet ze zdjęciami: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30999&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chyciu 13.08.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts